Erken ortodontik tedaviler

Pandemi sürecinde sağlığımızla ilgili tedavileri ertelememeliyiz.

Haberin Devamı

Erken ortodontik tedaviler

Özellikle ertelenen sağlık sorunlarının tedavileri çocuklarımız için de büyük problemler oluşturabilir. Hele ertelenen tedaviler, diş ve ortodonti olduğunda geri dönülmez problemler ortaya çıkabilir. Bu nedenle erken yaşta karşılaşılan ortodontik problemler mutlaka zamanında tedavi edilmelidir. Çocuklarda diş muayeneleri, erken tedavi gerektirecek bozukluklarla ilgili merak edilenleri Diş Hekimi Saliha Olkun Alkan’la konuştuk. İşte anlattıkları:

Erken ortodontik tedaviler

ZAMANLAMA BİZİM HER ŞEYDİR

“Çocuklarımızın ortodontik tedavileri söz konusu olduğunda zamanlama biz ortodonti uzmanları için herşeydir. Erken ortodontik tedaviler henüz ağızda süt dişleri varken, daimi dişlenme tamamlanmadan yapılan dişsel ve iskeletsel bozukluklara müdahale ettiğimiz tedavilerdir.
Amerikan Ortodonti Derneği çocuklarda ilk ortodontik muayenenin, 7 yaşını geçmeden yapılması gerektiğini söylemektedir. Muayene sonucunda, erken yaşta mutlaka müdahale edilmesi gereken bir sorun tespit edilebileceği gibi, gelecekte tedaviye ihtiyaç olabileceği öngörülen, çene-yüz-diş gelişimini periyodik olarak takip etmemiz gereken bir durum da saptanabilir.

DAİMİ DİŞLENME BEKLENMEYEBİLİR

Erken yaşta tespit ettiğimiz problem zaman geçtikçe şiddetlenecekse, tedavi zorlaşacaksa ya da bozukluk kalıcı hale gelecekse daimi dişlenme beklenmeden erken tedavi yapılmalıdır. Erken tedavi gerektirecek bozukluklardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz; çok çapraşık veya çok aralıklı dişler, fazla ya da eksik dişler, parmak emme, anormal yutkunma gibi anormal basınç alışkanlıkları, ağız solunumu, horlama, çiğneme, konuşma bozuklukları, ön veya yan çapraz kapanışlar, erken süt dişi kayıpları, alt çene ileriliği veya üst çene geriliği.

Erken ortodontik tedaviler

ÇOCUKLARIN MOTİVASYONU ÖNEMLİ

Erken ortodontik tedavileri birçok şekilde yapabiliyoruz. İstenen değişiklikleri meydana getirmek için sabit aygıtlar veya takılıp çıkarılabilir hareketli apareyler kullanabiliyoruz. Çocuklarımızın motivasyonu çok önemli, bu sebeple yaptığımız süslemelerle bu aparatları daha eğlenceli hale getirebiliyoruz.

Yazarın Tüm Yazıları