Doğanın intikamı acı oluyor

 MARMARİS’in yangınlarla boğuşmaya başladığı saatlerde dünyanın öbür ucundan, ABD’nin New Jersey eyaletinden son 15 yılın en büyük orman yangını haberi geliyordu. Aynı saatlerde New Mexico eyaletinde başlayan yangın da kontrol altına alınamayıp bin 380 hektarlık alana yayılarak sezonunun en büyük yangını olarak açıklanıyordu. Yangınların en önemli nedeni ise sıcak ve kuru havaydı.

Haberin Devamı


Marmaris’teki yangını arazi kavgası nedeniyle çıkardığını itiraf eden kişi tutuklandı. Ancak bu durum aşırı sıcak ve rüzgarın yangını hızla yaydığı gerçeğini değiştirmiyor. Sonuçta iş yine dönüp dolaşıp iklim krizine dayanıyor.
Kışın fırtına ve sel, yazın dünyayı saran orman yangınlarıyla gezegenimiz artık yeni bir döneme girdi. İnsanlık belki de gezegenin sonunu getirecek, dünya tarihinin en büyük açlık ve susuzluk felaketlerini yaşamaya koşar adım gidiyor. Küresel ısınmayı yavaşlatacak uygulamalar için laf çok ama yapılan iş az.

KÖMÜR SANTRALLERİ YİNE ÇALIŞACAK
Bir de bunların üzerine Rus-Ukrayna savaşının yarattığı enerji krizi geldi. Rusya’nın doğalgazı kesmesiyle Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi önümüzdeki kışı atlatabilmek için kömür santrallerini yeniden çalıştırma kararı aldı.
Kömür, küresel ısınmanın en önemli kaynaklarından biri. Santrallerin çalışmaya başlamasıyla Paris Anlaşması’yla karara bağlanan küresel sıcaklık artışını 1.5 dereceyle sınırlama hedefleri yine sapacak. Belki de gezegeni bekleyen büyük felaket 40-50 yılda değil, 15-20 sene gibi çok kısa sürelerde gerçekleşecek.
Malum, atmosfere salınan gazların oluşturduğu sera etkisiyle dünya üzerinde zaman içinde görülen ortalama sıcaklık artışlarına küresel ısınma deniyor. 20’nci Yüzyıl’ın başından itibaren sanayi devrimiyle birlikte zehirli gazların ozon tabakasına saçılması, kentlerin büyümesiyle yeşil alanların yok olması, hatta insanları beslemek için yetiştirilen 2 milyara yakın büyükbaş hayvanın her gün atmosfere saldığı on binlerce ton metan gazı insanoğlu kaynaklı küresel ısınmanın başlıca nedenleri arasında.
Ama doğa, dengesi bozuldukça insanoğluna tepkisini hemen gösteriyor. Marmaris’te yanan ormanlar, Menderes’te yaşanan İzmir tarihinin en büyük orman yangınları, Bodrum’da, Muğla’da termik santrallere kadar dayanan yangınlar, gezegeni tüketen insanoğlundan doğanın intikamından başka bir şey değil.

Haberin Devamı

KAYNAK MAKİNESİNDEN YANGIN
Bir AKUT gönüllüsü dostumla sohbet ederken son birkaç hafta Karaburun, Çeşmealtı ve Seferihisar civarında çıkan üç yangınının üçüne de kaynak makinelerinden çıkan kıvılcımların neden olduğunu söyledi. Görünün o ki bölgede yaşanan inşaat patlaması çevreye sadece betonlarla değil, yangınlarla da zarar veriyor.
İnsanların neden olduğu yangınları önlemek için İzmir’de piknik amaçlı ormanlara girme yasaklandı. Belki inşaat yasakları da gelmeli. Önümüzde çok kritik 3-4 ay var. Orman kenarından geçen araçlardan atılacak tek bir sigara izmariti bile İzmir’in ciğerlerini yakabilir. O nedenle toplumun eğitilip doğa felaketlerine karşı uyanık hale gelmesi gerek. Yangınları önlemek için neler yapılması gerektiği konusunda bilinçlendirme kampanyalarının tam zamanı.

Yazarın Tüm Yazıları