Bu nasıl bir havlama

Geçen haftalarda kedilerin miyavladıklarında aslında ne demek istediklerine dair çalışmalar yapıldığını, zeki köpekler için de bir iletişim araştırması olduğunu yazmıştım. Bu haftanın haberi de Güney Kore’den geldi.

Haberin Devamı

The Petplus isimli start-up, geliştirdiği yapay zekâ destekli tasma sayesinde, köpeklerin ruh durumunu havlamalarından anlayacak. Beş duyguyu tespit edebileceklerini söylüyorlar: Mutlu, rahat, endişeli, kızgın ve üzgün. Tasmanın bir diğer faydası da köpeğinizin fiziksel aktivitesini ve dinlenme durumunu takip etmesi.

Bu nasıl bir havlama

İsabet oranı yüzde 90’ı bulan tasmayı köpeğinde deneyen Moon Sae-mi, “Köpeğimin oyun oynadığı zaman mutlu, ben evde yokken de üzgün ve endişeli olduğunu zannediyordum. Bu şekilde öğrendim ki, tıpkı insanlar gibi o da oyun oynayıp kaybettiği zaman sinirleniyormuş” diyor.

The Petplus yöneticisi Andrew Gil, pandemi döneminde çok kişinin köpek sahiplendiğini ancak daha sonra köpekle anlaşamama nedeniyle onları terk ettiğini söylüyor. Bu tasma bu sorunu da çözebilir.

Haberin Devamı

Bilimin ilerlediği bu yolu sevdim. Kusursuz bir iletişim kurma zamanımız yaklaşıyor, seviniyorum.

YALAN DEĞİL GERÇEK: 9 CANLILAR İŞTE

2018 yılında California’da meydana gelen toprak kayması sonucu 23 kişi hayatını kaybetmişti. Ölenlerden Josie Gower’ın kedisi Patches o günden beri kayıptı ve öldüğü düşünülüyordu. Fakat Josie Gower’ın kızı Briana Haigh, “Ümitlerimiz tükendiği anda geri geldi” diyerek müjdeli haberi vermiş. Patches, toprak kaymasında yerle bir olan evin olduğu alanda dolanırken bulunmuş. Ailenin kalan üyeleriyle gözü yaşlı bir kavuşma yaşayan Patches’ın geride kalan 3 yılı nerede geçirdiğiyse bilinmiyor.

KEDİLER NEDEN YALANIRLAR

PATİLERİNİ, tüylerini, bazen de ellerimizi yalayan kedi görüntüsü, haber değeri taşımıyor. Günlük rutin. Ama hepsinin bir anlamı var.

Bizi yalaması, aramızdaki bağı kuvvetlendirmek istemesiyle alakalıymış, çünkü biz onun sosyal çevresinin bir parçasıyız. Ayrıca bu hareket sosyal çevresinde koku bırakmasını sağlıyor, bizi daha iyi ayırt ediyor. Tüylerini temizlemek, şekil vermek, şefkat göstermek ve maalesef stres belirtisi olarak da yalanıyorlar. Çok uzun süre bir objeyi ya da tüylerini dökecek kadar kendisini yalıyorsa, takip edip veterinerinize bildirmekte fayda var.

UZMAN GÖRÜŞÜ: KEDİNİZİN DİŞİNİ FIRÇALAYIN

Bu nasıl bir havlama


KEDİLERİN saatlerce kendilerini temizlemeleri böyle bir intiba bırakmış olabilir ama ağız sağlıkları sandığımız kadar iyi değilmiş. Best Friends hayvan barınağından veteriner Michelle Lugones, “Diş eti ve diş rahatsızlığı kedilerde çok sık görülüyor, bu nedenle çok sık dişlerini fırçalamalısınız” uyarısında bulunup ekliyor: “Fırçalarsanız dişlerde oluşan plakların tartara dönüşmesini engellersiniz.” Bir başka veteriner Anthony Hall da şunu ekliyor: “Bu sadece diş sağlığı için değil, genel sağlık için önemli. Ağız sağlığı yerinde değilse, diğer organlar da etkileniyor.” Bilginize.

Haberin Devamı


İŞTE OYUNCU, İŞTE SANATÇI

SELDA Bağcan, gönlümüzü fethetmeyi sürdürüyor: Şarkıcı Cenk Eren’in sosyal medya paylaşımından öğrendik ki Bağcan, Bodrum’daki evinin müştemilatını konforlu hale getirip kedilere tahsis etmiş. Ne güzel.

Bu nasıl bir havlama

Ayrıca bu hafta bir şey daha öğrendik: ‘The Big Bang Theory’ dizisinin mükemmel huysuz karakteri Sheldon Cooper’ı canlandıran Jim Parsons’ın kedilere alerjisi varmış. Fakat buna rağmen dizide kedilerle haşır neşir olduğu bir bölümde oynamak zorunda kalmış. “Sadece çekimler sırasında hiç yüzüme dokunmadım” diyerek açıklamış yaşadığı zorluğu.

KALP HIRSIZI MARS’LA TANIŞIN

OKURUMUZ Ozan Ali Bilgili, köpeği Mars’ın fotoğrafını, “Biz köpeğimizin gelmesini çok bekledik. Hep köpeğimiz olsun isterdik. Ve sonunda pandemi sürecinde sahiplendik. Mars’ı biz çok sevdik. Bizimle oynadığı zamanlar çok komik oluyor. Sürekli terliklerimizi kaçırıyor. Gece de hep yanımızda uyumak istiyor” notuyla paylaşmış. Kalbimi Mars’a, Mars’ın fotoğrafını buraya bırakıyorum. Sizden de fotoğraflarınızı bekliyorum.

Bu nasıl bir havlama


NOT: Kediniz ya da köpeğinizin fotoğrafını #dunyagüzeli etiketiyle ve Hürriyet’i mention’layarak sosyal medyada paylaşın ya da sdemirel@hurriyet.com.tr adresine mail atın, seçip paylaşalım...

Yazarın Tüm Yazıları