Masseter botoks uygulaması

Pandemi süreci, hayatımızda birçok şeyin değişmesine neden oldu. Hastalıkla ilgili kaygılarımız artarken içinde bulunduğumuz sosyal ve ekonomik durum nedeni ile stres kat sayımızda ciddi oranda arttı. Buna bağlı olarak pandemi döneminde diş sıkma ve geceleri diş gıcırdatma şikâyeti ile kliniklere başvuran hasta sayısında artış oldu.

Haberin Devamı

Masseter botoks uygulaması

Diş sıkma, anksiyete giderici tedavilerinin yanı sıra, girişimsel bir uygulama olan yüzdeki masseter kasının (insan anatomisinde yüzdeki çiğneme kaslarından biridir) içine yapılan botoks uygulaması ile de tedavi edilmektedir. Bu tedavi aynı zamanda masseter kası belirgin geniş yüzü olan kişilerde de kozmetik amaçlı yapılmaktadır. Masseter botoks uygulaması tedavisi ile ilgili bu uygulamayı Dr. Serkan Öztürk’e sordum.

Masseter botoks uygulaması

DİŞ SIKMA TEDAVİSİ

“Masseter kası asıl görevi çiğneme olan vücudumuzdaki en güçlü kaslardan. Sürekli egzersiz yapan her kasın güçlenmesi gibi aşırı sıkma sonucu bu kaslarda kitlesel olarak büyümekte ve güçlenmektedir. Bunun sonucu olarak dişlerde aşırı sıkma oluşmaktadır. Gece uykudan uyandıran diş gıcırdatma ve diş minelerinde sıkmaya bağlı kırık oluşumu gelen hastalarımızın şikâyetleri arasında. Bu hastalarda sadece diş problemleri değil aynı zamanda şiddetli baş ağrısı, gündüz de sürekli diş sıkmaya bağlı çene ağrısı gibi şikayetlere de rastlamaktayız. Diş sıkma sonrası yüz şeklinde değişikliklere yol açan estetik sorunlar da ortaya çıkmakta. Örneğin dişlerin aşırı sıkılması sonucu masseter dediğimiz çiğneme kasının aşırı gelişmesi sonrası hastaların yüzünde daha kare bir görünüm oluşmakta yüzün ters üçgen olan doğal ve güzel yapısı bozulmaktadır. Diş sıkan hastalarımızda alt çenenin üst çeneye olan yoğun basısı sonucu üst çene öne doğru hareket etmekte ve dudaklarda daha ince bir görünüm oluşmaktadır.

ESTETİK AMAÇLI BOTOKS

Estetik uygulamalarda özellikle kırışıklık tedavisinde kullandığımız botilinum toksin etki mekanizması olarak kasların çalışmasını bloke ederek kasın kasılmasına engel olmaktadır. Vücudumuzdaki her kas bir sinir tarafından kontrol edilmektedir, toksin kas sinir kavşağı dediğimiz bu kontrol noktasında bir perde çekerek sinir tarafından kasın kasılmasına engel olmaktadır. Bu etki geçici olup 4 ay içerisinde kaslar tekrar kasılmaya başlamaktadır. Bu nedenle uygulama 4 aylık sürelerle tekrarlanmalıdır. Tekrarlayan uygulamalar ile kas gücü azaldığı için süre 6 aya kadar uzayabilir. Diş sıkma ile ilgili uygulamalarda sadece masseter çene kası değil aynı zamanda tempodaki kas dediğimiz şakak kasında uygulama yapılmalıdır aksi halde çene eklemi dengesi bozularak daha farklı sorunlar ortaya çıkabilir. Uygulama bu konuda deneyimli hekimler tarafından yapılmalıdır. Toksin uygulamalarında mutlaka ülkemizde yasal olarak ruhsatlandırılmış resmi ürünler kullanılmalıdır. Pandeminin hayatımızda olmadığı stresimizin azaldığı dişlerimizi sıkmadığımız günleri bekliyoruz.”

Yazarın Tüm Yazıları