Gebelik ve koronavirüs

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs pandemisi ve hastalığın seyri ile ilgili her gün yeni bir bilgi akışı mevcut.

Haberin Devamı

Gebelik ve koronavirüs

Bugün geldiğimiz noktada tedavide birçok yeni alternatifler mevcut ve son günlerde artık aşı çeşidi bile konuşulmaya başlandı. Ancak tüm bu tedaviler ve aşılar gebelere uygulanacak mı? Bu hastalığın gebelikteki seyri ve gebelerin nasıl tedavi edileceği ve aşı uygulanıp uygulanmayacağı konusundaki bilinmeyenleri, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslıhan Yazıcıoğlu’na sorduk.

Gebelik ve koronavirüs

ENFEKSİYONA AÇIK OLDUKLARI BULGUSU YOK

COVID-19 ile ilgili henüz çok az bilgimiz mevcut. Elimizdeki bilgiler her an güncellenebiliyor ve değişikliğe uğrayabiliyor. Ancak aylardır yapılan gözlemlerde gebelerin enfeksiyona daha açık olduğuna dair bir bulguya rastlanmadı. Ancak kendi tecrübelerimiz ve Ankara’daki meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde hakikaten gebelerin bu enfeksiyona daha az yakalandığı veya semptom vermeden geçirdiği bilgisi ağır basıyor. Tabi ki gebelerin yaş grubunun genç olması, kronik hastalıklarının daha az olduğu ve hijyen kurallarına daha dikkat ettiği, bunun yani sıra daha iyi beslendiği, vitamin takviyeleri almaları da etken olabilir.

GEBELERE AŞI ŞU AN SÖZ KONUSU DEĞİL

Bunun yanı sıra gebelikte koronavirüs geçiren hastalara, herhangi bir tedavi verilmediği gibi sadece asemptomatik tedavi ve coraapin veya heparin gibi kan sulandırıcı tedaviler veriliyor. Aşı konusu ise zaten erişkinde bile sadece risk gurubuna yapılacağı için, ayrıca tüm aşı deneylerinde de gebeler kapsam dışında tutulduğu için gebelere aşı yapılması, şu an için söz konusu değildir. Ama ilerde eğer gebelerle ilgili çalışmalar olursa, hamileler de aşı grubuna dahil edilebilirler.

ANNE EMZİRME SIRASINDA MASKE TAKMALI

Dünyada yapılan birçok çalışmada COVID-19 enfekteli hamileden doğan bebeklerde koronavirüse rastlanmadı. Yine de bilgiler çok yeni ve virüsle ilgili birçok bilinmeyen olduğu için anlık olarak bu virüsün plasentayı geçip, bebeği anne karnında enfekte ettiğine dair bir bulgu yoktur. Sadece doğum sırasında annede koronavirüs tespit edilirse, doğum sonrasında ve emzirme sırasında annenin sürekli maske takması, hijyene çok dikkat etmesi önerilir.

KORONAVİRÜSÜN ÇOK BİLİNMEYENİ VAR

Sonuç olarak her ne kadar çok az gebede tespit edilmiş olsa da doğum sırasında COVID-19 tespit edilen hastalar, mutlaka Yüksek Riskli Gebelik Ünitesi olan ve koronavirüs hastası kabul eden ileri düzey yoğun bakımı olan bir hastanede doğumu gerçekleştirmesi önerilmektedir. Çünkü koronavirüs öyle bir hastalık ki çok bilinmeyeni var. Hastalığın seyri her an değişebilir, anne ve bebek riske girebilir.

Yazarın Tüm Yazıları