Herkesin kanseri kendine

 “İnsan gibi görebilen, insanların ihtiyaçlarını kolayca anlayabilen cihazların geliştirildiği bir çağ yaşıyoruz.

Haberin Devamı

Dişlerinizi fırçalarken vücudunuzdaki hastalıkları görecek sensörler  çok yakında hizmetinizde. Tedaviler  ilaç gibi alınıp vücutta dolaşacak mikro robotlarla yapılacak. Şimdi hastaların hepsine aynı kanser tedavisi uygulanıyor. Çok yakında vücudunun genetik haritası çıkarılarak her hastanın kendine özel kanser tedavisi  yapılabilecek. Herkesin kanseri kendine olacak.”

Bu heyecan verici gelişmeleri  bilgisayarların kalbi işlemcileri yapan dünyanın en büyük yarı iletken üreticisi Intel’in Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Başkanı Çiğdem Ertel Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde anlattı. Bu yıl beşincisi yapılan Zirve,  Türkiye’nin ve dünyanın  terör saldırılarından aklını kaçıracak  hale geldiği bir zamanda katılımcıları bambaşka bir dünyaya taşıdı.

Gözüm İzmirlileri aradı

Haberin Devamı

Capital ve Ekonomist dergisinin düzenlediği Zirvede gözlerim İzmir iş dünyasından katılımcıları aradı ama İnci Holding Yönetim Kurulu üyesi  Şerife İnci Erten hanım dışında tanıdık bir simayı göremedi. Belki kalabalıktan  iyi görememişimdir  zira Türkiye’nin her köşesinden öylesine yoğun bir ilgi vardı ki Uludağ’daki oteller  dolup taşmıştı.

Bence Zirve’nin en önemli mesajlarından biri, makinelerin bile birbiriyle konuşmaya başladıkları dijital dönüm dalgasına uyum gösteremeyen şirketlerin ayakta kalmalarının çok zor olacağıydı.  ABD’deki en büyük 500 şirketin  bundan 20 yıl önceki yaş ortalaması 60 iken bugün 18’e kadar düşmüş.  Bu istatistik bile gelinen noktanın en çarpıcı kanıtı.  

Toplantılarda şirketler Türk şirketler dijital dönüşüme ayak uydurmak  kurdukları ekipleri ve çalışmalar anlatırken bir çok konuşmacı artık şirketlerinde teknolojinin bir  departmanın konusu olmaktan çıkarılıp strateji haline geldiğini söyledi .  Örneğin Zorlu Holdnig CEO’su Ömer Yüngül paranın ışık hızıyla yeni fikirlere gittiğini söyleyerek , bir ayaklarının sürekli dünyanın yeni teknoloji ve bilgi üretim merkezi San Fransisco’daki  Silikon Vadisi’nde olduğunu anlattı.

“Geçenlerde 10 liman daha aldık”

Ancak teknolojideki  bu baş döndürücü gelişmelere karşılık “Geçenlerde dünyanın çeşitli yerlerinde 10 liman daha aldık” diyerek kahkaha tufanına neden olan Hırvatistan’dan , Malta ve Norveç’e bir çok ülkede liman işletmeciliği yapan, krom işletmeciliğinde Türkiye’yi dünyada ilk üçe sokan  Yıldırım Holding’in sahibi Yüksel Yıldırım .teknolojide “Bulut”ların üzerine çıkanları aşağı çekecek bir saptamada bulunuyordu:  

Haberin Devamı

“Bugün değeri 450 milyar dolar olan Facebook yarın olmazsa insanların hayatlarında çok büyük değişiklik olmaz. Ama yarın limanlar olmazsa  hayatı durur insanlar  açlıktan ölür”.

Görüldüğü gibi hayli renkli toplantılar oldu Uludağ Zirvesi ‘nde. Bakalım gelecek yılın gündemi ne olacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları