Demode olmayan 90’lar

90’ların müziği ve magazini asla peşimizi bırakmıyor. O dönemleri yaşamış biri olarak bu durumdan ben şahsen pek memnunum. 90’lar tarihe öyle bir damga vurmuş ki 2021’de bile etkisini göstermeye her alanda devam ediyor.

Haberin Devamı

Tarkan’ın Türkiye’ye gelip yeni şarkı çalışmalarına başlaması ve reklam filmi, Yonca Evcimik’in verdiği röportajlar ve şarkıları gündemin orta yerine bomba gibi düşüp konuşuluyor. O dönemin isimlerinin haber değeri her zaman ilk günkü gibi taze. En son Gülben Ergen ve Hülya Avşar’ın haberi hafta sonu herkesin dilindeydi. 

Manzaraya şöyle bir baktığımızda o dönemi tekrar iliklerimize kadar hisseder olduk. ‘Demode o isim’ çıkışıyla tekrar haberlerin baş sırasına yerleşen Hülya Avşar aslında bu çıkışıyla gösterdi ki ne Gülben Ergen ne de bu muhabbetler asla demode değil. Söylenildiği gibi olsaydı sabah programlarında ve gazetelerde bu kadar yer alıp manşetlere taşınmazdı. 

O dönemin isimleri temellerini öyle sağlam atmış ki inişli çıkışlı zamanlara rağmen her daim ünlerini perçinleyip günümüze taşımasını bildiler. 90’ların her zerresi bu yüzden hala moda ve ilgi görüyor. Gelelim çok konuşulan Gülben Ergen Hülya Avşar haberine. Demode olmayan tek şey Gülben Ergen’in sosyal medyasında paylaştığı gibi kendisi ile ilgili ara sıra ortaya atılan söylemler. Bu cevabı ile Ergen’in gayet güzel bir karşılık verdiğini düşünüyorum. 

Haberin Devamı

Gülben Ergen seversiniz sevmezsiniz gün sonunda sorulduğunda şu an en az 5 şarkısını ezbere bildiğiniz bir isimdir. Şarkıları, yaptığı sosyal sorumluluk projeleri ile aktif olarak çalışan, üreten başarılı bir kadın. Hülya Avşar’ın bu çıkışını eski günlerde olduğu gibi tatlı bir atışma yaratmak için yaptığını düşünüyorum. Eminim o da bu çıkışlarının ve bahsedilen ismin demode olmadığının gayet farkında. 

Söylediğim Şarkılarda Saklı 

İlk çıktığı zamandan itibaren çalışmalarını severek takip ettiğim Türk Rock müziğinin ön planda olmayı sevmeyip sadece şarkılarının konuşulmasını tercih eden kadın vokali Aslı Gökyokuş güzel bir sürprizle tekrar aramızda. 

2007 yılında yayımlanan ‘Söylediğim Şarkılarda Saklı’ albümü, içinde Dans Etmeye İhtiyacım Var ve Yardımcı Olmuyor gibi dillere pelesenk olmuş şarkıları barındırsa da dijital platformlarda dinlemek istediğimizde bulunamıyordu. Bu tarz kült olmuş ama dijitalde yer almayan albümler çok var. Nedeni o zamanki plak şirketleri ve şarkıcılar arasında yapılan anlaşmaların beraberinde gelen anlaşmazlıklar diye düşünüyorum. 

Haberin Devamı

Aslı Gökyokuş dinleyicisinin yıllardır ulaşamadığı ‘ Söylediklerim Şarkılarda Saklı’ albümünün tüm haklarını, geçtiğimiz sene kurduğu ve kızının adını taşıyan Yaz Müzik şirketi üzerine almış ve 5 Kasım’da tüm dijital ortamlarda yayınlanacakmış. 

Gelelim bu güzel haberin beraberinde dinleyici bekleyen sürprize. Aslı, bu albüme bir cover parça eklemiş. Ajda Pekkan'ın yorumuyla klasikler arasına giren ‘O Benim Dünyam’ şimdi Aslı’nın yorumuyla yeniden albümde yer alıyormuş. 

Düzenlemesi Serkan Çeliköz tarafından yapılan cover, ‘I Love Rock'n Roll’ ile birleştirerek tadından yenmeyecek bir mashup olmuş. 2007 yılında kayıtları yapılan ve son anda albümde olacakken çıkarılan şarkı o ilk günkü hali korunarak şimdi karşımızda. İki şarkı öyle güzel kaynaşmış ki dinlerken çok keyif aldım. İlerleyen zamanlarda böyle cuk oturan mashup’lardan oluşan bir proje ile Aslı’yı dinlesek hiç fena olmaz. 

Haberin Devamı

Sürprizli yeni basımlar 

Eski albümlerin yeni basımları koleksiyon yapanlar için yurtdışında büyük önem taşıyor. Çıkan albümler birbirinden farklı sürprizlerle daha cazip hale getirilip piyasaya sürülüyor. Farklı fotoğraflar , şarkıların demoları, remixler ve daha önce yayınlanmamış şarkılar ile birlikte paket halinde dinleyici ile buluşan bu çalışmalara sahip olmak isteyen çok kişi oluyor. 

Ülkemizde özellikle kült olmuş albümlerin yeni basımlarında böyle güzel jestlere rastlamak pek mümkün değil. Yurtdışı ile benzer şeyleri yapanların sayısı bir elin parmaklarını geçmez. Keşke sevdiğimiz albümlerin yeniden basımlarında veya dijital ortamda sunumunda farklı şeyler de olsa. Bir dönem bağıra çağıra söylediğimiz hit şarkıların demolarını dinlesek mesela? Yukarıda bahsettiğim Aslı’nın albümünün yeni basımında albümüne koymadığı şarkıyı dijitalde kullanması yeniden basımlarda karşımıza çıkan sürprizlere güzel bir örnek. 

Haberin Devamı

Bu sistemi albümlerin yıldönümlerinde tekrar yayınlarken uygulamak dinleyicinin o albümü satın alması için cazip bir pazarlama yöntemi. Farklı versiyonlar ve demolarla bezeli yeni sunumları dinlemek heyecan verici oluyor. Umarım bu fikir her şarkıcının ve prodüktörün kafasına yatar da bizlerde keyifle o albümleri yeniden yad ederiz. 

Photoshoplandık 

Photoshop programları son yıllarda elinde akıllı telefon olanların sosyal medyada fotoğraf paylaşırken en çok başvurduğu aplikasyonlardan. Fotoğraflara baktığımızda herkes bir içim su. Işıl ışıl parlayan yüzler, keskin hatlar ve spor salonlarından hiç çıkmıyormuş gibi duran fit vücutlar. 

Ünlüler dünyasına baktığımızda photoshop işi alıp başını gitmiş durumda. Ezelden beri fotoğraf çekimlerinde başvurulan yöntem ilerleyen teknoloji ile birlikte kişinin kendi inisiyatifine bırakılınca ortaya çıkan sonuçlar bir hayli enteresan olmaya başladı. 

Haberin Devamı

Magazin haberlerinde sıkça photoshop kazalarına rastlar hale geldik. Eğilip bükülen objeler, vücut anatomisine ters örnekler derken herkes görmek istediği versiyonları uğruna ortalığı toza dumana katar hale geldi. Yurtdışından buna en büyük örnek ise Madonna. Son zamanlarda paylaştığı fotoğraflar gerçeklikten o kadar uzak ki, görenler ‘ Madonna nerede?’ diyor. 

Geçirdiği bir dizi  estetik operasyon ile zaten eskiden tanıyıp sevdiğimiz Madonna’dan fazlasıyla uzaklaşan şarkıcı, birde bunun üzerine fotoğraflarında yüksek dozda photoshop yapınca dalga konusu olmaya başladı. Madonna bile bu yönteme başvuruyorsa üst komşumuzu yadırgamamak lazım. Her şey iyi hoş da ya toplum içine çıktığımızda o görüntüden eser olmadığını gösterdiğimizde ne olacak? İlerleyen yıllarda onu da bir parmak darbesiyle halledecek duruma getirir bu teknoloji belası.

Yazarın Tüm Yazıları