Hamilelik sürecinde ağız ve diş bakımı

Hamilelik döneminde kadınlarda ağız ve diş bakımı, diğer dönemlere göre daha önemlidir.

Haberin Devamı

Hamilelik sürecinde ağız ve diş bakımı

Gebelik döneminde değişen hormon seviyelerinin etkisiyle ağız ve diş sağlığı bozulabilir. Diş etleri, zararlı bakterilere karşı daha korunmasız hale gelebilir. Hamilelikte, kadınlar çok hassas hassas olurlar öyle ki ilaç bile kullanmak istemezler. Bu nedenle hamilelik dönemindeki diş tedavileri de genellikle doğum sonrasına ertelenir. Ancak ağız ve diş hastalıklarından kaynaklanan şikâyetler, hamile kadın için bu çekilmez bir hale gelebilir. Zamanında tedavisi uygulanmayan şikâyetler, anne ve bebeğin sağlığı için büyük bir tehdit oluşturabilir. Bu sebeple koruyucu diş hekimliği, hamilelik sürecinin rahat geçirilmesi açısından da oldukça önemlidir. Hamilelik planlayan her kadın mutlaka bir diş hekimi kontrolünden geçmeli, gereken tedavilerini yaptırmalıdır. Hamilelik sürecinde ortodonti tedavisi ve anne adaylarının alması gereken önlemleri Diş Hekimi Ortodondi Uzmanı Saliha Alkan’a sordum.

Hamilelik sürecinde ağız ve diş bakımı

KULLANILAN MALZEMELER GÜVENLİ


“Her şeyden önce hamilelikte en önemli husus ortodontik tedavi ile kullandığımız malzemelerin, anne ve bebek için güvenli olup olmadığıdır. İster konvansiyonel metal braket ve diş telleri kullanalım, ister şeffaf seramik braketler veya şeffaf plaklar, kullandığımız tüm malzemeler anne ve bebek sağlığı için güvenlidir. Hamilelikte farklı nedenlerle ağız ve diş sağlığında problemler yaşanabilir ve bu ortodontik tedaviye başlama kararımızı etkileyebilir. Öncelikle hamilelik, anneyi ağrıya karşı daha duyarlı hale getirebilir, bu da diş tellerini taktıktan sonra oluşan hafif ağrıların daha fazla hissedilmesine neden olabilir, ancak bu geçici bir durumdur.

EN AZ İKİ KERE FIRÇALANMALI

Diş tellerini etkileyebilecek daha önemli bir durum ise hormon değişimlerinden ve hijyen yetersizliğinden dolayı görülen diş eti iltihaplarıdır. Bu iltihaplara yetersiz fırçalama sonucu dişler üzerinde biriken bakteri plakları neden olmaktadır. Ayrıca sabah bulantıları ve kusma mevcutsa dişlere gelen mide asidi diş minesinin bozulmasına ve dişlerin çürümeye daha yatkın hale gelmesine neden olabilir. Diş eti iltihapları ve çürükler, dişlerin etkin olarak bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Günde en az iki kere, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır. Günde bir kere akşam yatmadan önce de diş ipi ile temizlik işlemi tamamlanmalıdır.

AĞIZ HİJYENİNE DİKKAT EDİLMELİ

Hamilelik süreci, ‘ortodontik tedavi görmek için uygun bir zaman mı’ diye bakacak olursak, bu tercih kişiden kişiye değişebilir. Bebeğe hazırlık yaparken randevulara vakit bulamayacağını düşünen gebelerimiz olduğu gibi, bebek doğduktan sonra daha meşgul olacağını düşünüp tedaviye başlama kararı verenler de vardır. Özetle hamilelikte ağız hijyenine dikkat edildiği müddetçe ortodontik tedavi uygulanmasında herhangi bir sakınca yoktur.”

Yazarın Tüm Yazıları