Tıkma akıl yedi adım gidermiş

BILL Gates’i bilirsiniz.

Haberin Devamı

Okuyacağına, altın bilezik yerine geçen üniversite diplomasını alıp adam olacağına, Microsoft’u yaratıp dolar milyarderi olan zat-ı muhterem.

Bana sorarsanız “hayırsız babaların” önde gideni. Sen 74 milyar dolar para biriktir. O devasa servetten üç çocuğuna sadece onar milyon dolar ayır.
Koca Bill Gates’in çocukları zenginlikte Bayrampaşalı Arda’nın bile gerisinde kalsınlar. O çocuklar günün birinde hayırsız babalarını “yastık boğması” ile cennet kayığına bindirirlerse ayıplamam.

 


* * *

 


Bu Bill Gates denen adamın aklı fikri “insana lazım olmayan” şeylerin peşinden gittiğinden, bir ara tutmuş “Chatbot” diye bir düzenek icat etmiş.
“Chat” yazılır “Çet” okunur, İngiliz lisaniyatında “Sohbet” manasına gelir. Dilimize “çetleşme” olarak giren bu sözcük, kız kardeşime temizliğe gelen Saliha’ya göre “çiftleşme” demektir.
Kanadalı gelini ile haylaz oğlunun peydahladığı çocuğu “internette çiftleşmişler” diye açıklıyor.

 

Haberin Devamı


ADI YAPAY ZEKÂ

 


Sıfır maliyetli bir şeyi “internetin kıymetlisi” haline getirip, meraklısına beş-on milyar dolara satmak TÜSİAD’ı da aşan bir iş becerisi sayıldığından o yola gidilmiş.
“Chatbot” yani “Sohbet Botu” adı verilen düzeneğe “Yapay Zekâ” denmiş. Kısaltılmış adı ise “Tay” olarak tesmiye edilmiş.
Sen internet kullanıcısı olarak bu “Tay” ile tanışıyorsun, istediğin konuda sohbet ediyorsun.
Yalnızlıktan çatlama noktasına gelen, bir aspirin almak için girdiği eczaneden “sosyalleşme namına” yarım saatte çıkamayan Batı insanına göre bir uygulama.
Ana fikir ise “Tay” ile sohbete tutuşan müşterinin söyleyecekleri ile onu eğitmesi. Ne kadar çok konuşursanız “yapay zekâ” o kadar öğrenecek, bir sonraki sohbete daha akıllanmış olarak devam edecek.

 


* * *

 


Lakin işler böyle yürümemiş.
Bir bakmışlar ki yapay zekâ “Tay” kiminle sohbete tutuşursa ağzını bozuyor. Sadece belden aşağı yürümüyor. İdeolojik kategoride en geri ne düşünce varsa onu savunuyor.
Temsil, sen Naziler hakkında ne düşündüğünü soruyorsun. “Tay” sana “Hitler haklıydı, Yahudileri kesmek lazım” diye cevap veriyor.
Son zamanda kafasını Meksikalı göçmenlere takmış, lafı açıldığında aklına geleni saydırıyor.

 

Haberin Devamı


UNUTULAN ŞEY

 


Bill Gates’in dâhileri programı “Neyi yanlış yaptık” diye didiklemişler, bakmışlar ki insanlığın temel değerleri programda yok. Kodlamayı unutmuşlar.
O yüzden de yapay zekâ “Tay” müşteriden neyi öğrendiyse onu doğru biliyor.
Misal sen “Tay” denen düzeneğin ağzına “79 şartı tamamlarsak Avrupa Birliği bizi içeri alıyor. Sen 32 farzı tamamla Rabbim seni cennetine alsın” diye bir laf veriyorsun.
“Tay” bunu tartışılmaz bilgi kabul edip, bir sonraki sohbetinde satıyor.
Yahut iptal ettiğin kredi kartı yüzünden bankanın seni her gün aradığını anlatıyorsun. “Tay” buradan; kredi kartınızı iptal ettirmeyin, banka içip içip kapınıza dayanır manası çıkarıyor.
Ben “Tay’ın” sohbetlerinde Türkçe kullanmadığına seviniyorum. Halbuki Türkçe önemli lisandır.
İmam Cafer-i Sadık’tan rivayet olunur ki Hazreti Âdem efendimize Cennet’ten kovulduğu, diğer lisanlardan yapılan tebligatı anlamazdan geldiği için Türkçe olarak tebliğ edilmiştir.
Eğer “Tay” dilimizi bilseydi, zıvanadan çıkması için yirmi dört saat fazla gelirdi. Sen “N’aber Tay kardeş?” diye sohbete girerdin. O sana “Sen kimsin ya!” diye saydırırdı.

 


* * *

 

Haberin Devamı


Bill Gates’in yeni icadı olan “Tay” düzeneği, cehaletin kısa sürede yoldan çıkarılacağını ispatladı.
Ben yine de Türkçeyi iyi öğrettikleri takdirde yapay zekânın kendini geliştirebileceğine inanıyorum. Evlilik programlarına dadanan ‘Dede’nin kişisel gelişimi bana umut veriyor.
Torunu “Dede, sen evlenirken ninemden elektrik aldın mı?” diye sormuş. Dede “Almadım evladım” demiş ve açıklamış:
“Bizim zamanımızda gaz lambası vardı, beni gaza getirdiler.”
Eğer bu “Tay” düzeneği Türk insanı sayesinde dede kadar hazır cevap olabilirse insanlık kazanır. Hasılat da Bill Gates’e gider.

Yazarın Tüm Yazıları