Lösemili çocukların tedavisindeki başarı oranı nasıl %20’lerden % 90’lara çıktı?

Lösemi, çocukluk dönemi kanserleri arasında ilk sırada geliyor. Tedavisi 3 yılı bulan bu hastalığın ailelere masrafı 250 bin lirayı aşıyor.

Haberin Devamı

Bu kadar zor ve masraflı bir alanda Türkiye’den dünyaya örnek bir başarı hikayesi çıkıyor. Evet LÖSEV’den söz ediyorum.

LÖSEV’İN KARNESİ

Size LÖSEV’in hikayesini anlatmadan önce rakamlarla bir bilanço paylaşmak istiyorum. Aşağıdaki tabloda da göreceğiniz gibi hiç kimsenin el atmak istemediği bir alanda hizmet veren LÖSEV, şimdiye kadar aileleriyle birlikte 125 bin kişiye hizmet etmiş bir kurum. Dünyada bir benzeri olmayan özel mimariye sahip kampüsünde kendi hastanesi, okulu ve hastaların aileleriyle birlikte kalacağı lojmanları bulunan bir vakıf. 

KURULUŞUNDAN BU YANA RAKAMLARLA LÖSEV …

ATÖLYELERDE EĞİTİM ALAN VE ÇALIŞAN ANNE SAYISI

500’ün üzerinde

LÖSANTE’DE TEDAVİ ALAN ÇOCUK SAYISI

284 lösemi hastası

LÖSEV OKULLARINDA ETÜD ve EĞİTİM ALAN ÇOCUK SAYISI

198 okul + 1000’den fazla

etüd öğrencisi

ÜNİVERSİTE BURSU’NDAN YARARLANAN GENÇ SAYISI

157 genç

EĞİTİM BURSU ALAN HASTA SAYISI

6283 hasta

AYNİ YARDIM ve DANIŞMANLIK HİZMETİ ALAN HASTA SAYISI

17.715 kişi

VAKIF HİZMETLERİNDEN FAYDALANAN HASTA SAYISI

22.149

(Aileleriyle birlikte 125.000 kişi)

VAKIF GÖNÜLLÜ VE BAĞIŞÇILARI

2.806.445 kişi

LÖSEV olanaksızlıklara itiraz eden bir doktorun rüyasıdır!

LÖSEV hikayesinin arkasında varolan koşullara itiraz eden idealist bir doktor var. Dr. Üstün Özer. Bir tarafı Hataylı diğer tarafı Tekirdağlı olan Hematoloji uzmanı Dr. Üstün Özer 1998 yılında Ankara’da SSK Hastanesi’nde lösemili çocuklara hizmet verdiğinde çocukların % 90’ı hayatını kaybediyor. Ama Üstün Hoca görüyor ki bu çocukların hayatını kaybetmesinin nedeni lösemi hastalığı değil olanaksızlıklar. Maddi eksikler ve idari beceriksizlikler. Üstün hoca bu tablo karşısında bir tercih yapmak zorunda hissediyor kendisini: Ya olumsuz koşullara teslim olup mesleği (çocuk hematoloji& onkoloji uzmanlığı) bırakacak ya da varolan koşulları değiştirmek için bir hayalin peşine düşecek. İşte LÖSEV o hayalin adı.

Haberin Devamı

NEDEN ÖZEL HASTANE DEĞİL DE VAKIF?

Üstün Hoca’nın LÖSEV’i kurarken kafasındaki en temel prensip maddi olanaksızlıklar içindeki çocukların yaşama hakkının savunulması. “Çocukların zengini fakiri olmaz. Hepsi eşittir. Anne veya babasının yoksun olması çocukların yaşam şansını kısıtlayamaz. Hepsi eşit koşullarda en iyi tedaviyi almak hakkına sahiptir.” Bu prensipten yola çıkınca zoru seçiyor Üstün Hoca ve her türlü kişisel çıkar ve olanakları bir yana bırakarak  1998 yılında LÖSEV’i bir grup arkadaşıyla birlikte 10 metrekarelik bir ofiste kuruyor. Ve gerisi tarih... O yıllarda tedavi başarısı %20’lerde olan bu hastalığın bugünkü tedavi başarısı % 92! Binlerce çocuğun hayatını kurtarmaktan sözediyoruz. Dile kolay...

Haberin Devamı

LÖSEMİLİ ÇOCUKLAR OKULU

LÖSEV 2008 senesinde ücretsiz kolej eğitimi veren Lösemili Çocuklar Okulu’nu hayata geçirmiş. Eskiden, gerek hijyenik yetersizlikler, gerekse ilgisizlik sebebiyle dışlanan, ilkokulu dahi zor tamamlayan lösemili çocukların eğitim ve öğrenim başarıları giderek artmış. Bugün gençlerimiz LÖSEV eğitim bursu ile üniversitelerde okumakta. Lösemili çocukların her türlü ihtiyacı, anaokulundan 8. sınıfa kadar ücretsiz olarak karşılanmakta.

LÖSEV ONKOLOJİ KENTİ VE HASTANESİ LÖSANTE

2016 yılında Avrupa’nın ilk, ülkemizin en donanımlı LÖSEV Onkoloji Kenti ve Hastanesi LÖSANTE tamamen bağışlarla hayata geçirilmiş, 400 yataklı, 100.000 m² kullanım alanı olan tam donanımlı yeni binasına taşınmış. Kurulduğu günden bu yana LÖSANTE’de 6 öğün yemek, ilaç, tedavi hizmetleri ve tüm diğer kişisel ihtiyaçlar ücretsiz olarak sağlanmakta. Sadece lösemi ve kanser değil, çocuk ve yetişkin tüm hastalara, tüm branşlarda tedavi veren LÖSANTE, insan ve hizmet odaklı anlayışı ile %100 başarı hedeflemekte.

Haberin Devamı

HAYATI BULDUĞU GİBİ BIRAKMAYANLARIN YÜZÜ SUYU HÜRMETİNE

LÖSEV’i pek çoğunuz gibi ben de medyadan duydum. Ama hikayenin detaylarını öğrenmeme Birleştmiş Milletler’in LÖSEV’i örnek proje olarak seçmesi vesile oldu. Vakfın Genel Koordinatörü Hülya ÜNVER’den New York’ta LÖSEV’in hikayesini dinleyince doğrusu umudum arttı. Her zaman, her koşulda hayatı bulduğu gibi bırakmayanlar sağolsun. Üstün Hoca, Hülya Hanım ve bir avuç inatçı idealist sağolsun.

Yazarın Tüm Yazıları