Selim Öztürk

Apple AirTag ile kayıp eşya kabusu biter mi?

7 Mayıs 2021
Apple'ın geçtiğimiz haftalarda duyurusunu yaptığı yeni ürünlerinden biri hiç şüphesiz AirTag oldu. Üzerine çok şey yazıldı, çizildi. Ancak dünden bu yana deneyimleme şansı bulduğum AirTag üzerine birkaç satır düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

AirTag, prensipte eşyalarınızı bulmanızı sağlayan bir minik alıcı gibi düşünebilir. Siz bu cihazı çantanıza, anahtarınıza veya sizin için değerli olan herhangi bir eşyanızın içine/yanına yerleştiriyorsunuz. Sonrasında ise artık o eşya uzağınızda da olsa bulunabilir bir hale geliyor. Peki ama nasıl?

Bul uygulaması uzun yıllardır Apple'ın en kullanışlı özelliklerinden biri ve aktif olarak pek çok kullanıcı bu özellikten yararlanıyor. AirTag de bu uygulama üzerinden kullanıcıya ulaşıyor.

AirTag'i eşyanızın yanına koyduktan sonra bu uygulamayı kullanarak yerini hızlıca bulabiliyorsunuz. 'Hey Siri, cüzdanımı bul' diye seslendiğinizde sadece sesi takip etmeniz yeterli. Cüzdanınız veya herhangi bir şeyanızı odadınızın bir köşesinde kolayca bulmanız kulağa hoş geliyor.

Sık sık eşyalarını unutan birisi değilsem de insanlık hali elbette anahtarımı, cüzdanımı ve hatta çantamı bir yerde unutabilme ihtimalim her zaman var. Şimdi çantamın içine bir tane AirTag yerleştirdim ve çantamın bulunduğu yeri Bul uygulaması üzerinden görebiliyorum. Tabii bu noktada akıllara şu soru geliyor? Batarya ömrü ne kadar?

O konuda içiniz rahat olabilir, çünkü Apple bir yılı aşkın bir süre dayanan pil ömründen bahsediyor. Kaldı ki içindeki pili değiştirmek ve yıllar boyu bu ürünü kullanabilmek de mümkün. Bu da bence önemli bir avantaj sağlıyor.

AirTag’iniz yakındaysa iPhone’unuz Tam Konum Bulma özelliği ile sizi doğrudan ona yönlendirebiliyor. Ultra Geniş Bant teknolojisi ile birlikte AirTag ile aranızdaki mesafeyi ve hangi yöne gitmeniz gerektiğini görebiliyorsunuz.

Peki AirTag ile kayıp eşyanızı nasıl bulabiliyorsunuz? Hemen her yerde AirTag'e ulaşmak mümkün mü? Bu sorunun yanıtı maalesef hayır. Bu noktada Apple'ın kurduğu ekosistemin altını çizmek gerekiyor: Örneğin bir eşyanızı spor salonu veya bir kafe gibi uzak bir yerde unuttunuz. Dünyanın dört bir yanındaki yüz milyonlarca iPhone, iPad ve Mac’ten oluşan Bul ağı AirTag’inizi bulmanıza yardımcı oluyor. Yani Apple cihazlarının bulunduğu herhangi bir yere AirTag'inizin yakın olması yeterli. Bu nedenle kayıp eşyanızın birçok farklı senaryoda kolayca bulunabilmesi mümkün.

Yazının Devamını Oku

Returnal: Başa sar, pes etme

1 Mayıs 2021
Geçtiğimiz günlerde satışa sunulan Returnal, uzun zamandır beklediğim bir oyundu. Oyunla ilgili gelişmeleri ilk günden bu yana takip eden biri olarak Returnal'ın gelişi elbette benim için önemliydi. Her ne kadar oynanış süresiyle beni pek tatmin etmese de genel hatlarıyla başarılı bir yapım var karşımızda...

Selene, bizim baş kahramanımız ve uzay aracıyla birlikte bir gezegene çakılıyoruz. Ama yara almadan da bu kazadan kurtulmayı biliyoruz. Vardığımız gezegenin ismi ise Atropos... Düşen uzay aracından çıkıp maceraya başladığımda şunu fark etmem çok fazla vaktimi almadı: Her öldüğümde başa sardım. Yani bu oyunda check-point sistemi biraz farklı işlenmiş.

Oyun da bu konuda sizi yönlendiriyor. Herhangi bir uçurumdan düştüğünüzde gücünüzün bir kısmı gidiyor ve yine düştüğünüz noktanın yanı başında oyuna devam edebiliyorsunuz. Ancak gücünüz tamamen yok olduğunda oyun sizi en başa atıyor. Yani her öldüğünüzde uzay aracının tekrar düştüğünü ve yeniden silahsız bir şekilde ayağa kalkıp oyuna başladığınızı görüyorsunuz.

Öyle ya, her yeni başlangıcınızda elinizde sadece basit bir silah oluyor ve bu silahın üstüne aldığınız her şey sıfırlanıyor. Yani aldığınız her şey gidiveriyor ve tekrar bunları toplamak durumunda kalıyorsunuz. Adını hak eden bir sistem kurmuşlar...

Başlangıçta umursamam da bir noktadan sonra sinir bozucu hale gelen bir durum bu. İstiyorum ki öldüğüm noktanın yakın bir yerinde başlayayım. Ama yok, en başına dönüyor ve her şeye yeniden başlıyorsunuz.

Ancak oyun, bu sistem çerçevesinde oyuncuya ödül vermeyi de ihmal etmiyor. Bu özellikler genel olarak haritada çok daha rahat hareket etmenizi sağlarken, bazen de daha önceden ulaşamadığınız alanlara erişmenizi sağlıyor. Karakteriniz her ayağa kalktığında 'bu sefer başaracağım' dediğini görüyorsunuz.

Yazının Devamını Oku

YouTube Kids yayında: Çocuklara özel YouTube deneyimi

21 Nisan 2021
Dünyanın tartışmasız en büyük video platformu olan YouTube, Google çatısı altında uzun yıllardır büyümesini aralıksız sürdürüyor. Son olarak bu sabah gerçekleştirilen etkinlikte ise Google'ın yeni sürprizine şahit olduk. YouTube dışında artık hayatımızda YouTube Kids var. Peki nedir YouTube Kids?

Bildiğiniz gibi uzun bir süredir YouTube'un çocuklar için pek çok sakıncalı videoya sahip olduğunu konuşuyoruz. Oysa ebeveynler çocukları için güvenilir ve içeriklerinin faydalı olabileceği bir video portali hayal ediyor. YouTube Kids de işte tam da böyle bir ihtiyaçtan ortaya çıkan yepyeni bir video platformu. Ayrı uygulaması olan, ayrı internet sitesi olan ve sadece çocuklara hitap eden yeni bir portal.

21 Nisan 2021 tarihinden itibaren (bugünden itibaren) YouTube Kids artık Türkiye'de kullanılabilecek. Bugüne dek 106 ülkede 44 farklı dilde hizmet veren ve çocukların fazlasıyla beğendiği YouTube Kids'in içeriği tamamen çocuklara özel olarak hazırlanıyor. YouTube çatısı altında olsa da YouTube ile doğrudan bir ilgisi yok ve ayrı bir platform olarak düşünebilirsiniz.

YouTube Kids uygulaması, çocukların yeni içerikleri ve ilgi alanlarını kendi başlarına keşfetmelerini hem daha kolay hem daha eğlenceli hale getirirken ebeveynlerin de bu yolculuklarında onlara rehberlik etmesini kolaylaştırıyor. Çocuklar, YouTube Kids’de yer alan kategorilerde bulunan kanallar ve çalma listeleri ile yeni içerikler hakkında bilgi edinme ve eğlenme olanağı buluyor.

YouTube Kids çatısı altında farklı farklı kategoriler bulunuyor. Bazıları ise şöyle: Öğrenme & Hobiler, Sanat & El Sanatları, YouTuberlar & Aile Vloggerları, Müzik & Dans, Oyuncak & Oyun.

YouTube Kids pek çok açıdan ebeveynleri tatmin edecek bir platform. Örneğin ebeveynler, YouTube Kids üzerinde çocuklarının izlemesini istedikleri video, kanal veya koleksiyonları seçebilme şansına sahip. Ayarları değiştirmek için, çocuklarına özel profil seçip ve yalnızca onaylı içerik seçeneğini işaretleyebilirler.

Sonrasında da karşılarına, arasından seçim yapabilecekleri bir kanal, koleksiyon ve video yelpazesi çıkıyor. Koleksiyonlar, "Yalnızca Onaylı İçerik" modunu kullanırken çocukların izleyebileceği içerikleri seçmenin kolay bir yolu. Ebeveynler, Koleksiyonlar ile güvenilir iş ortaklarımız ve YouTube Kids ekibinin bilim, müzik, öğrenme, okuma gibi konulara göre gruplandırılmış kanal seçkilerini kolayca onaylayabilirler. Çocuklar bu modda uygulama içinde arama yapamaz. Bu seçeneğin tercih edilmesi durumunda çocukların görmesi istenen içerikler yaş grubuna göre de belirlenebilir.

Yazının Devamını Oku

Apple'dan yeni renkler, yeni ürünler

20 Nisan 2021
Apple, 20 Nisan tarihinde yani bu akşam beklendiği gibi yeni ürünlerini ilk kez sahneye çıkardı. Uzun zamandır beklenen Apple AirTag ile birlikte mor renkli yeni iPhone 12 modelleri, yeni Apple TV 4K modeli ve yeni Apple iMac resmen tanıtılmış oldu.

Apple dendiğinde akla ilk gelen nokta elbette ürünlerin tasarımları. Uzun yıllardır hangi Apple ürününü görmüş olursak olalım bu ürünlerde estetik bir dokunuş olduğunu biliyoruz. 20 Nisan akşamı tanıtılan ürünler de özellikle farklı renk seçenekleriyle öne çıkıyor.

Apple'ın yeni telefon modellerinden iPhone 12 ile iPhone 12 mini, bu açıdan yeni bir renk kazandı. Artık yeni modeller arasında mor kasayı da göreceğiz. Mor renkli iPhone 12 ve iPhone 12 mini, 23 Nisan Cuma gününden itibaren ön siparişle satışa sunulacak ve 30 Nisan Cuma gününden itibaren satışa sunulacak.

Telefon tarafındaki tek güncellememiz ise bununla sınırlı. Ancak Apple'ın az önce bahsettiğimiz gibi yepyeni ürünleri de boy gösterdi.

Gelelim yeni nesil Apple iMac'e... Bu ürünün en dikkat çeken noktası ise Apple'ın ürettiği yeni Apple M1 işlemcilerden güç alıyor olması. Yeni iMac’te 24.5 inç büyüklüğünde 4K bir ekran bulunuyor. Ekranın çerçevesinin özellikle köşe noktalarında daralmış olması dikkat çekiyor. Ekranın alt kısmında “çene” olarak tabir edilen bölümün büyüklüğü göze çarparken, ekranın arkasının tamamen düzleşmiş olması da gözden kaçmıyor. Apple’dan yapılan açıklamada hacmin yüzde 50’yi aşkın bir oranda küçültüldüğü belirtildi. Ekran renk sıcaklığını da Apple’ın True Tone teknolojisiyle otomatik olarak ayarlıyor.

Yeni iMac’lerin en ön plana çıkan tarafıysa elbette renkleri ve tasarımı oldu. Daha önce yalnızca gri renkle piyasaya sürülen model, bu kez gökkuşağındaki renklerle piyasaya sürülecek. Kullanıcılar, cihazı satın alırken sunulan 7 renk seçeneğinden birini seçebilecekler. Yeni iMac serisi, tasarım konusunda da bir önceki modellerden kendisini ayırıyor.

Yazının Devamını Oku

Apple, 20 Nisan'da neler duyuracak?

14 Nisan 2021
Apple, bu yılın ilk büyük etkinliğini 20 Nisan tarihinde gerçekleştiriyor. Basın mensuplarına davetiye yollayan ve dileyen herkesin de katılabileceği Apple'ın bu dev etkinliğinde bazı önemli ürünlerin duyurusu yapılacak.

Apple'ın etkinlikleri her zaman heyecanla beklenir ve bu zirvelerde tüm sene konuşulacak cihazlar ve diğer çözümlerle ilk kez karşılaşırız. Geçen yılın ikinci yarısında art arda etkinlikler düzenleyen Apple, 2021'in ilk etkinliğini ise 20 Nisan'da yapacağını duyurdu. Biz bunu elbette önce Apple'ın sesli asistanı Siri'den öğrendik.

Siri, kendisine “Bir sonraki Apple etkinliği ne zaman?” diye sorulduğunda “Özel etkinlik, 20 Nisan Salı günü Cupertino, Kaliforniya’daki Apple Park’ta. Tüm detayları Apple.com’dan öğrenebilirsiniz” yanıtını veriyor. Sonrasında da çok geçmeden Apple, bu tarihi doğruluyor ve resmi açıklama yapıyor.

TSİ 20.00'da başlaması beklenen etkinliğin içeriği ise net olarak bilinmiyor. Ama her zaman olduğu gibi bazı tahminlerimiz de var.

Şirketin Spring Loaded ismini verdiği zirvede AirTags ve yeni nesil iPad Pro modellerini görücüye çıkarması bekleniyor. Apple'ın tanıtması beklenen yeni iPad modelinin mini-LED ekranlı ve daha hızlı işlemcili olması bekleniyor.

Diğer yandan Apple'a yakın kaynaklar, şirketin üzerinde kamera ve HomePod hoparlör bulunduran bir Apple TV modeli üzerinde çalıştığına dikkat çekiyor.

Apple'ın yeni Apple TV modelinin haricinde ekrana sahip olan akıllı bir hoparlör üzerinde çalıştığı da paylaşılan bilgiler arasında yer alıyor. Amazon’un Echo Show'u ve Google’ın Nest Hub'ını andıran yeni ürün, iPad ve HomePod ürünlerinin bir karışımı olacak.

Bir kısım iddia ise Apple'ın yeni bir AirPods modelini görücüye çıkarabileceğinin altını çiziyor. Bildiğiniz gibi kulaklık tarafında son olarak AirPods Max ile tanışmıştık.

Yazının Devamını Oku

PlayStation 5 için önemli güncelleme

13 Nisan 2021
Sony'nin geçtiğimiz aylarda satışa sunduğu yeni oyun konsolu PS5, yeni bir güncelleme ile dikkatleri üzerine çekti. Bu güncellemenin en önemli yanı ise oyunların artık USB hafızalarda da kolayca saklanabilecek olması.

PlayStation 5, en büyük güncellemelerinden biriyle oyuncularının karşısına çıkıyor. Resmi blog sitesinde ise bu güncelleme ile ilgili önemli bilgiler paylaşıldı. Oyun boyutlarının yüzlerce GB seviyelerine çıkması hem PC hem de konsol tarafında oyuncuları zorlayan bir durum. Devasa boyutlardaki güncellemeleri yüklemek bir kenara, bu oyunları depolamak da ayrı bir sıkıntı.

Bu çerçevede PlayStation 5 için harici USB depolama aktif hale getiriliyor. Oldukça önemli bir yenilikten söz ediyoruz. Belirlenen uyumlu disklerle çalışacak olan bu özellik sayesinde depolama alanınız dolduğunda herhangi bir oyunu silmek zorunda kalmayacaksınız. Böylece oyunları silip sonradan uzun uzun yükleme sürelerini beklemenize gerek kalmayacak. 

Ancak bir hatırlatmada da bulunmak gerekiyor: Bu oyunları oynamanız mümkün değil; sadece depolayabiliyorsunuz ve cihaza kopyalamanız halinde oynanabilir hale geliyor.

Bu özelliğin harici M2 SSD desteği ile karıştırılmaması gerekiyor. Sony M.2 SSD’ler ile depolama alanını genişletme imkanı sunan özellik üzerinde halen çalıştığını duyururken, herhangi bir tarih paylaşmadı.

Daha fazla kişiselleştirme ve gelişmiş kontrol için Game Base menüsünde iyileştirilmelere gidildi. Partiler ve Arkadaşlar arasında hızlıca geçiş yapmaktan, bildirimleri açıp kapatmaya kadar birçok özellik artık çok daha hızlı.

Yazının Devamını Oku

Diablo II: Resurrected ile geçmişe yolculuk

12 Nisan 2021
Bugüne kadar pek çok bilgisayar oyunuyla uzun saatler geçiren biri olarak çok ama çok beğendiğim birkaç oyun vardır. Onlardan biri de müzikleriyle, atmosferiyle 90'lı yıllara damga vuran Diablo II'den başkası değil. Blizzard'ın pek çok oyunu severim ama Diablo II'yi kaç kez baştan sona bitirdiğimi dahi hatırlamıyorum. Şu an elbette Diablo III var ve Diablo IV için gün sayıyoruz. Bir yandan da Diablo Immortal mobil cihazları kasıp kavurmak için geliyor. Tüm bunlar olurken Diablo II: Resurrected'in duyurulması ben de hem şaşkınlık yarattı, hem de sevinç.

Diablo II: Resurrected, Diablo II'nin yenilenmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. Oynanış dinamiklerinden müziklere hemen her şey aynı. Yani oyunda hiçbir kayıp yok, tüm bunlara ilaveten çok daha başarılı grafikleriyle oyunu deneyimleme şansı buluyorsunuz. Diablo II: Resurrected henüz satışa çıkmadı, ancak teknik alfa sürecinde oyunu oynama şansı bulanlardanım. Şimdilik sınırlı sayıda karakter var ve oyuna bu karakterlerden birini seçerek (ben Barbarian'ı seçtim) başlayabiliyorsunuz. 

Karakter seçim ekranı dahil oyundaki grafikler tamamen yenilendi. Barbarian karşınızda...

Teknik Alfaya katılma hakkı elde eden oyuncular 3 farklı sınıftan birini seçip oyunun ilk iki Bölümünü (Act) baştan sona oynayabiliyor. Silahlı yakın dövüş ustası, acımasız Barbar (Barbarian), çevik ve hızlı Amazon (Amazon) ya da efsunların efendisi Büyücü’yle (Sorceress), Düzenbazların (Rogue) intikamını almak için kutsal Manastırda savaşırken Izdırabın Kızı Andariel’le yüzleşiyorsunuz. Ardından gizemli doğuya doğru yola çıkın ve Lut Gholein’in ıssız çöllerini aşarak Azap Lordu Duriel’le hesaplaşacaksınız. Alfa boyunca üst seviye sınırı bulunmuyor, dolayısıyla tüm katılımcılar karakterlerini Teknik Alfa’nın sonuna kadar dilediklerince güçlendirmeye devam edebilecek.

Oyun yükleme ekranı da bildiğimiz gibi... Özlemişiz!

Diablo II: Resurrected, 4K çözünürlüklü güncellenmiş görseller ve fizik tabanlı ful 3D görüntü desteğinin yanı sıra yeniden Mastering edilmiş Dolby Surround 7.1 sesleriyle geliyor. Teknik Alfa boyunca oyundaki tüm unsurlar halen geliştirme aşamasında olsa da Blizzard, oyunculardan gelecek her türlü geribildirimi dört gözle beklediklerinin altını çiziyor. Bu süreçte test edilecek özelliklerden bazıları arasında otomatik altın toplama, karakterler arası paylaşımlı sandık ve kontroller desteği bulunuyor.

Yazının Devamını Oku

PlayStation 3 sahiplerine kötü bir haberim var

30 Mart 2021
Sony, e-mail üzerinden oyuncularına ulaşarak PS3 ve PS Vita özelinde aldığı yeni bir kararın duyurusunu yaptı. Şirket, PlayStation Store'u 2 Temmuz 2021'de PlayStation 3'te ve 27 Ağustos 2021'de PlayStation Vita cihazlarında kapatmaya karar verdi. Böylece PS3 için bir dönemin daha sonunun geldiğini söyleyebiliriz. Peki bu ne anlama geliyor?

Sony, PS3 ve PS Vita özelinde önemli bir karara imza attı ve PS4 ile PS5'e yoğunlaşılması adına bu eski sistemlerin erişimlerinde kısıtlamaya gitti. PlayStation Store, PS3 ve PS Vita üzerinden ilerleyen aylarda erişime kapatılacak. Diğer yandan PSP (PlayStation Portable) için kalan satın alma işlevi de 2 Temmuz 2021'de kullanımdan kaldırılacak. 

Bunun sizin için anlamı ne?
Artık oyunlar ve video içerikleri dahil olmak üzere PS3, PS Vita ve PSP dijital içerikleri satın alamazsınız.

Ayrıca artık PS3, PS Vita ve PSP'deki oyunlar aracılığıyla oyun içi alışveriş yapamayacaksınız.

Yazının Devamını Oku