‘Sürat’le büyüdü, gözü yeni satın almalarda

"Bacacı Yatırım Holding olarak finansal yatırım yapan, yönetimde yer alan, şirketi operasyonel olarak dönüştüren, verimliliğini artıran, geleceğe ve satışa hazırlayan bir yapıyız.”

Haberin Devamı

 Yaptıkları işi böyle özetledi Bacacı Yatırım Holding Finans İcra Kurulu Üyesi Cem Cansu. Bacacı Holding son dönemde Sürat Kargo’yu alarak adını duyurmuş bir şirket ama kökeni 45 yıl önceye dayanıyor.

1980’lerde gıda toptancılığı ile yola çıkan Bacacı, 1985 yılında üretim makineleri ithalatı yapmaya başladı. 1997 yılında inşaat ve gayrimenkul sektörüne adım atan grup 2000’lerin başında, temel iş alanına geri dönerek gıda toptancılığına odaklandı. Balıkesir’de konserve, Adana’da ambalaj fabrikaları inşa etti. 2020 yılında Port Mobile distribütör şirketiyle telekomünikasyon sektöründe hizmet vermeye başladı. 2021 yılında Sürat Kargo ve Port Filo; 2023’te ise Jet Depo şirketlerini satın aldı.

Geçtiğimiz günlerde bir grup ekonomi gazetecisiyle bir sohbet toplantısı düzenleyen Cem Cansu satın aldıkları şirketi önce büyütüp sonra satmayı hedeflediklerini belirterek şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Yönetim Kurulu Başkanımız Halil İbrahim Bacacı’nın vizyoner yönetim yaklaşımı ile son 25 yılda daha da güçlenirken, kurumsal bir yapıya da kavuştuk. Bacacı Yatırım Holding olarak yatırımlarımızın stratejik yanı; aldığımız şirketleri büyütüyor, verimliliğini artırıyor, değer katıyor olmamız. Bunu farklı örneklerde görebiliyoruz. Örneğin bünyemizdeki şirketlerden biri olan Sürat Kargo, Türkiye büyümesinin ötesinde bir performans sergiledi ancak, verimlilik projelerimiz sayesinde kârlılığı, büyümesinin de önüne geçti.”

CİRO HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR

2025 yılının ilk yarısını başarıyla kapattıklarına dikkat çeken Cem Cansu, “Yüzde 48 oranında bir büyüme kaydettik. 2025 yılı sonunda yüzde 73 oranında büyüme gerçekleştirmiş olmayı hedefliyoruz. 2025 yılı sonunda ciro hedefimiz ise 1 milyar dolar. Konsolide ciro beklentimiz bu. Hedeflerimize de emin adımlarla ilerlemeyi sürdürüyoruz. Bizim mottomuz ‘yatırım’. Yurtiçi ve yurtdışında yatırım fırsatları için takipteyiz. Elbette gündemimizde yeni satın almalar mevcut. Görüşmelerimizin devam ettiği farklı şirketler var. Bunlardan birkaçı da Avrupa’dan. Ortak özellikleri ise hemen hemen hepsinde üretimin olması. Şu  anda üç-dört şirketle de görüşmelerde belli bir seviyeyi geçtik” dedi.

Haberin Devamı

HELVACIZADE’Yİ ALDI

Şu ana kadar yaptıkları satın almaları gerek özkaynak gerekse kredi kullanarak gerçekleştirdiklerini belirten Cem Cansu geçtiğimiz mayıs ayında yaklaşık 140 yıllık bir şirket olan, Zade Yağları ve Zade Vital markalarını üreten Helvacızade Grubu’nu 3 milyar TL’ye bünyelerine kattıklarını söyledi.

Cem Cansu şöyle devam etti:

“Helvacızade Grubu’nu satın alarak aslında Bacacı Yatırım Holding olarak biz de üretim kaslarımızı güçlendirmiş olduk ve marka bilinirliğimizi artırdık. Çünkü son tüketiciye değen, ihracatı olan, üretimi olan bir alanda faaliyet göstermeye başlamış olduk. Diğer taraftan Zade Yağ ve Zade Vital için yatırımlar da yapıyoruz; makineler alıyoruz, verimliliği artırıyoruz, istihdam yaratmaya devam ediyoruz.

Haberin Devamı

SÖZLEŞME NOKTASINDAYIZ

Hisse satın alma sözleşmesi noktasında oldukları şirketlerin de bulunduğunu belirten Cem Cansu, “Bunlar da üretimi olan, belli bir büyüklüğe ulaşmış şirketler. Yakın coğrafyadan şirketler de var masada olduğumuz.

Sratejik yatırımcı olacağımız sektörler seçiyoruz. Bu arada şirketlere yatırım yaparken satışı da düşünüyoruz, yani ‘şu şirket asla satılmaz’ diye bir şey yok. Bir şirketin satılması için kesin süre verilemese de kabaca beş ila sekiz yıl arası diyebiliriz. Eğer bir havuz gibi düşünürsek; bir taraftan dolarken bir taraftan boşalacak” diye konuştu.

Yazarın Tüm Yazıları