İrem Derici: Müzikte bağnazlık olmaz!

İrem Derici sürprizlidir. Hem iş hem de özel hayatında verdiği ani kararlarla sizi şaşırtabilir. Bu özelliğinin altını özellikle son yıllarda daha çok çizer oldu. Rutinde hareket etmeyi sevmediğini üç sene önce çıkardığı “ Sabıka Kaydı “ albümünde yer alan “ Yazsın Bana”ya 2020 yılında klip çekmesinden anlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

 

 

 

 

Benzer bir golü 2021’in ilk dakikalarında attı ve bir Sagopa Kajmer şarkısı olan ‘Vazgeçtim İnan’ı videosu ile birlikte dijital ortama saldı. Normal şartlarda kendisinden çıkardığı son maxi single’da yer alan ‘Güz Dönümü’ne klip beklenirken o rotayı bambaşka bir yere kırarak yine şaşırttı.

 

Sagopa Kajmer’in 2019 yılında çıkardığı ‘Sarkastik’ EP’sinde yer alan ‘Vazgeçtim İnan’ 2021’de İrem Derici yorumu ve Alper Atakan düzenlemesi ile karşımızda. Şarkıya Murat Joker yönetmenliğinde çekilen klip ise İrem’in bana kalırsa şu zamana kadar çektiği en cool video klip.

 

Haberin Devamı

Klip için buz gibi havada Şile yollarına düştüğünü duyduğumda ‘ Çıldırdın mı? Bu havada oralara ne gidiyorsun? Çek stüdyoda bir klip’ dediğimde  ‘Bir iş yaptım ve devamını yakışır bir biçimde getirmeliyim’ cevabını veren İrem, ince detaylarla bezeli bir klibe imza atarak sanırım kafasına koyduğunu fazlasıyla gerçekleştirdi. Sonrasında 3 gün yatak döşek ateşler içinde yatsa da klibin son halini seyrettiğinde mutluluktan çektiği ızdırabı bir kalemde silmesini bildi.

 

Mevzu geniş kitlesi olan önemli bir rapçinin şarkısını seslendirmeye geldiğinde sonrasında neler olacağını insan haliyle merak ediyor. Sevenleri ne der? Şarkıya yorumlar ne yönde olur? Bunların hepsini şarkının ilk tanıtımını paylaşır paylaşmaz İrem’le konuştum.

 

Nerden aklına geldi bir Sagopa Kajmer şarkısı okumak?

-Sagopa’yı yönetmen Murat Joker sayesinde tanıdım. Çok sevdiğim ve benim için dünyada müziği en iyi bilen insanlardan biri. Hem kendi yaptığı müziğe hem de müzik görüşüne hayranım. Ben arkadaşlarıma doğum günlerinde klasik hediyeler almayı sevmem. Ağustos ayında Sagopa’nın doğum gününde ona kendi şarkısıyla bir sürpriz yapmak istedim. Aylar geçti aradan ve biz bu şarkıyı çok sevdik. Single olarak çıkartmaya karar verdik. Sago çok sevdi ve onay verdi. Aranjesini Alper Atakan yaptı. O esnada Sagopa stüdyoya geldi Alper ile tanıştılar. Aranjesinde fikirlerini sundu. Klip çalışmasından stüdyosuna her aşamada bizim yanımızdaydı. Sonuçtan çok mutluyuz.

 

Haberin Devamı

Daha şarkı çıkmadan tanıtımı yapıldığında tepki aldın. Senin Sagopa Kajmer ile beraber düet yaptığını düşündüler ve ortalık birbirine girdi. Hemen ‘Popçu rap yapar mı?’ tartışmaları başladı.

-Bu tarz tepkilerin geleceğini biliyor ve bekliyorduk. Şöyle bir durum var ki o çok bayıldığınız Beyonce, Jay Z. ile evli. Rihanna’nın ‘Good Girl Gone Bad’ albümünün prodüktörü Jay Z. Baktığınızda bu kadınlar pop müzik yapıyor. Fakat bizdeki gibi bir müzik bağnazlığı dünyanın hiç bir yerinde yok. Rap, ‘Ritmik Amerikan Şiiri’ demek. Rap’in doğduğu yerde bile rapçiler ile popçular iş birliği içinde üretimler yaparken, ülkemizde bu tarz işlerin hala tartışılıyor olması çok acı verici, üzücü ve cahilce. Bu bana kalırsa müzikte bağnazlık. Buna gerek yok. Pop müzik popüler müzik demektir. Popüler müziğin içinde her şey vardır ve tüm türler bir potada erir. Bu tarz ortak çalışmalara alışmak lazım. Böyle şeyler her zaman oldu ve olmaya devam edecek. Müzik birleştiricidir ayrıştırmaz.

 

Haberin Devamı

Şarkı hakkında eleştirilere takılıyor musun?

-Asla takılmıyorum. Çünkü ben kitleyi biliyorum. 12 yaşından beri rap müzik dinliyorum. Rap müzik dinleyicisinin ne kadar tutkulu olduğunu çok iyi biliyorum. Ben müzisyenim. Günün sonunda müzik için iyi bir şey yapıldığında hiç bir şeye takılmam. Herkesin eleştirmeye hakkı var ama bana kalıplaşmış cümlelerle gelinirse, 20 kişi aynı şeyi twit atarsa bu benim için hiç bir şey ifade etmez. Müzik konuşalım , müziği eleştirelim , yorumumu eleştirsinler hepsine varım ama mevzu hariçten gazel okumaksa İrem binayı terk eder.

 

Şarkının adından hareketle soruyorum; işte ve aşkta kolay vazgeçer misin?

-İş olarak asla. Beni hiçbir şey yıldıramaz. Çünkü kendimi ve potansiyelimi çok iyi biliyorum. Güzel emek verdim kendime. Aşk olarak?.. Kolay vazgeçerim. Eğer ortada bir ayıp varsa bağrıma taş basar vazgeçerim. Ki geçmişliğim vardır. Benim kırmızı çizgim dostlarımdır. Erkek arkadaş ya da eş sıfatını taşıyanlar gelir gider; kiracıdırlar.

 

Haberin Devamı

Haftanın İsyanı

Bundan böyle köşemde beni rahatsız eden şeyleri yazmaya karar verdim. Hep pozitif olmak bir yere kadar. Dönemsel popülerliği yakalamış insanlara kabiliyeti olup olmadığına bakılmaksızın açılan kapılar ve beraberinde ‘Sen yaparsın! Neyin eksik?’ gazıyla ortaya sunulan işlerden bıkmadınız mı?

 

Evet herkes her istediğini yapmakta özgür ama bazen bunu evinin sınırları içerisinde gerçekleştirmesi onlar için daha hayırlı olur diye düşünüyorum. Öteki türlü kendini şarkıcı, oyuncu, istediği sektörün efesi sananların ortada 7/24 cirit attığı çember daha çok genişleyip etrafa ızdırap olmaya devam edecek.

 

Nafile bir istek bu. Gayet farkındayım. Bu devran hep böyle döndü ve dönmeye devam edecek. Ama kim bilir belki 2021’de benim gibi düşünenlerin bu isteği daha çok dillendirmesi bir işe yarayabilir. Ne de olsa inanmak başarmanın yarısı değil mi?

 

Haberin Devamı

Ne olur her işe zıplamayın. Herkesin kendi yalanına inandığı, akıl tutulmasının en yüksek seviyesini yaşadığımız şu zamanlarda bu cahil cesaretinizle atladığınız sektörde tutunma süreniz zaten çok az. Bir salın lütfen. Uymayın çevrenizde sizi gazlayanlara. Ha bu arada istisnalar tabi ki kaideyi bozmaz. Kendini yetiştirmiş, gerçekten yeteneği olup işini çiçek gibi yapan insanlar var. Benim lafım günü kurtarmacı zihniyetle öne atılan ‘Ben yaptım oldu!’culara. O iş öyle olmuyor çünkü.

 

Yazarın Tüm Yazıları