Instagram'dan yeni gizlilik ve güvenlik adımı

Dünyanın önde gelen sosyal medya platformlarından Instagram, Facebook çatısı altında büyümeye devam ediyor. Son olarak kullanıcıların gizliliği ve güvenliğiyle ilgili yeni çözümlerini masaya yatıran şirket, önemli bilgiler paylaştı.

Haberin Devamı

Kullanıcı kitlesi hayli geniş olan Instagram'ın güvenlik ve gizlilik söz konusu olduğunda da üzerinde büyük bir sorumluluk var. Bu açıdan atılan yeni adımlar da kesinlikle önemli. Peki Instagram, yeni neler sunuyor? Yakından bakalım:

18 yaş altı kullanıcıların hesaplarının varsayılan ayarı gizli hesap olacak

Instagram, gençlerin tanımadığı veya iletişime geçmek istemediği yetişkinlerin kendileriyle iletişime geçmelerini engellemek için en iyi yolun gizli hesap olduğuna inanıyor. Bu yüzden, bu haftadan itibaren 18 yaş altı (AB için 16 yaş altı) gençler yeni bir Instagram hesabı açtığında hesabın varsayılan ayarı gizli hesap olacak.

Gizli hesaplar sayesinde insanlar içeriklerini kimlerin görebileceğini ve etkileşime girebileceğini kontrol edebiliyor. Hesabınız gizliyse gönderilerinizi, hikayelerinizi ve Reels videolarınızı görebilmek ve onlara yorum yapabilmek için insanların sizi takip etmesi gerekiyor. Ayrıca, sizi takip etmeyen insanlar Keşif veya etiketler (hashtag) altında içeriklerinizi göremiyor.

Bugüne kadar Instagram, yeni bir hesap açtıklarında gençlerden herkese açık ve gizli hesap arasında seçim yapmalarını istiyordu. Fakat Instagram’ın yakın zamanda yaptığı araştırmaya göre gençler daha gizli bir deneyimi tercih ediyor. Öyle ki, test sürecinde yeni bir hesap açan her 10 gençten 8’i varsayılan gizli hesap ayarını tercih etmiş.
Halihazırda herkese açık hesaba sahip gençlere ise gizli hesabın avantajları ve gizlilik ayarlarının nasıl değiştirilebileceğine dair bilgi içeren bir bildirim gösterilecek. Böylece gençler gizli hesaba geçiş yapmak veya herkese açık hesapla devam etmek arasında seçim yapabilecek.

İstenmeyen iletişim engellenecek

Instagram gençleri gizli hesap kullanmaya teşvik etmenin yanı sıra bazı yetişkinlerin gençlerin hesaplarını bulmalarını zorlaştırmak için de önlem alıyor.

Geliştirdiği yeni teknoloji sayesinde Instagram, şüpheli olma potansiyeli taşıyan davranışlar sergileyen hesapları belirliyor ve bu hesapların gençlerin hesaplarıyla etkileşime geçmelerini engelliyor. Örneğin, yakın zamanda bir genç tarafından bloklanmış veya şikayet edilmiş ve bir yetişkine ait olan hesaplar “şüpheli olma potansiyeli” taşıyor.
Bu teknoloji sayesinde bu yetişkinlere Keşif, Reels veya “Senin için Önerilen Hesaplar” arasında gençlere ait hesaplar gösterilmeyecek. Kullanıcı adını aratarak bir gencin hesabını bulurlarsa o hesabı takip edemeyecekler. Aynı zamanda bu yetişkinler, gençlerin başka insanların gönderilerine yaptıkları yorumları göremeyecek ve gençlerin gönderilerine yorum yapamayacak.

Instagram bu değişiklikleri öncelikle ABD, Fransa, Birleşik Krallık ve Japonya’da hayata geçiriyor, önümüzdeki günlerde diğer ülkelerde de kullanıma sunulacak.

Uzmanlar bu konuda ne söylüyor?

Janice Richardson, Insight SA’da Uluslararası Danışman, Avrupa Konseyi uzmanı: “Instagram’ın potansiyel olarak gençleri tuzağa düşürmek isteyen insanları proaktif olarak belirlemesi sevindirici bir yenilik; gençlerin, gölgelerde gizlenen tehlikeli insanlar hakkında endişe duymadan sosyal benliklerini özgürce keşfetmeye hakkı var. Gençler genel olarak kişisel bilgiler paylaşamanın risklerinin farkında olsa da konu gizlilik ayarlarına gelince daha az bilgili olabiliyorlar. Gençlerin varsayılan ayarlarını gizli hesap olarak belirlemek, onlara seçim özgürlüklerini hiçbir şekilde kısıtlamadan gizliliklerini yönetmeyi öğrenmeleri ve uyum sağlamaları için zaman veriyor.”

Justin Patchin, Co-director, Cyberbullying Research Center (Siber Zorbalık Araştırma Merkezi): “Instagram’ın şüpheli davranışlar sergileyen yetişkinlerin uygulama üzerinden reşit olmayan gençleri bulma olanaklarını sınırlamak adına teknolojik çözümler kullandığını görmek güzel. Bu, Instagram’ın bu yıl, bağlantılı olmayan tüm yetişkinlerin reşit olmayan gençlere mesaj atmasını engelleme çalışmalarının üzerine güçlü bir gelişme. 16 yaşın altında olduğunu belirten kullanıcıların varsayılan ayarlarının gizli hesap olarak belirlenmesini sağlayan bu yeni politikayı takdir ediyorum. Paylaştıkları şeyleri kimlerin görebileceği konusunda daha fazla kontrol sahibi olabilmeleri adına tüm gençlere düzenli olarak sosyal medya profillerini gizli hesap olarak kullanmalarını öneriyoruz. Gençler kimlerle ne paylaşmak istedikleri konusundaki sınırları keşfederken, varsayılan ayarın gizli hesap olması mantıklı bir adım.”

Larry Magid, CEO, ConnectSafely: “Bu yeni güncellemeler, Instagram’da gençler için daha güvenli ve gizlilik esaslı bir deneyim yaratmak için önemli gelişmeler. Özellikle, bir yetişkinin bir gençle etkileşime girmesinin ne zaman uygun olmayabileceğini anlamak için makine öğrenimini kullanmak, gençlere kimlerle etkileşime girdikleri konusunda kontrol verir ve 16 yaşından küçük gençler için varsayılan ayarın gizli hesap olması, gençlerin içeriklerini yetişkinlere daha az görünür tutmalarına yardımcı olur."

Yazarın Tüm Yazıları