Eylül bereketi

Sonbahar Ege için bereket demektir.

Haberin Devamı

Salihli’den Nazilli’ye, Bergama’dan Söke’ye, Akhisar’dan Milas’a, Torbalı’dan Karaburun’a her köşede incir, üzüm, pamuk, zeytin, mandalina hasadı sırayla başlar.
Üzüm ve incir öncüdür.
Ağustos ortalarından itibaren bağbozumu şenlikleriyle birlikte ilk üzümler tezgahlarda boy göstermeye başlar.
Ege’de kuru üzüm ve incir üretimi yapan 100 bin üretici ailesi var.
Aileleri, mevsimlik işçileri, tarıma dayalı sanayi firmaları, ihracat, gümrük, lojistik derken; yüzbinlerce Ege insanının yaşamına katkıda bulunuyor incir ve üzüm.
Ege, dünyanın en büyük kuru üzüm ihracatçısı.
Geçen yıl bölgeden toplam 5 milyar dolarlık tarım ürünü ihraç edildi.
En fazla döviz ise 462 milyon dolarla çekirdeksiz kuru üzümden geldi.
Bu yılki üzümde rekolte tahminleri Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre 271 bin ton, İzmir Ticaret Borsası’na göre 325 bin ton.
Yüzde 90’ı ihracata giden kuru üzümden gelecek yarım milyar dolarlık dövizin Ege ekonomisine hatırı sayılır katkısı olacak.
Dünyanın en büyük incir üreticisi Aydın ise bu yıl üreteceği 75 bin ton incirin en az yarısını ihraç ederek önemli döviz girdisi sağlayacak.

Haberin Devamı

PAMUK VE ZEYTİN SIRADA
Sonra Söke, Ödemiş, Tire, Torbalı’dan pamuk hasatları haberleri gelmeye başlayacak.
Pamukla beraber kasımdan itibaren zeytin hasadı için kollar sıvanacak.
Ekipler halinde zeytin tayfaları ağaçları çırpacak, yağhanelerde sıkılacak zeytinler varillere, depolara dolmaya başlayacak.
Bu arada orman yangınlarından kurtulabilen kovanlardan eylülde başlayan sağımından elde edilecek çam balları raflarda yerini almaya başlayacak.
Mandalina, portakal, nar gibi ürünlerin hasadı başladığında kışlıkları da çıkarmaya başlayacağız.
Bitki çeşitliliği açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olan Ege’de sonbahar bereket demektir.
Hasat gelirleriyle beyazeşyadan tekstile ertelenen ihtiyaçlar karşılanır, düğünler başlar ekonomi kıpır kıpır olur.
Geçmişte 1 ay süren hem ticaret, hem eğlenceleriyle ün kazanan İzmir Fuarı da hasatla aynı zamanda ağustos sonunda başlardı.
Hem cebine para girmeye başlayan üreticilere tarım makinelerinden otomobile yeni teknoloji ürünleri sergilenir, hem de eğlencelerle hasat mevsimi 1 ay süren bir festivale dönüşürdü.

Haberin Devamı

90’LIK FUAR GENÇLEŞTİ
Türkiye ekonomisinin dışa açılması, kredi olanaklarıyla her zaman alışverişin kolaylaşmasıyla artık tarım fuarları yeni sezon başlamadan ocak-şubatta profesyonel ortamlarda yapılıyor.
Bu yıl 90’ıncı yılı olan İzmir Enternasyonal Fuarı ise adeta gençleşmeye başladı.
Fuar iş günleri gibi etkinliklerle katılımcı yerli ve yabancı firmalara ticari fırsatlar yaratmasının yanı sıra konserler, tiyatrolar, sokak gösterileriyle giderek özellikle gençlerin dikkatini çeken yeni bir festival havasına bürünüyor.
Hem İzmirlilere hasat zamanlarında yapılan eski fuarların nostaljisini yaşatıyor, hem de gençlere İzmir’i daha çok sevdiriyor.

Yazarın Tüm Yazıları