Trafikte köklü değişikliklere hazırlanın

KARŞIYAKALILAR tramvayın keyfini sürmeye başladı, ama Konak hattı için bekleyiş sürüyor. Fahrettin Altay ile Halkapınar arasındaki son bağlantılar için yoğun faaliyet var. Yolum üzerinde olduğu için her yapım aşamasını gözlemleme fırsatım oluyor. Örneğin, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda pek çok durak yerlerine konup, çevre düzenlenmesi bile yapıldı. Şu anda Alsancak Garı çevresi ve Ziya Gökalp Bulvarı’nda yoğun bir çalışma var.

Haberin Devamı


Malum şu sıralar en sıkıntılı zamanlar. Bir taraftan inşaat çalışmaları, diğer yandan okulların açılması ve yazın sona ermesiyle kalabalıklaşan şehirde, trafik bazen kördüğüm oluyor. Özellikle işe gidiş ve çıkış saatlerindeki yoğunluk İstanbul’u aratmıyor. O nedenle bir çok semtte tramvay hatları inşaatının bitmesi dört gözle bekleniyor.
Peki, 165 milyon euro (660 milyon TL) kredi kullanılarak yapılan bu devasa yatırım gerçekten İzmir trafiğinin rahatlamasına katkıda bulunacak mı?
Tramvayın İzmir trafiğine yararını anlamak için artık varsayımlarla konuşmaya gerek yok. İstanbul zaten iyi bir örnekti, ama Karşıyaka çok taze bir örnek olarak önümüzde duruyor. Anlaşıldığı kadarıyla Karşıyakalılar tramvayı sevmiş. Günde ortalama 30 bin kişi tramvayla taşınıyor. Bostanlı Pazarı’nın kurulduğu günlerde bu sayı 40 bine kadar çıkıyormuş. Aslında tramvayla ilgili ilk projeler yapıldığında 2015 yılındaki tahminler Karşıyaka’da günde 15 bin yolcunun tramvayı kullanacağı varsayılıyormuş. Temmuz’da normal seferlerine başlayan Karşıyaka tramvayının bu kadar kısa sürede tahminlerin iki kat üzerinde yolcu taşımaya başlaması ne kadar doğru bir yatırım olduğunun kanıtı. Aslında bunu görebilmek için kahin olmaya da gerek yok. Tramvayın 300 yolcu kapasitesi varken bir otobüs en fazla 100 yolcu taşıyabiliyor. Otobüs trafikte diğer araçlarla boğuşarak oflaya puflaya giderken, tramvay önünde hiçbir engel olmadan raylardan yağ gibi kayıp her 10 dakikada bir duraklardan geçiyor. Konak tramvayının ise yolcu sayısının yoğun olduğu saatlerde 3 dakikada bir geçmesi planlanıyor.
Ben Karşıyaka’da oturanlara tramvayla ilgili düşüncelerini sorduğumda, genellikle olumlu izlenimler alıyorum. Otobüs ve dolmuşların çekilmesiyle trafiğin çok rahatladığını söylüyorlar. Yolculuğunu çok konforlu buldukları tramvayı ayrıca renkleri ve modern tasarımıyla çok sevimli buluyorlar.

Haberin Devamı

Trafikte köklü değişikliklere hazırlanın

Haberin Devamı


ÇOK KAPSAMLI PLAN HAZIR
Geçtiğimiz günlerde Capital dergisinin İzmir için yaptığı bir çalışmayla ilgili sorularımızı yöneltirken Başkan Aziz Kocaoğlu’na tramvay projeleri tamamlandığında kaç otobüsün trafikten çekileceğini sormuştum. Raylı sistem ve deniz otobüsleriyle İzmir’in 50 yıllık ulaşım altyapısını yaptıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, geçen hafta konuyla ilgili hayli önemli rakamlar verdi. Buna göre, tramvayların da devreye girmesiyle raylı sistemde günde 750 – 800 bin yolcu taşınacak ve bu sayede en az bin 200 otobüs trafikten çekilecek. Yakında çok kapsamlı bir trafik planlamasını açıklamaya hazırlanan Başkan, özellikle Konak tramvayının trafiğe büyük bir rahatlama getireceği düşüncesinde. Bakın neler dedi Kocaoğlu:
“Konak tramvayı kentin en yoğun bölgesi Konak-Alsancak aksından geçeceği için trafik açısından çok daha büyük bir önem taşıyor. Trafik düzeni açısından köklü değişiklikler olacak. Bu konuyla ilgili çok kapsamlı bir planlama yapıldı. Önümüzdeki günlerde detayları kamuoyuyla paylaşacağız. Tramvayın yani raylı sisteme dayalı toplu taşımanın hayatımızı nasıl kolaylaştıracağını hep birlikte göreceğiz.”

Yazarın Tüm Yazıları