Afrika tabancasının tetiği

Kamerunlular, Antalya’ya gönderdikleri golcülerini bu sözle anlatıyor

Haberin Devamı

Bir atlas alıp, o haritayı önünüze koyup, ters çevirdiğiniz zaman kara kıta bir silaha benzer. İşte Kamerun da o silahın tam tetiğinde duruyor. Samuel Eto’o da o tetiktir işte. Afrika tabancasının en vurucu yeridir golcünün kendisi.

Afrika tabancasının tetiği

KAMERUN Kadji Futbol Akademisi’nden bir çok yıldız çıktı.. Kamerun’un efsanesi Roger Milla, bir gün o akademiye bir yıldız adayı önerir.. Kamerun Milli Takımı’na gençler kategorisine oyuncu bulmada danışmanlık da yapan Milla, ülkesinin ikinci liginde oynayan bu genci ilk keşfedenlerden.. “13 yaşında bir yıldız doğuyor. Ve artık gözüm arkada kalmayacak gibi. Gelecekteki veliahtım bu çocuk olabilir.”
Afrika’nın her karış toprağında pusuya yatan Real Madrid’in yetenek avcıları Eto’o’yu, Milla’nın bu sözleriyle mi buldu yoksa kendileri mi gördü, bunu tam olarak bilemiyoruz..
“Ailem yoksuldu. Zaten durumu iyi olan aile yoktur ki Afrika’da.. Neredeyse her aile yokluk içindedir.. Çocukluğumda bu çemberi kırmak için büyük futbolcu olma hayali kurardım. Oman Bıyık ve Roger Milla’yı kendime örnek aldım.”
Eto’o bu sözlerle anlatıyor, futbol yolculuğuna başlangıcı..
Bir anda kendisini Madrid’de bulan Eto’o şaşkındı.. Ama işler başlarda pek de iyi gitmedi..
Yıldız adaylarına daima güzel bir konfor sunan Real yönetimi bunu Kamerunlu Eto’o’dan nedense esirgedi.. Gerçi takımda Morientes ve Raul gibi yıldızlar vardı ama Eto’o, “Oynasaydım onları keserdim” diyor..

Haberin Devamı

REAL’DE ÇiLE ÇEKTi, SONRA DA ONLARA ÇiLE ÇEKTiRDi


ÖNCE ikinci lig takımı Leganes’e, ardından Espanyol ve son olarak da Real Mallorca’ya kiralandı.. Oradan oraya sürülüyordu. Tam bir derviş hayatı yaşadı. Kendisini vatanından koparıp getiren Real Madrid’e karşı çok öfkeliydi. Mallorca’ya bonservisiyle transfer oldu. Orada yıldızlaştı. Onu en iyi Real Mallorca’daki hocası bir zamanlar Fenerbahçe’yi çalıştıran Luis Aragones anladı.. Eto’o, “Aragones kadar bana sıcak ve samimi yaklaşan bir hoca olmadı” diyerek ona bağlılığını ortaya koydu.
Ve hayatının hamlesini yaparak Real Madrid’in en büyük rakibi Barcelona’ya geçti.. Yaşamını bundan böyle Real Madrid’i üzmeye adadı.. Hem Mallorca’da hem de Barça’da bunu fazlasıyla yaptı.. Ne ahlar, ne vahlar çektirdi Santiago Bernabeu trübünlerine.. Real’in belki de tarihindeki en büyük pişmanlığıdır..

Haberin Devamı


Kamerunluların sitemi


Drogba’nın Afrika’ya mal olduğunu ve maddi yardımlar yaptığını belirten Kamerunlular, vatandaşlarından da aynı şeyi bekliyor.


ETO’O’yu anlatırken şu notu da eklemek gerekiyor. Kamerun sokaklarında gezerken vatandaşlarının ona bazı sitemlerini işittim.
- Drogba, Afrika’ya mal oldu. Kıta için büyük maddi işler yapıyor. Bizim Eto’o da çok para kazanıyor. Onun da Drogba gibi olmasını istiyoruz.. Eto’o da AIDS’le mücadele için büyük destek oluyor, biliyoruz.. Fakat Drogba bu konuda daha çok ön planda işte...


O BİR KAHRAMAN


Sokakta satıcılık yapan 50 yaşlarındaki adamın benzetmesi ilginçti...
- Bizim Afrika Kıtası, haritayı şöyle bir yukarı doğru kaldırdığın zaman bir silaha benzer. İşte Kamerun da o silahın tam tetiğinde duruyor. Bizim Eto’o bu tetiktir işte.. Afrika tabancasının en vurucu yeridir...

Haberin Devamı


IRKÇILARA: KIZ ARKADAŞIM BİR BEYAZ


ETO’O birgün Hürriyet’e verdiği röportajda söyledikleriyle ırkçılara sağlam bir ayar verdi:
- Bütün bu saldırılar devam ederken benim o zamanlar beyaz olan bir Rumen sevgilim vardı.. Başka ne diyebilirim ki...

Afrika tabancasının tetiği

O DA IRKÇILIKTAN ÇOK ÇEKTİ


DÜN vatandaşı M’Bia’nın, Milan Baros’la yaşadığı ırkçılık kokan olayı yazmıştım. Eto’o da aynı ayıplarla defalarca karşılaştı.. M’Bia, Fransa’da, Eto’o İspanya’da bir başkası farklı bir coğrafyada.. Hatta bizde siyahi oyuncusuna apaçık, “yamyam” diyen futbol adamları bile var.. Dünyanın her yerinde ne yazık ki bu utanç yaşanıyor..


Nihat’la oynamak isterdim


İspanya’da oynarken Nihat Kahveci’yi çok beğeniyordum. Mesela onunla birlikte oynamayı çok isterdim..

Haberin Devamı

ETO’O’DAN İNCİLER...


- BARCELONA’da oynarken bir Chelsea karşılaşmasından sonra, “Mourinho futbolu çirkinleştiriyor” dedi. Hatta bu maçtan önce Chelsea’den kendisine transfer teklifi geldiğini de söyledi..
- Kendimi yalnızca Afrikalı olarak görüyorum. Başka ülkenin milli formasını giymeyi teklif etselerdi asla onay vermezdim.. Gururlu bir Kamerunlu’yum.. Barça’da oynadım. Oranın politik yapısını biliyorsunuz.. Ama ben sadece futbolumu oynuyordum.
- Hayatımın en büyük üzüntüsü arkadaşım Foe’nin sahada ölmesiydi.


FİNALLERİN VE KUPALARIN ADAMI

Kamerunlu yıldız Eto’o’nun kariyeri bir hayli parlak. Özellikle de Barcelona döneminde dünya futboluna golleri ve kaldırdığı kupalarla damgasını vurdu.

Haberin Devamı


TÜRK SPİKERE AZ DAHA MİKROFON KAPATTIRIYORDU!


- 2008’de oynanan Barcelona-Malaga maçında rakip takım taraftarları Barcelonalı yıldızın ayağına her top gelişinde sözde maymun sesi çıkarmaya çalıştılar.. Bu çirkin tutum neredeyse her maçta sürüyordu.. Hatta Eto’o Zaragoza maçında sahayı terk etmeye çalıştı.
- gün maçı NTV’de anlatan arkadaşım Okay Karacan da ırkçılığa karşı benzer bir protestoda bulunacaktı.
“Şayet Eto’o sahayı terk etseydi ben de mikrofonu kapatıp, anlatımımı sonlandıracaktım. Maç sessiz yayınlanmaya devam edecekti..”

Yazarın Tüm Yazıları