Karşıyakalı Engin teknolojide çığır açtı

Haberin Devamı

Geçen hafta Bornova Anadolu Lisesi (BAL) 1974 mezunlarından bir grup, Los Angeles’ten gelen dönem arkadaşımız Engin Arık’la hasret giderdik. Biz ona Türkiye’de olup bitenleri, o bize ABD’de yaptıklarını anlattı. Engin mütevazi bir şekilde sohbet ederken, aslında İzmirlilerin, özellikle de Karşıyakalıların dünya çapındaki hemşehrileri listesinde en üst sıralara yerleştirecekleri birinin başarı hikayesi anlatıyordu.
Engin, BAL’dan mezun olduktan sonra ABD’de Brown Üniversitesi’nde makine mühendisliği ve ekonomi okudu, master ve doktorasını ise Harvard’da yaptı. Masterini bitirdikten sonra bir sene Belçika’da Von Karman Enstitüsü’nde uzmanlık alanında eğitim aldı.

Karşıyakalı Engin teknolojide çığır açtı

Haberin Devamı

Dünyada ilk o yaptı
İş hayatında bilim aletleri, fiber, optik, mikro sensör, optik film uzmanı çeşitli firmalarda üst düzey yöneticilik yaptı. Yaklaşık 28 yıllık kariyeri olan Engin, 2002’den beri kendi işinin başında. Başkanı olduğu Luminit adlı şirket, enerjide çok büyük tasarruf sağlayan led’lerin ışığına şekil vermeyi başararak, teknolojide yeni bir çığır açtı.
Engin bunu nasıl yaptıklarını “Her biri 0,5 ile 25 mikron arası milyonlarca mikro merceği kullanarak ışığı kontrol etmeyi ve şekil vermeyi başardık. LED ışıklarını daha yumuşak ve homojen hale getirdik. Aynı zamanda ışığı sadece gerekli olduğu yere dağıtarak ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlıyoruz. Hem ışığın yayılma alanını kontrol ediyoruz, hem de uzun ömürlü pilli mobil aletlerin, parlak ve çözünürlüğü yüksek ekranların dizaynlarında önemli rol oynuyoruz” sözleriyle anlatıyor.

Karşıyakalı Engin teknolojide çığır açtı

Lüks otomobil ve uçaklarda kullanılıyor
Ürünler öyle beğeni toplar ki, Ford Mustang, Dodge Durango ve General Motors Malibu gibi otomobiller aydınlatmalarında Luminit teknolojisiyle yapılan ürünleri kullanmaya başlar. Yeni nesil Boeing 787 gibi uçakların iç aydınlatması, ekonomi ve business bölümlerinin okuma ışıkları, tuvalet ayna aydınlatmaları ve kokpitlerinde, Avrupa’da Philips’in yeni led ürünlerinde, Paris’te Eyfel Kulesi, Avrupa’da bir çok tarihi eser, Japonya’da Tokyo Kulesi, Amerika’da Empire State binası ve Superbowl’un oynandığı stadyumlar gibi ünlü yapıların ışıklandırmasında kullanılan ürünlerde de Luminit difüzörleri (yayıcı) tercih ediliyor. Avrupa, Amerika ve Japonya’da oto aydınlatma ürünleri yapan şirketler Luminit’le işbirliğine girerken, Çin’de yüksek kaliteli aydınlatma ürünleri yapan firmalar da Arık’ın şirketinden mal alıyor.

Haberin Devamı


Sinemada devrim
Engin, önünüzdeki dönemde mikro merceklerle tasarladıkları yeni perde sistemiyle sinema sektörüne de yeni bir boyut getirip iki ve üç boyutlu filmleri çok daha yüksek görüntü kalitesiyle aynı salonda gösterme kolaylığı sağlayacaklarını söylüyor.
Dünyada büyük bir heyecan yaratan ünlü Google gözlüklerini daha verimli hale getirebilecek HOE (Holografik Optik Eleman) teknolojisi ile de 5 senedir NASA’nın desteğiyle projeler yaptıklarını anlatan Engin, bu konuda çalışan birçok firmayla görüşme ve işbirliği içinde olduklarını söylüyor.

Yazarın Tüm Yazıları