Adı Ata’dan lakabı futbol sevdalılarından

“Ne kadar iyi, ne kadar büyük kaleci olursan ol ‘yalnızlık’ bizim yazgımız. Çizgide beklemek, tek başınalıktır." Böyle demiÅŸti Rinat Dassaev. Daha sonra konuÅŸtuÄŸum Sepp Meier ve Dino Zoff da kalecinin çizgideki ıssız adamlığına vurgu yapmıştı..Â

Haberin Devamı

İşte o çizgi artık daha da yalnız.. Çizgi büyük bir kahramanını kaybetti.. Turgay Şeren artık yok. Eskiden savaşlarda kale düşerse şehir düşerdi.. Şimdi bırakın şehiri bir ülke düştü.. O kendisinden küçüklere hep "evlat" derdi.. Evlatların sana ağlıyor beyefendi Adam.. 

Adını Atatürk koymuştu.. Türkay demişti ona. Ancak Fransızca öğretmeninin dil telaffuzuna takılan Türkay adı Turgay'a dönüştü.. Onun döneminde doğan erkek çocuklarının çoğuna Turgay adı verildi.. 

 

BERLİN OLİMPİYAT BİLE YASTA 

 

Turgay Şeren'in Atatürk sevdası çok derindi. Profesyonel Futbolcular Derneği'nin Başkan'ı olarak her yılbaşında kendi özel arşivindeki Atatürk fotoğraflarıyla çok özel takvimler hazırlardı ve önemli isimlere yollardı.. O takvimleri alabilmek için can atan isimler tanıyorum. 
Henüz 19 yaşında Berlin Panteri lakabını almıştı.. Milli takımdayken Doğu Almanya maçında çizgide devleşmişti.. Bugün kimbilir o zamanın Berlin Olimpiyat stadı da hüzne kapılmıştır.. 

 

Haberin Devamı

CENNETİN RÜYA TAKIMI ŞİMDİ TAMAM 

 

Onun kaleciliğini aslında en güzel Sovyetler'in efsanevi file bekçisi Lev Yaşin anlatıyor: "Ben büyük kaleciyim ama Turgay gördüğüm en büyüğüydü."

 

Çok usta bir yazardı. Ben zevkle takip ederdim Turgay Şeren'in yazılarını.. Bir zamanlar Hürriyet spor servisinde üç efsane vardı. Turgay Şeren,, Ziya Şengül ve Sanlı Sarıalioğlu.. Hürriyet, Türkiye'nin yapamadığı Yıldızlar karmasını kurmuştu. Üç yazarın kaleminden dostluk fışkırıyordu. 

 

ÅžEREN'Ä°N EVLATLARI

 

Mehmet Arslan Turgay Şeren için çok kısa bir kaç söz söyledi.. "Turgay Abi iyi bir Galatasaraylıydı ama centilmenlik yörüngesinden hiç çıkmazdı. O dostluktan beslenirdi.."

 

Haberin Devamı

Gazetede kendinden küçüklere "evlat" dermiş.. Hem de o kadar güzel dermiş ki gazetede çalışanlar anlatıyor, "o hitap bizim için gururdu" diyor.. 

 

Metin Oktay, Lefter, Yusuf Tunaoğlu, Vedat Okyar, Metin Kurt, Selçuk Yula.. Daha adını sayamayacağım nice yıldız terk-i diyar etti bu dünyadan.. Şeren, Metin Oktay'ın cenazesinde "Nereye gidiyorsun deli oğlan; beni nasıl yalnız bırakırsın!" diye haykırmış. İşte o hasret bitti.. Buluştu onlar.. Cennetteki bu takımın kalecisi eksikti.. "Beyler, geldi kaleciniz. Rüya takım tamam" diyesim geliyor içimden.. İnsanın şu yıldızlar topluluğunu izlemek için göçesi geliyor bu diyardan.. Fikret Ünlü onun için, Tam da Atatürk'ün tarif ettiği bir sporcuydu diyor..Turgay Şeren, sadece adını Atatürk'ten almadı.. Duruşunu da beyefendiliğini de centilmenliğini de O'nun yolundan aldı.. 


Turgay AÄŸabey..

Haberin Devamı

Sen Berlin Panteriydin.. Ne uçmuştun be O gün.. Sanki "en güzel ben uçarım diyordun" Son uçuşunu ise Atatürk'e yaptın.. Zeki, Çevik, Ahlaklıca.. 

Yazarın Tüm Yazıları