Çeyiz reformu hayırlı olsun

ALLAH büyüklerimizden razı olsun. “Jet krizi met krizi” derken onca hayhuyun arasında “çeyiz reformunun” şartlarını belirleyen yönetmeliği hazır etti.

Haberin Devamı

Yönetmelik, Türkiye’nin başı yasalarla belaya girmeyen tek yayın organı olan Resmi Gazete’de dört aya kadar yayınlanacak. Ancak şimdiden şartlar “müjde niyetine” günlük medyanın dikkatine sunuldu.

 

 

* * *

 


Gözünü evlilik programlarından alamayan “boşta gezer erkekler” boşuna heveslenmesin. Beş bin liralık çeyiz parası “ilk evliliğini” yapan yiğitlerimize verilecek.
Atalarımız “Tilki ne kadar yol bilirse avcı da o kadar yol bilir.” demiş.
Bi hikmet-i müteal, ferasetli memleket büyüklerimiz, en usta avcının bildiğinden çok daha fazlasını bilir. Bu ahalinin aklına hangi türden cinliklerin geleceğini önceden hesaplar.

 

Haberin Devamı


DULLAR HAVASINI ALACAK

 


Nitekim yönetmelikten de belli ki öyle olmuş. Garibanın beş bin liralık çeyiz yardımına göz dikecek kurnazları dikkate almış. Tedbirini ona göre düzüp, kurnazların yolunu baştan kesmiş.


Devlet, evlilik damı kuracak gözü karalara beşer bin lira çeyiz yardımı yapacağını duyurduğundan beri yüzlerce hanede “anlaşmalı boşanma hazırlığı” yapılıyordu. Gerçi o da bir zahmet.


Evdeki kadını razı edeceksin. “O parayı bir alalım sana burma bilezik takacağım” deyip yola getireceksin. Önce anlaşmalı olarak boşanacaksın. Sonra yeniden nikâh kıydırıp Maliye’nin kapısına geleceksin.


“Aha evlendim, nüfusu patlatmaya hazırım, ver beş bin liramı” diyeceksin. Maliye’nin adamı “O işler bizde öyle olmuyor” dediğinde, kös kös eve dönerken harcadığın paraya yanacaksın.


Baştan söyleyeyim.


“Çeyiz Reformu” ilk kez evlenecek yiğitler için hazırlandı. Adı üzerinde “Çeyizim yok” diyen kızlarımıza bir nevi himmet. Kısmeti kapıya dayanan fukara kısmından genç kız, kenarı dantel işlemeli çulu çaputu yok diye dertlenmeyecek.
Çeyizi maliyenin sandığında duruyor olacak.

 


* * *

 

Haberin Devamı


Haaa! Bir de bekârlık günlerini tembellikle geçiren, anasıyla bir olup kapı kapı gezen kızlarımız var.
“Ana gezer kız gezer, bu çeyizi kim düzer” lafının hakkını verirken çeyiz konusunda gafil avlanan bu kızlarımız da “Çeyiz Reformu”ndan sebeplenecek.
Yeter ki o kızlarımızın dest-i izdivaçlarına talip olan yiğitler, hükümetimizin gösterdiği yoldan gidip çeyiz yardımı almaya hak kazansınlar.

 


KİMLERE FAYDASI OLACAK?

 


Önce ilk evlilik şartı, sonra da evlenecek yiğidin yaşı şartı var. Evlenecek erkeğin yaşı yirmi yediyi geçmeyecek.
Bu yaşa kadar evlenmeyen yiğitler, devletin gözünde “tohuma kaçmış” sayıldıklarından ellerine çeyiz yardımı niyetine para verilmiyor.

Haberin Devamı


“Çeyiz parası”na hak kazanmak isteyen bekâr gençler 22 yaşından itibaren ayda en az yüzer lira, isterlerse biner lira para yatıracaklar. Beş sene boyunca yatan bu para bir fonda birikecek.


Maliyemiz bu parayı güzelce işleyecek.
İsteyen evlilik fonuna ayda biner lira da yatırabilir. Yüz lira yatıran da bin lira yatıran da beş sene sonra “çeyiz parasına” hak kazanacak.
Çeyiz parası, yapacağın birikimin yüzde yirmisini geçmiyor. Diyelim ki sen 10 bin lira biriktirdin, devlet de sana 2 bin lira verecek. On iki bin liran olunca koşup, Hilton’u kapatabileceksin.


Tavana da beş bin liralık sınır getirmişler. Yani alıp alacağın, görüp göreceğin taşı çatlatsan beş bin lira. Tavan bu.
Beş sene boyunca altmış bin lirayı Maliye’ye gömen adamın “çeyiz parasına” ne ihtiyacı olur, derseniz bu sorunun cevabını ben de bilemedim.


* * *

Haberin Devamı


Devlet burada “babalık hakkını” kullanıyor. Erkek milletinin aklının kenarda durduğunu bildiğinden paranın tamamını eline saymıyor.
Maazallah gider pavyon kapatır, kumara dadanır. Her gün pastaneye gidip şöbiyet yer, parayı tüketir.
O yüzden çeyiz yardımına hak kazananlara parayı taksitle verecek. Bence iyi akıl. Haydi gençler, kız bakmaya.
Kıssadan hisse: Kur evlilik damını, ye ayvanın hamını!

Yazarın Tüm Yazıları