Sokak köpeği ne yapar

Dünyadaki köpeklerin yüzde 70’inden fazlası, açık alanlarda yaşıyor. Genelde özgürce dolaşıyorlar, hayatta kalma mücadelesi veriyorlar.

Haberin Devamı

Hindistan’da Sreejani Sen Majumder, Ankita Chatterjee ve Anindita Bhadra isimli biyologlar, 3 yıllık bir araştırmaya girip sokak köpeklerinin günlük aktivitelerini araştırmış. 1941 köpeğin davranışlarını kayıt altına almışlar. Yaş, yer, cins fark etmeksizin aktiviteler arasında önemli bir fark olmadığını buldular.

Sokak köpeği ne yapar

Hindistan, köpeklere çok misafirperver davranılan bir ülke değil. Nüfusun bir kısmı köpekleri tehlikeli ya da rahatsız edici bulduğu için onlardan uzak duruyor, kimisi de şiddet gösteriyor. Tüm bu tabloya rağmen Hindistan’daki araştırmada köpeklerde saldırganlık belirtisine çok düşük oranda rastlandı. Durum şu. Kayıt altına alınan dönemde köpeklerin yüzde 53’ü uyku halinde ya da hareketsizken görüldü. Yüzde 16’sı grup halinde ya da tekil olarak sadece yürüyorlardı. Yüzde 6’dan azı yeme, içme, kaşınma, dışkılama gibi ‘bakım’ faaliyeti yapıyordu. Sadece yüzde 10’u insan ve hayvanlarla etkileşim halindeydi. İnsanlarla etkileşimleriyse kuyruk sallama ve yemek için yalvarma gibi davranışlardı. “Biz köpekleri hak etmiyoruz” lafı internette her dilde çok meşhur. Gerçekten doğru. Bu kadar kötülüğe dünyayı başımıza yıksalar yeridir.

Haberin Devamı

Sokak köpeği ne yapar

KÖPEKLERİN ATASI BİRDEN FAZLAYMIŞ

Londra’da Francis Crick Enstitüsü’nde görev yapan araştırmacılarımız iki farklı antik kurt popülasyonunun köpeklerin DNA’sına katkıda bulunduğunu ortaya koydular. Malum köpeklerin yaklaşık 15 bin yıl önce Buzul Çağı sırasında evcilleştirilen gri kurttan türediği biliniyor. Araştırmada görevli olan Anders Bergström diyor ki, “Dizilimi yapılan antik kurt genomlarının sayısını artırdık ve köpeklerin ortaya çıktığı zaman da dahil olmak üzere zaman içinde kurt soyunun ayrıntılı bir resmini ortaya koyduk. Köpekleri de bu resmin içine yerleştirince, köpeklerin atalarının en az iki ayrı kurt popülasyonundan geldiğini bulduk”. Bunlardan biri doğuda olan bir kaynak, diğeri daha batıda bulunan bir kaynak.

Haberin Devamı

Sonuç: Hem erken hem de modern köpeklerin genetik olarak Asya’daki antik kurtlara Avrupa’dakilerden daha çok benzediği ve evcilleştirmenin doğuda bir yerde gerçekleştiği ortaya kondu.

Sokak köpeği ne yapar

İZLEME TAVSİYESİ

SANKİ BU KÖŞENİN VİDEO HALİ

Bu köşeyi okumak yerine orayı izleyin demiyorum ama size aktarmaya çalıştığım araştırmaların bir kısmını konu alan etkileyici bir yapım var. Adı: Evcil Hayvanların Gizemli Yaşamı. 4 bölümlük yapım, zekâ, çeviklik, duyular ve iletişim konusunda evcil hayvanların akıllara sığmayan becerilerini anlatıyor. Emily’nin hayatını değiştiren muhteşem köpek Barna’nın hikâyesini özellikle izlemenizi öneririm.

Sokak köpeği ne yapar

OKUR FOTOSU

KUMAŞÇI LEO

Okurumuz Oğuz Coşkun, kumaş dükkânlarındaki çırak Leo’nun fotoğrafını göndermiş şu notla: “Fotoğraftaki, Leo. Kendisi 4 aylık. Arabamızın motorunda bulduk, sonrasında sahiplendik. Hayat neşemiz oldu.” Fotoğrafta Leo’yu kumaşlara kalite kontrol işlemi uygularken görüyoruz sanırım. Leo’ya sevgilerimi yollarken sizden de kedinizin köpeğinizin fotoğrafını bekliyorum.

Haberin Devamı

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları