Issız Alaska’da bir dünya lideri

KİMİ zaman bir haber düşer önüne, inanamazsın.

Haberin Devamı

Burada kullanılan “inanma” fiilini, ergen kızların şaşkınlık beyan ederken çektikleri “Ay inanmıyorum” sayhası niyetine kullanmadık. 

Siyasi olmayan bir haberin içinde “Vahşi Alaska” ve “Başkan Obama” sözcükleri birlikte geçtiği için şaşırdık.
Teee 14 Aralık’tan beri haberin dillenmiş hallerini duyuyorduk ama inanasımız gelmiyordu.


* * *


Başkan Obama, İngiliz asıllı TV maceracısı Edward (Bear) Grylls ile birlikte Alaska’nın vahşi bir bölgesine gidip üç gün sürecek bir “yaşama tatbikatı” yapacaktı.
Vahşi bir coğrafyanın içinde Amerika’nın başkanı, yani Batı medeniyetinin gözbebeği ile delibozuk bir İngiliz televizyon yıldızı.
‘Vizontele’ filminde Demet Akbağ’ın canlandırdığı Satı Ana gibi sormanın zamanıdır: “Sebep?”

 

Haberin Devamı

SOSYAL MEDYA KÜÇÜMSEDİ

 

Alaska’nın Kenai Dağları ile Exit Buzulu’nda hem hayatta kalma mücadelesi verecek hem de tekniklerini öğreneceklermiş.
Daha da ileri bir sebep, küresel ısınmanın kutup bölgesi sayılan ve nüfusu kilometrekarede sıfır olan bir coğrafyadaki etkilerine tanık olmak.
Bizim çok dilli sosyal medyamızda, adına “Bear” sözcüğü eklenen yani “Ayı” sözcüğü ile tanımlanan Edward (Bear) Grylls’in pek itibarı yoktur. Özellikle genç seyirci onun dünyanın dört bir yanındaki ıssız coğrafyalarda yaşadıklarını “televizyon oyunu” olarak görüp küçümsüyor.
Beni meraklandıran Başkan’ın soyadında bir tane bile sesli harf olmayan biriyle böyle bir maceraya rıza göstermesi.
“Macera” derken Başkan’ın sıfır tedbirle buralara gideceğine inanacak kadar saf değiliz. İstese de gidemez. Gizli Servis’in elinden kaçamaz. Ona rağmen son derece riskli bir eylemdir.


* * *


Bear Grylls nam zata gelince.
Anadan da babadan da asalet sahibi biri, annesi Lady, babası ise Sir unvanlarına sahipler. Oğulları komando eğitimi görüp İngiliz Hava Kuvvetleri’nin özel güçlerinde görev yapmış.
Kuzey Afrika’da bir tatbikatta uçaktan atladığında paraşütü yırtıldığı için yere çakılmış, omurgayı kırdıktan sonra hayatta kalmış, iyileştikten sonra spora geri dönüp Everest’e de tırmanmış taş gibi bir adam.

 

Haberin Devamı

ALASKA’YA SAHİP ÇIKMAK

 

Hakkındaki notlara bakınca görülüyor ki sıra dışı bir adam.
Yani gerçek dünyada Kurt Adamlar ile Vampirler arasında gizli savaş olduğuna inanıp bu konudaki filmlere koşarak giden kimi sosyal medya kullanıcılarının burun kıvıracakları türden biri değil.
Amerikan NTB televizyonunun organize ettiği bu büyük macera gerçekleşti, Obama ve Bear Grylls, kilometrekaresine sıfır kişinin düştüğü Kenai Dağları ile Exit Buzulu’na gittiler.
Alaska’nın insan ayağına alışık olmayan bu bölgesinde balık avlayıp, yabani mantarları ve otları toplayıp yediler. Dağlara tırmandılar. Açık arazide uyuyup hayatta kalma tekniklerini denediler.
Üç günlük aktivite, televizyondan “çoğu zaman” canlı olarak izlenirken Obama ile “En tehlikeli macerası golf arabası sürmekti” diye kafa bulan The Guardian gazetesini bile susturdu.
Obama’nın Alaska macerasından yapılma 50 dakikalık belgeseli birkaç gün önce, ağzım açık ve şaşkın izledim.
Dünya nelerle uğraşıyor bir nelerle uğraşıyoruz sorusu aklımdan kim bilir kaç defa geçti.


* * *

Haberin Devamı


Doğa harikası görüntüler seyrettik. Belgeselin bitiminde Obama bu gezinin kendisinde küresel bir farkındalık yarattığına işaret etti ve macerasını şu cümleyle bitirdi:
“Buraları insanlığın ortak hazinesi, bugünkü haliyle korumalıyız.”
Binlerce kilometrekarelik, içinde insan yaşayan Alaska coğrafyasına fırsatçı bir taşeron gibi bakmadı.
Kuzey Kutbu’nu şenlendirecek imar projesi üretmedi. HES ya da baraj yapılacak alanlar aramadı.
Alaska macerası Başkan Obama için bir şov fırsatı değildi. İkinci başkanlık döneminin son aylarındaydı. Önünde yeni bir seçim ve bunun için yapacağı siyasal yatırımlar yoktu.
Doğa’nın içinde tek başınaydı ve yüreğinden geldiği gibi konuşuyordu. 

Yazarın Tüm Yazıları