2050 yılında İzmir

GEÇEN hafta Avrupa Birliği, iklim değişikliğinin etkilerini azaltacak çalışmaları için Büyükşehir Belediyesi’ne 150 bin euro hibe etti. Çalışmalarda İzmir’in 2050 ve 2100 yılları için iklim modelleri oluşturulacak. Altyapı sistemi haritalandırılıp, iklim değişikliğine dirençli bir kent olması için planlar yapılacak.

Haberin Devamı


Bazılarına 2050, 2100 yılları çok uzak tarihler olarak görülebilir. Ama unutmayalım Ocak 2018’de doğacak bir çocuk 2030 yılında henüz 12 yaşında, 2050 yılında ise 32 yaşında olacak. Muhtemelen tıptaki gelişmelerle 2100 yılını rahatlıkla görecek ve 82 yaşında sağlıklı bir İzmirli olarak yaşamaya devam edecek.


SU 30 CM. YÜKSELDİ 30 METRE YAYILDI
Bilim adamları okyanuslardaki her 30 santimetrelik yükselişte suyun kıyılara yatay olarak 30 metre yayıldığını belirtiyor. Eğer küresel ısınma bu şekilde devam ederse New York’un finans merkezi Wall Street gibi yerlerin sular altında kalıp boşaltılabileceği tahmin ediliyor.
Benzer senaryolar İzmir’de de gerçekleşebilir. Karşıyaka’da, Kordon’da deniz seviyesiyle aynı olan yerler fazla yağışlarda şimdiden sular altında kalıyor. O nedenle ısınma böyle devam ederse İzmir’in coğrafyasının, 2050 ya da 2100 yılında hayli değişeceğini tahmin etmek zor değil.
ABD Başkanı Trump küresel ısınmaya inanmadığını söyleyip, uluslararası anlaşmalardan çekildi. Trump, kendisine seçimlerde destek sağlayan petrol ve kömür şirketlerini memnun etmek için bunu yaptı, ama bilim küresel ısınmaya inanmak gerektiğini söylüyor. Küresel ısınma petrol ve kömür yakmaktan kaynaklanan karbondioksit üretiminin yarattığı sera etkisinden meydana geliyor. Sera etkisi dediğimiz olay ise şöyle oluyor:
Güneş ışığı kolayca karbondioksitten geçiyor. Fakat güneş dünyayı ısıtırken karbondioksitten geri dönemeyen kızılötesi radyasyona neden oluyor. Güneş ışığından gelen enerji uzaya geri kaçamıyor ve tutulup kalıyor.

Haberin Devamı

2050 yılında İzmir


Şimdi bu bilimsel gerçeğe bir de rakamlarla bakalım. Dünya 1900 yılında 100 milyon varil petrol tüketti. 2000 yılında ise 28 milyar varil. 2008 yılında tam 9.4 milyar ton karbondioksit havaya gönderildi. Bunun sadece 5 milyar tonunu okyanuslar, toprak ve bitkiler geri kazandırdı. Kalanı yıllarca havada kalacak dünyayı ısıtacak. Bilim adamlarına göre bu yüzyılın ortasına 2030 – 2050 yıllarına geldiğimizde durum vahim olabilecek.

Haberin Devamı


NÜKLEER SAVAŞA BİLE YOL AÇABİLİR
Olay sadece kıyı kentlerinin sular altında kalması ya da küresel ısınma nedeniyle zararlı böceklerin bütün dünyayı sarmasıyla sınırlı değil. ABD’de Pentagon’un hazırlattığı bir rapora göre küresel ısınma nükleer savaşlara bile yol açabilir. Bangladeş, Vietnam gibi ovaları deniz seviyesinin altındaki ülkelerden küresel ısınmanın yol açacağı sel baskınları nedeniyle yüz milyonlarca insan sınırlarına yakın Hindistan, Pakistan, Çin gibi ülkelere sığınmak isteyip, büyük karmaşalara yol açabilir. Nükleer silahlara sahip bu devletler ise sınırlarını koruma kaygısıyla düğmeye basabilir.
Görüldüğü gibi küresel ısınma, dünyanın başındaki belki de en büyük felaket.

Yazarın Tüm Yazıları