Piknik yasağı bir umut

YANGIN mevsimi yaklaşırken doğru bir karar alınıp 1 Haziran’dan itibaren ormanlık alanlara girmek yasaklandı. Önceki hafta Vali Yavuz Selim Köşger’in imzasıyla yayımlanan karar gereği İzmir’de mangalını, kömürünü, çırasını kapan piknik için ormanlara giremeyecek.

Haberin Devamı

 

Yasak 1 Ekim’e kadar sürecek. Yasak listesinde Bornova’daki Çiçekliköy’den Karşıyaka’daki Atatürk Ormanı’na, Menderes’teki Karacadağ Ormanı’ndan Seferihisar’daki Dikmendağı’na, Foça Ormanı’ndan Urla’daki Uzunkuyu ve Kemalpaşa’daki Parsa’ya kadar İzmir’i dört bir yandan çevreleyen bütün ormanlar var.

GEÇEN YIL UNUTULAMAZ
Geçen yıllarda orman yangınlarından özellikle İzmir ve Ege Bölgesi büyük zarar gördü. Önceki yıl orman yangını günlerce Menderes ve Seferihisar dağlarını alev alev yaktı. Geçen yıl Marmaris’te, Bodrum’da bakmaya kıyılamayan doğa kül oldu. Gökova civarında termik santrallere kadar dayanan kabusu unutmak mümkün değil.
Küresel ısınma ve iklim krizinin yangınları artırıp tetiklediği bir gerçek. Ama daha da kötüsü insan eliyle çıkan yangınlar. Orman bölge müdürlükleri ve itfaiyenin istatistiklerine göre orman yangınları çoğunlukla hafta sonları başlıyor. Piknik için ormanlara giden binlerce kişi arasından bir kişinin bile dikkatsizliği, yüzlerce, binlerce hektar ormanı saatler içinde küle çevirebiliyor.

40 YILDA YENİLENİR

Haberin Devamı

Bugün dikilse en erken 30–40 yılda eski durumuna gelebilen, en genci 50-60, bazıları birkaç yüz yaşında olan ağaçlar yıllardır gözlerimizin önünde yok olup gitti. O nedenle yangınların sorumlularından piknikçilerin ormanlara girmelerine izin verilmemesi çok yerinde bir karar. Herhalde yerel yönetimler ve ilgili kurumlar vatandaşların hafta sonu dinlenebilmeleri için daha güvenli yerler yaratacaklardır.

--------------------------------

İzmir’de fiyatlar
kötünün iyisi

GEÇEN hafta yayımlanan enflasyon rakamları ceplerdeki yangının büyüklüğünü resmi rakamlarla gözler gönüne serdi. Batılı ülkelerde bir yılda yaşanan fiyat artışları Türkiye’de sadece bir ayda gerçekleşti. Nisanda fiyatlar yüzde 7.25 arttı. Umarız tahminler tutar. Mayıstan itibaren artış hızı yavaşlar.
Yine de bu sıkıntılı tablodan İzmir için iyi haberler çıkarmak mümkün. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre geçen ay Türkiye’de fiyatların yüzde 7.25 arttığı dönemde İzmir’de fiyat artışları ortalamanın oldukça altında yüzde 6.9’da kaldı. Nisandan nisana son bir yılda Türkiye’de enflasyon yüzde 70’e dayanırken, İzmir’de yaklaşık 3 puan geride yüzde 66.90’da kalmış.

Haberin Devamı

MANİSA, AFYON, UŞAK KÖTÜ
Buna karşılık Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak’ta nisanda fiyatlar Türkiye ortalamasının üzerinde yüzde 7.21 arttı. Aydın, Denizli, Muğla’da ise ortalamaya yakın yüzde 7.03 oldu. Balıkesir ve Çanakkale yüzde 6.19’la fiyatların en az arttığı iller arasında yer aldı.
Yıllık enflasyon rakamlarında ise yine Manisa, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak fiyat artışları yüzde 76’ya dayanarak en yüksek kentler arasına girdi. Aydın, Denizli, Muğla da yüzde 75’lere dayanan fiyat artışlarıyla üst sıralarda yer aldı. Balıkesir ve Çanakkale ise yüzde 71’e yakın fiyat artışlarıyla ortalamalara yakın iller arasına girdi.

Yazarın Tüm Yazıları