Sarılmamızdan hoşlanmıyorlarmış

Bir kediyi sevdiğinizde, onu öptüğünüzde, ona sarıldığınızda kedilerin ne hissettiğine dair az çok bir fikrimiz var. Ama bu fikrimizin doğru olduğunu duymasak daha iyi olurdu ne yalan söyleyeyim.

Haberin Devamı

Bir Twitter kullanıcısı şu minvalde özetlemişti durumu: “Düşünsene bir yere doğru gidiyorsun, biri seni alıyor, öpüyor, hamur gibi yoğuruyor, sonra alıp bambaşka bir yere bırakıyor.”

Sarılmamızdan hoşlanmıyorlarmış

Kedilerle gündelik hayattaki ilişkimiz zaman zaman böyle oluyor. Onları yapmakta olduğu bir işten alıkoyarak sevmeye çabalıyoruz. Bundan vazgeçecek değilim.

Guardian’da Şirin Kale, “Kedilerin iç yaşamı: Kedi dostlarımız sarılmak, mutluluk ve insanlar hakkında ne düşünür” başlıklı yazısında bu konuyu irdelemiş. Hoşumuza gitmeyen sonuçları sıralamış. Köpeklerin laboratuvara götürüp davranışlarını incelemenin kolay olduğunu, kedilerinse mekânlarından ayrıldıklarında davranışları değiştiği için inceleme şansının az olduğunu aktaran Kale, bilgimizin kısıtlı olduğunu söylüyor. Kyoto Üniversitesi’nden Dr. Saho Takagi’nin evini bir kediyle paylaşmaya başladıktan davranış biçimleriyle yakından ilgilendiğini anlatıyor. Makalenin sonuçları ilginç. Daha önce bu köşede aktarmıştık: Kediler göremese de sahibinin sesine göre onun yerini takip edebiliyor.

Haberin Devamı

FAZLA TEMAS YOK

Üzücü sonuçlar Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr. Carlo Siracusa’dan geliyor. O, kedilerin sevgisiz ve ilgisiz hayvanlar olduğu önyargısının gerçeği yansıtmadığını, kedilerin de insanlarla bağ kurduğunu söylüyor. Kedilerin yakınlık yoluyla sevgi gösterdiklerini, yani fiziksel etkileşim olmasa da sizinle aynı odada olmanın onlar için yeterli olduğunu anlatıyor ve “Fiziksel olarak yakınınızda olarak size sevgilerini gösteriyorlar” diyor.

Ama şunu da ekliyor. Bazı kediler sahiplerinin üzerinde ya da yanında uyumayı ve fiziksel teması sevse de genel bir kural olarak, kediler kucaklanmayı, sarılmayı ve öpülmeyi sevmezlermiş. Kedilerin büyük çoğunluğu bundan hoşlanmazmış. Diğer kedilerle de benzer bir yakınlık kuruyor ve birlikte büyüdükleri kedilere daha yakın ilişki kuruyorlarmış.

Ne yalan söyleyeyim. Bu sonuç karşısında incindim.

Haberin Devamı

Sarılmamızdan hoşlanmıyorlarmış

KÖPEKLER KAHKAHAMIZI ANLAR MI

Köpekler üzerindeki gizemi çözme çabalarından iki tanesini sunacağım şimdi. Köpekler kahkahamızı anlayabilirler mi? Evrimsel antropolog ve The Genius of Dogs’un yazarı Dr. Brian Hare’e göre köpekler gülme ve gülümseme gibi olumlu duygularımıza olumlu yanıt veriyorlar. Ama “Gülmenizin arkasındaki nedeni anlayıp anlamadıklarını söylemek zor” diyor. Köpek davranışları konusunda uzmanlaşan Rob Alleyne de “Bir şey yaptıktan sonra sana bakıyorlar, eğer gülüyorsan ve memnun görünüyorsan bu davranışı tekrar ediyorlar. Bu aslında bir onaylanma süreci” ifadesini kullanıyor.

Peki bir köpek gülümseyebilir mi? Bu maalesef doğru değilmiş. Her ne kadar bir köpekle yeterince vakit geçirince onun zevk aldığı şeyleri anlamaya başlasanız da köpekler memnuniyetini bizim yaptığımız gibi gülümseyerek göstermez ve daha kötüsü gülümsemezmiş. Haliyle sosyal medyada görüp, doğru olmasını umduğumuz “gülen köpek” fotoğrafları da gerçek değilmiş. Uzmanlar, geniş yüzlü köpeklerin, rottweiler gibi, bazen sırıtıyor gibi görünebildiğini ancak bunun yanılsama olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı

Bir Alman çoban köpeği aynı surat ifadesini yaptığında dudaklarını geriye doğru kıvırıyormuş gibi görünmesi de bu durumu açıklıyormuş.

Sarılmamızdan hoşlanmıyorlarmışRus futbol takımı Zenit, maça barınakta sahiplendirilmeyi bekleyen köpeklerle birlikte çıktı.

BİZİMKİLER DE MAÇA KEDİ-KÖPEKLE ÇIKSA

Ara ara ulusa sesleniyorum bu köşeden ama gerçek hayvanseverler dışında pek yanıt alamıyorum. Halbuki tek dert sokak hayvanları daha iyi şartlarda yaşasınlar. Başka bir konu yok. Futbol dünyasına yeni çağrımı yapacağım şimdi. Sosyal medyada bu haberler dönem dönem, bir haftayı kapsayacak kadar çok kez karşınıza çıkıyor. Önce Romanya’da olmuştu, geçen hafta da Rusya’da oldu. Futbol takımları, barınaklarda sahiplenmek üzere tutulan köpekleri maç öncesi seremonisinde kucaklarına alıyor ve çağrıda bulunuyorlar. Yaptığı sosyal sorumluluk projeleri genelde futbolculara pankart taşıtmak olarak karşımıza çıkan Türkiye Futbol Federasyonu vesilesiyle takımlarımıza sormuş olayım: Barınaklarımız sahiplenilecek kedi köpek dolu. Bunları seremonide taşıyıp, farkındalık yaratmak istemez misiniz?

Haberin Devamı

Sarılmamızdan hoşlanmıyorlarmış

ARES’LE TANIŞIN

Okurumuz Semra Sülük, kedisi Ares’in fotoğrafını paylaşmış bizimle. Diyor ki: “Ali, Alper ve Sude kardeşlerin kedisi Ares, her hali güzel.” Fotoğraftan, okurumuzun doğru söylediğini anlıyoruz. Ares’e ve kardeşlerine sevgilerimi yolluyorum, sizden de fotoğraflarınızı bekliyorum.

NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları