Güneşte şifa da var risk de var

Yaz döneminin gelmesi ile artık güneşe daha fazla maruz kalacağız.

Haberin Devamı

Güneşte şifa da var risk de var

Gerek aşılama gerekse kısıtlamaların neticesinde koronavirüs pandemisinin etkisinin azalmasını beklediğimiz yaz mevsiminde, “güneşten ideal şekilde yararlanmamız” sağlığımız açısından çok önemli.
Güneşlenirken onkolojik açıdan nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda Kanserde Güncel Tedavilere Erişim ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. Uğur Coşkun, şu bilgileri verdi:

Güneşte şifa da var risk de var

ÇOCUKLARA DİKKAT EDİN

Cilt kanserlerin büyük çoğunluğu güneş ışığına bağlı ultraviyole ışınlara bağlı olarak gelişmektedir. Ozon tabakasının her yıl biraz daha incelmesi ile daha az filtre edilen, daha yoğun UV ışınları yeryüzüne ulaşmaktadır. Çocuklar erişkinlere oranla daha uzun süre dışarıda kalıyorlar ve yaşam boyunca alınan UV ışınlarının yarıdan fazlası bu dönemde alınıyor. Özellikle çocukluk döneminde görülen sulu yanıklar ilerlemiş yaşlarda cilt kanseri gelişiminde önemli bir risk faktörüdür. Çocukluk döneminde bir defa dahi sulu yanık geçirmiş olan bir kişide ileri yaşlarda malign melanom gelişme riski yaklaşık iki kat artıyor. Bu nedenle özellikle çocuklara güneş ışınlarının dik geldiği öğlen saatlerinde dikkat etmek ve gerekli önlemleri almak gerekiyor.

KANSER RİSKİ DAHA FAZLA

Fakat önlemlerimizi alırken güneş ışınlarının faydalı etkilerini de ihmal etmememiz lazım. Güneş ışınları D vitamini açısından en önemli faktör. Ağızdan alınan D vitamini preperatları hiçbir zaman güneş ışığının yerini alamıyor. Ülkemizde genel olarak baktığımızda D vitamini düzeylerinde ciddi düşüklükler olduğunu görüyoruz. Güneş ışınlarından ideal olarak faydalanmak gerekiyor. Eğer çocuklarımızı ve kendimizi tamamen güneş ışınlarından izole edersek bu defada düşük D vitamini düzeyleri nedeni ile bazı kanser türlerinin gelişimi açısından riskler oluşmakta. D vitamini düzeyi düşük olan bireylerde meme kanseri ve prostat kanseri riskinin daha fazla olduğuna yönelik çalışmalar bulunmakta. Yine D vitamin düzeyi düşük olmayan hastalarda meme kanserine bağlı ölümlerin daha az olduğu ve bağırsak kanser sürecinde de daha olumlu neticeler olduğunu biliyoruz.

Güneşte şifa da var risk de var

KONTROLLÜ GÜNEŞLENİN

UV ışınlarının D vitamini sentezi açısından en etkili olduğu saatler öğlen saatleri. Eskiden bu saatlerde kesinlikle güneşe çıkılmamasını öneriyorduk. Fakat bu görüşümüz artık değişti. İdeal D vitamini düzeyine ulaşabilmemiz açısından herkesin haftada üç kez yaklaşık 30’ar dakika özellikle de bu saatlerde güneş ışınlarına maruz kalmamız gerekiyor. Fakat bunu özellikle çocuklarımızda çok kontrollü olarak yapmamız lazım. Güneş ışınlarının D vitamini açısından en faydalı olduğu bu öğlen saatlerinde ilk birkaç gün beşer dakika, sonra 10, sonra 15 ve bu şekilde kademeli olarak 30 dakikaya çıkarak haftada üç gün güneş kremsiz olarak sürdürmek gerekiyor. Açık tenli bireylerde biraz daha dikkatli olmak gerekmekte. Bu 30’ ar dakikalık sürelerin dışında faktörü yüksek etkili güneş kremleri, UV etkili gözlük ve geniş şapka gibi önlemlere dikkat etmek önemli.

Yazarın Tüm Yazıları