Sanırım yatakları ayırmalıyız

Yatağınızda huzurlu şekilde uyurken, gelişiyle ortalığı ayağa kaldıran ya da uykusu sık sık bölünen veya horlamasıyla zaten sizi uyutmayanlar... Partnerinizden bahsetmiyorum, kedi ya da köpeğinizi anlatıyorum.

Haberin Devamı

Bu durum hep kötü değil tabii ki. Bir kediyle koyun koyuna yatmanın tadı kötü olamaz. Ama ufak tefek sakıncalar olabilir, dikkatinize sunayım.

Yeni çalışmalar sahibiyle birlikte uyuyan köpeklerin, sahibine yaklaşan kişiye havlama, ısırma ya da sahibin evden uzaklaşmasıyla başa çıkamama gibi aşırı sahiplenici davranışlar gösterdiğini ortaya koyuyor.

Veterinerler genellikle köpeklerle çocukların birlikte uyumasını önermiyor. Sizinle uyumaya alışan köpeğiniz, evden uzaklaştığınızda strese giriyor. Dolayısıyla yatak paylaşmak her köpek için uygun olmayabiliyor.

YARISI MEMNUN

London School of Hygiene and Tropical Medicine’den Prof. James Logan, köpeklerin bakteri ve parazit taşıma ve bunların bize zarar vermesi ihtimalinin söz konusu olduğunu ama bu riskin oldukça düşük olduğunu belirtiyor. Ama bizim göreceğimiz zarara kıyasla onların psikolojik olarak karşı kalabilecekleri yük çok daha ağır. Kedilerle uyumak ise farklı bir hikâye. Uykusu hafif biriyseniz kedinizin gece birkaç kez uyanıp geri gelmesi sizi de uykunuzdan edebilir.

Sanırım yatakları ayırmalıyız

Haberin Devamı

Çünkü kedilerin uyku döngüleri bizimkine göre daha kısa. Sabaha karşı uyanıp yanınıza sokulmaya çalışabilir ya da gece acıkıp yemek yiyip geri yatağa dönebilir. Ayrıca kediler avladıkları şeyleri yatağa getirmeyi de çok sever.

Tüm bunlara karşın, bir anket sonucuna göre kedi köpek sahiplerinin yarısı yatağını can dostuyla paylaşmaktan çok memnun. Anksiyete ve korkuyu yatıştırdığını, sesten rahatsız olma durumunun azaldığını ve yalnızlık hissini ortadan kaldırdığını söylüyorlar.

Yatakları ayırmak köpeğiniz için iyi bir durum oluşturabilir. Yine de siz bilirsiniz.

NEDİR BU KAŞINTININ SEBEBİ

KAŞINTI kediler için de köpekler için de sık karşılaşılan tıbbi sorunlardan biri. Ancak veteriner hekimler uyarıyor: Kediler küçük köpekler değildir. Köpekler üzerinde bu konuda daha çok çalışma yapıldığından kedilere göre daha fazla bilgi sahibiyiz. Kaşıntısı olan kedilere genellikle köpeklere uygulanan metotlarla tanı konuyor. Bedeninde kelleşen bölgeler oluşan ya da aşırı derecede kendini temizleyen kedilere davranışsal bir bozukluk olan stres kaynaklı psikojenik alopesi teşhisi konuyor. Halbuki 2006’da 21 yetişkin kedi üzerinde yapılan çalışma psikojenik alopesi teşhisi konan kedilerden sadece 2’sinin gerçekten bu hastalığa sahip olduğunu, diğerlerinin pruritus adı verilen kaşıntı hastalığına yakalandığını ortaya koymuş.

Haberin Devamı

Kedilerdeki aşırı tüy dökme, tüy yumağı kusma, kendini çok fazla yalama, patilerini çiğneme, derisinde çizikler, kafasını çok fazla sallama gibi belirtilerle ortaya çıkan aşırı kaşınma sorununun psikolojik kökenli olabileceği gibi, dermatolojik ya da alerji kaynaklı olabileceğini unutmayın. Kısacası, kediniz kaşınıyorsa veterinere başvurun.

SEVEN NE YAPMAZ

JAPONYA’DA ölümle sonuçlanabilen FIP hastalığından mustarip kedisi için manevi değeri de olan arabasını satmak isteyen kişi büyük bir cömertlikle karşılaştı. Online satış sitesinde Leiz takma adıyla 1989 model aracını normal fiyatı olan 16 bin doların iki katı fiyata, 32 bin dolara satışa koyan kişi, açıklamada bunu FIP hastalığı olan kedisinin 25 bin doları bulan tedavi masrafı için yaptığını belirtince kalp ısıtan olay yaşanmış. Alıcı, piyasa fiyatının iki katı olan bu ücreti ödemeyi kabul edip, üzerine tedavi için 1000 dolarlık yardımda bulunmuş. Kendisi de bir kedisever olan alıcı, aracı kullanmayacağını belirtip, temizleyip otoparkta tutacağını, istediği zaman satın aldığı fiyatı geri ödeyerek aracı ilk sahibinin geri alabileceğini açıklamış. Ne güzel insanlar var.

Haberin Devamı

KÜRKLÜ KİŞİ’NİN HİKÂYESİ

Sanırım yatakları ayırmalıyız
May Sarton
Yapı Kredi Yayınları
Çeviren: Semih Lim
Sayfa sayısı: 76
Fiyatı: 12 TL

ABD’Lİ yazar, şair May Sarton, kedisi Tom Jones’un başından geçen maceraları anlatıyor. “Adsız sansız, bağımsızlığına şiddetle düşkün bir sokak kedisi süregeldiği derbeder hayattan yavaş yavaş sıkılır ve rahat bir yuva karşılığında özgürlüğünden feragat etmenin cazip olabileceği düşüncesi aklında yer etmeye başlar. Birtakım denemelerden sonra karşısına çıkan ev ile sakinlerinin sesi, bu fikrinin uygulanabilir olduğunu gösterir kendisine” diyor tanıtım yazısı. Kitap da bu merakın hakkını veriyor.

OKUR FOTOSU
DÜNYA GÜZELİ BETTT

OKURUMUZ Müge Ergen köpeğinin fotoğrafını şu notla iletti: “2 aylık evlat edindim. Kızımın adı Bettt ve benim için 4’üncü evladım. İyi ki yollarımız kesişmiş ve benim karşıma çıkmış. Sevgi dolu, insancıl, güzel yürekli bir kızım daha oldu.” Bettt’e sevgilerimi yolluyorum, sizden de kedi, köpeklerinizin fotoğrafını bekliyorum.

Haberin Devamı

Sanırım yatakları ayırmalıyız


NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları