PlayStation 5 incelemesi

Sony, beklendiği gibi 19 Kasım tarihinde yeni oyun konsolu PlayStation 5'i Türkiye'de satışa sundu. PS5'i bir süredir kullanıyorum ve ilk izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Sony'nin oyun konsollarının pek çok modelini kullandım. Son olarak PS4 Pro ile devam ediyor ve The Last of Us Part 2 ile son oyunumu da oynamıştım. Şimdi ise sıra PS5'e geldi. İzlenimlere geçmeden önce yeni konsolla ilgili son bilgileri sizlerle paylaşayım:

PS5, 8299 TL tavsiye edilen satış fiyatıyla vitrinlerdeki yerini aldı. Ancak pandeminin de etkisiyle kısa sürede tükenen PS5'lerin karaborsaya düşmesi çok zaman almadı ve 15 bin TL gibi 'uçuk' denebilecek fiyatları görmeye başladık. Bu fiyatları sadece ikinci el ilanlarının bulunduğu web sitelerinde değil, büyük e-ticaret sitelerinde bile gözlemledik.
PlayStation 5 incelemesi
Sony'den gelen açıklamalara bakıldığında ise stok sorununun sürdüğü, ancak yıl sonuna yeni ürünlerin stoklara geleceği bilgisi verildi.

Haberin Devamı

Ülkemizde satışta olan PS5, tek model ile geliyor. Disk sürücülü modeli satın alabiliyorsunuz. Ancak PS5'in bir de disk sürücüsünün olmadığı bir sürümü var. Daha uygun bir fiyatla satılan bu model henüz Türkiye'ye gelmedi ve gelecek yıla kaldı.

Şimdi gelelim izlenimlerime... Konsolun yatay değil de dikey tasarımda gelmesi beni biraz zorladı. Evde konsolu yatay konumlandırmam için uygun bir ortamım varken, PS5 için biraz değişiklik yapmam gerekti. PS4 serisine göre çok daha büyük ve ağır bir konsoldan söz ediyoruz. Ağırlığı 4.5 kilo. Eğer konsolu yatay konumlandıracaksanız kutudan çıkan standı kullanmanız gerekiyor. Aksi halde uygun bir şekilde pozisyonlandıramıyorsunuz.
PlayStation 5 incelemesi
Ultra HD Blu-ray sürücüye sahip olan üründe henüz bu sürücüyü kullanma şansı bulmadığımı söylemeliyim. Ne de olsa oyunları artık ağırlıklı olarak PlayStation Store üzerinden edindiğimden pek ihtiyaç kalmıyor. Ancak koleksiyon yapanlar için de önemli bir yeri var elbette.

PS5 ile oyun oynayabilirken, aynı zamanda YouTube, Spotify gibi pek çok uygulamayı da sorunsuz bir şekilde çalıştırabiliyorsunuz. Yani PS5'i bir TV konsolu gibi de kullanabilirsiniz.

Haberin Devamı

PS4 Pro’dan kendisini net bir şekilde ayrıştıran PlayStation 5, 4K-120 kare/s ve 8K televizyonlara sahip daha mutlu azınlıklara 8K-60 kare/s gösterim sunuyor. Ses konusunda da Dolby Vision ve Atmos desteği yok. Her ne kadar PS5’in özelliklerini gölgeleyecek eksiklikler olmasa da bilmekte fayda var. Şirket, Atmos yerine 3D Tempest Audio ile bu açığı kapatmış.
PlayStation 5 incelemesi
PS5’in en büyük farkı ‘hız’. Oyun yükleme sürelerinin oldukça azaldığını göreceksiniz. SSD kullandığından dolayı artık dakikalarca oyunun yüklemesini beklemeyeceksiniz. Cihaz içerisinde 825 GB SSD yer alıyor. Bu sayede oyunlar çok hızlı bir şekilde açılıyor. Kapasite tarafında maalesef sıkıntı çekeceğinizi söyleyebiliriz. Oyunların kapladıkları devasa boyutlar düşünüldüğünde 10 oyun yüklemeden dahi kapasiteyi doldurabilirsiniz.

Bu nedenle PS5’e destek olacak bir SSD takviyesine ihtiyaç duyabilirsiniz. Yoksa oyunları kaldırıp yeni oyun kurmakla uğraşacaksınız. Ben PS4 Pro ile birlikte kullandığım harici SSD’mi PS5’e bağladım ve eski konsolumdaki oyunların, yani PS4 oyunlarının bu SSD’de kalmasını sağladım.
PlayStation 5 incelemesi
PS5’i açtığınızda konsolda yüklü olarak gelen Asto’s Playroom’u mutlaka deneyimleyin. Böylece konsolun sınırlarını öğrenebilir, DualSense’nin tepkimelerini ilk etapta deneyimlemiş olursunuz. Ayrıca PS5’te ilk oynadığım oyunlar Marvel’s Spider Man Miles Morales, Sackboy: A Big Adventure ve Demon’s Souls oldu. Üç oyun da PS5’i deneyimlemek için birbirinden iyi oyunlar.

Haberin Devamı

PS5’in bir diğer avantajı da PS4 oyunlarının pek çoğunu desteklemesi. Yani PS5 aldığınızda elinizdeki PS4 oyunları ‘çöp’ olmayacak. PS5’te aynen oynayabileceksiniz.

DualSense için ayrı bir parantez açmak gerekiyor. PS5 ile gelen en dikkat çeken yenilik hiç şüphesiz bu yeni oyun kolu… DualShock 4’e kıyasla Sony, epey yol kat etmişe benziyor. Dahili mikrofon ve TV’nin  sesini DualSense üzerinden kapatabilmek işleri kolaylaştırmış. Diğer yandan ergonomik bir tasarım da söz konusu. Saatlerce elde tutsanız da ağrı yapmıyor.
PlayStation 5 incelemesi
Batarya ömrü aralıksız oyun oynadığınızda 11 ila 12 saat dayanıyor. DualShock ile kıyaslandığında arada 2 kat fark olduğu söylenebilir.

Haberin Devamı

Şimdi isterseniz konsolun teknik özelliklerine bakalım:

PLAYSTATION 5’İN TEKNİK ÖZELLİKLERİ

CPU: 3,5 GHz 8 çekirdekli AMD Zen 2 tabanlı CPU

GPU: 10,28 TFLOP, 2,23 GHz’de 36 CU

Bellek arabirimi: 16 GB GDDR6/256 bit

Bellek bant genişliği: 448 GB/sn

Dahili depolama: Özel 825 GB SSD

Kullanılabilir depolama: 667,2 GB

Harici depolama: USB HDD desteği (yalnızca PS4 oyunları)

Optik sürücü: 4K UHD Blu-ray sürücüsü

Bağlantılar: ön tarafında bir USB-A  ve USB-C, arkada iki USB-A bağlantı noktası, bir HDMI 2.1, bir Ethernet bağlantı noktası bulunuyor.

Sonuç itibariyle Sony, PS5 ile iyi bir iş çıkarmış. Bir yandan Microsoft’un Xbox Series S ve X konsollarıyla mücadele eden PS5’in Xbox Series X ile ayı fiyatla Türkiye’de satılıyor olması da rekabeti kızıştırıyor.

PS5 ile oynadığım yeni oyunlarla ilgili izlenimlerimi de yine sizlerde paylaşmaya devam edeceğim.

Yazarın Tüm Yazıları