Diş tedavisinde dijital gelişmeler

Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte akıllı yazılımlar diş alanına da girdi. Teknoloji, günlük hayatta olduğu gibi diş tedavisinde de kolaylık sağlıyor.

Haberin Devamı

Diş tedavisinde dijital gelişmeler

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte ortodontik tedavi yöntemlerinde dijital diş hekimliğiyle hasta, ameliyat ile tedavinin sonucunu bilgisayardaki programlar sayesinde öncesinde görebiliyor. Dijital teknolojinin, bireylerin kendi tedavi tasarımlarına katılabilmesine olanak sağladığını belirten Dent Oran Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği’nden Çene Cerrahı Dr. Kıvanç Karadayı, klasik yöntemlerle yapılan tedavinin artık ağız içi tarayıcı yöntemleriyle gerçekleştirildiğini aktardı. Dr. Kıvanç Karadayı, dijital diş hekimliği ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

Diş tedavisinde dijital gelişmeler

HASSASİYETLE ANALİZ EDİYOR

Sağlık alanında giderek daha fazla uygulamaya dahil edilen teknolojik gelişmelerden biri de dijital diş hekimliğidir. Günümüz diş hekimliği olanakları, inovatif teknoloji sayesinde hekimler için kolaylık, hastalar için de konfor sağlamaktadır. Dijital diş hekimliği uygulamalarıyla porselen lamineler, dolgular, kronlar ve ortodontik tedaviler hızla yapılabilmektedir. Dijital sistemler; bireylerin yüz, ağız ve dişlerine ait bilgilerin doğru şekilde ölçülmesine, yüksek teknik hassasiyetle analiz edilmesine, bireylerin kendi tedavi tasarımlarına katılabilmesine olanak sağlamaktadır. Böylelikle muayene ve teşhis aşamasından itibaren doğru tedavi yöntemleri seçilerek, uygulanan işlemlerde yüksek tedavi başarısı elde edilmektedir.

ZAMAN KAYBINI AZALTIYOR

Dijital sistemler, diş hekimliğinde bilgisayar desteği ile direkt olarak hasta ağzından dijital ölçü alınan, tarama yapılan ve buna uygun restorasyonların hazırlandığı günümüz teknolojisidir. Teknolojinin kısaca kullanımı ise; yapılacak olan porselen kaplama, porselen lamina, porselen dolgu gibi tedavilerde geleneksel silikon ölçü almak yerine dijital veri aktarımı sağlayan 3D görüntü alan bir kamera ile ağız içinin taratılması ve ardından yazılım kullanılarak yapılacak olan restorasyonun dizayn edilmesi, son aşama olarak da tasarımın porselen bloklardan üretilmesi olarak sıralanabilir. Bu teknik ‘bilgisayar destekli tasarım-bilgisayar destekli üretim’ olarak adlandırılmaktadır.
Güncel olarak kullanılan bu sistemler uygulanacak tedavilerin haftalar yerine saatlere indirgenmesi açısından çok önemlidir. Klinik ortamda tek seansta işlem yapılabilmekte ve 2-3 saat içinde tedaviler tamamlanabilmektedir. Bu durum diş hekimi ve hastalar açısından zaman kaybını minimuma indirmektedir. Geleneksel ölçü yöntemlerinden uzaklaşılması ise tedavi sürecinin kısaltılmasında son derece etkili olmaktadır.

Yazarın Tüm Yazıları