İzmir’in Z kuşağı

GEÇEN hafta 19 Mayıs’ı kutlarken gözlerimiz yine gençlere döndü.

Haberin Devamı

İzmir’de yaşları 15 - 19 arasında değişen 266 bin, 20 ile 24 arasında ise 307 bin genç var. Sayıları yaklaşık yarım milyonu bulan bu gençler Z kuşağı olarak tanımlanıyor. Genellikle 2000’li yıllarda doğan bu gençlerin dünyaya bakışı, bugün yaşları 24 ile 38 arasında olan Y kuşağından bile çok farklı. Halen İzmir’de çalışma hayatının yükünü taşıyan Y kuşağının nüfusu ise 1 milyon civarında.
Z kuşağını önceki kuşaklardan ayıran en büyük özellik internetin olmadığı bir dünyayı bilmemeleri. İletişim teknolojilerinin patlama yaptığı dijital bir dünyaya doğduklarından her bilgiye kolaylıkla ulaşabiliyorlar. Akıllı telefon kullandıklarından el, göz, kulak becerilerinde diğer kuşaklardan daha üstünler. Araştırmalar bu kuşağın özelliklerini şöyle özetliyor:
Geleneksellikten uzak, otoriteye karşı, aktivist, farklı görüşlere sahip, kitap okuma oranları düşük, odaklanma problemleri var, dikkatleri çabuk dağılıyor, sorumluluk almada güçlük çekiyorlar, hızlı tüketim alışkanlıkları ve hayata anlam katma gibi amaçları var.

Haberin Devamı

YARATICI BİR KUŞAK

Günlerinin önemli bir bölümünü sosyal medyada geçirdiklerinden daha fazla beğeni alma, takipçi sayısını artırma gibi çabalar Z kuşağını yaratıcı olmaya zorluyor. Kendi içeriklerini yaratmak isteyen, artık kendilerine sunulanların tüketicisi değil, türeticisi olmayı talep eden yepyeni bir kuşak Z kuşağı. Tüketici merkezli Y kuşağından sonra yakın gelecekte yetişkin bireyler haline gelecek Z kuşağının, tüketimde, iletişimde, yaşamsal beklentilerde daha sade, daha sakin, daha net olması bekleniyor.
Yapılan bir ankete göre yüzde 37’si kendi kurduğu şirkette yönetici olmayı isteyen bu kuşakta girişimcilik ve sivil toplum inisiyatiflerinin değer kazanması, doğa dostu ürünler, barışçıl bir dil ve yaratıcı zeka öne çıkacak.
Y ve Z kuşaklarının en çok çalışmak istedikleri sektör ise yüzde 45 ile teknoloji. Bunu yüzde 17 ile eğitim, yüzde 15 ile kültür, sanat ve medya sektörü takip ediyor.

YARIM MİLYON GENÇ

Evet görüldüğü gibi Z kuşağının özelliklerine sahip yarım milyon genç yaşıyor İzmir’de. Y kuşağından abileriyle birlikte toplam sayıları 1.5 milyona yakın. İzmir’in nüfusunun üçte biri kadar. Bir de 2013 yılından sonra doğan Z kuşağının devamı olan Alfa kuşağı var ki onlar bambaşka bir hikaye.
Bilim insanları eğitimden üretime mevcut sistemlerin yeni yetişmekte olan kuşaklarla uyumlu hale getirilmesi gerektiği görüşünde. Bu kuşakların talimatla yönetme yerine fikirleri alınarak birlikte üretilirse verimli olabilecekleri belirtiliyor. Herhalde İzmir’de ilgili kurumlar gerekli çalışmaları yapıyordur.
İşin doğrusu, dünyanın bu kaotik ortamı, gezegeni hızla yaşanılamaz hale getiren küresel ısınma tehditleriyle zor bir gelecek bekliyor yeni kuşakları.
En büyük teselli ise gerek doğa bilinci, gerekse savaş gibi tehlikelere büyüklerinden çok daha akıllı çözümler üretebilecek donanımla gelmekte olmaları. Ben kendi payıma yeni kuşakların, dünyayı yeniden yaşanabilir hale getireceklerine inanıyorum.

Yazarın Tüm Yazıları