Sanayici yatırım için arsa istiyor: Üretim yapacağız ama nerede?

Türkiye’nin ihracat hedefi 500 milyar dolar olarak belirlendi. Yani bugünkünün yaklaşık 2 katı. Peki bu ihracat rakamını yakalamak için ne yapmamız lazım? Yeni pazarlar bulmak vs dışında yapmamız gereken en önemli şey üretim. Gereken yatırımı bulsanız bile hedefleri tutturmak için fabrikaları, üretim kapasitesini de ikiye katlamanız gerekiyor. En büyük problem fabrika yapacağınız, kapasite arttıracağınız alanı bulmak.

Haberin Devamı

Önceki gün bir araya geldiğimiz Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Burkay da işte bu soruna dikkat çekti. Sanayiciler yatırım yapmak kapasite artırmak istiyor ancak yer problemi yaşıyorlar. Organize sanayi bölgeleri tıka basa dolu. Yılda 16 milyar dolarlık ihracata imza atan Bursa’nın 10 bin 880 kilometrekarelik toplam yüzölçümü içinde sanayiye ayrılan alan binde 8.

İbrahim Burkay’ın ülkeler ölçeğinde verdiği rakamlar ve söyledikleri ise çok çarpıcı: “Türkiye’ye baktığımızda sanayi alanlarının toplam yüzölçümüne oranı binde 3.5. Almanya’da bu oran yüzde 4.44, İtalya’da yüzde 2.15, OECD ülkelerinde ortalama yüzde 2.5. Ekonomide sıçrama için mekansal planlama ve ölçek ekonomisine geçilmesi gerekiyor.” 

Sanayici yatırım için arsa istiyor: Üretim yapacağız ama nerede
İbrahim Burkay

Haberin Devamı

Her gün sanayicilerin gelip “Üretim yapacağız ama nerede yapacağız” dediğini anlatan Burkay kritik bir de soru soruyor:

“500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmak için 100 milyar dolarlık yatırım yapmak gerekiyor. Bunun için de sanayide kapasiteyi yüzde 60-70 artırmak gerek. Bu kapasiteyi nerede artıracağız?”

ÜRETİMİN YARISI PLANSIZ ALANDA

Bursa’da 17 OSB olduğunu, sanayi üretimin yüzde 55’inin plansız alanlarda yapıldığına dikkat çeken Burkay, “Sanayi alanlarının içinde OSB’ye ayrılan bölüm yüzde 54’lük kesim. Geri kalan yüzde 46’lık alan şehrin içinde. Konut için yapılan yerlerde de sanayi var. Bu hem gürültü kirliliği yaratıyor hem de trafik sorununa neden oluyor. Türkiye’nin yeni nesil endüstri bölgelerine ihtiyaç bulunuyor. OSB’lerde çalışan sayısı 190 bin, plansız alanda çalışan sayısı 230 bin kişi. 2010’da yasa çıkmadan önce bir belde belediye başkanı bile tarım arazisini sanayi parseline çevirebiliyordu. Şimdi 14 bakanlık bunu inceliyor. Tarımla ilgili bir santimetrelik alana dahi dokunulmuyor. Yanlış algı yaratılıyor” diye konuştu.

TİM BAŞKANLIĞI İÇİN KIRAN KIRANA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) başkanlığı önemli bir koltuk. TİM hem ihracatçıların yeni pazarlar bulması için politikalar üretiyor, hem de ihracatçıların sorunlarını hükümet nezdinde dile getiriyor.Yani hem hükümete hem de ihracatçılara karşı sorumluluğu var. Haliyle başkanlık koltuğuna oturan da bu işin kaptanı olarak önemli bir sorumluluk üsteleniyor.

Haberin Devamı

Sanayici yatırım için arsa istiyor: Üretim yapacağız ama nerede
İsmail Gülle

Sektör kurulunda başkan ya da yardımcı seçilenler TİM Başkanlığı’na da aday olabiliyor.

Bu yıl yapılacak TİM Başkanlığı seçimi öncesinde ise ilginç bir gelişme yaşandı. 18 Mayıs’ta yeni yönetimi seçmek için tekstil sektör kurulunun 14 üyesi bir araya geldi. TİM Başkanlığı için tekrar aday olduğu açıklayan İsmail Gülle’nin de bu kurulda olması ayrı bir önem taşıyordu. Gülle 2018’de yapılan seçimde oybirliği ile kurul başkanı seçilmiş oradan da TİM Başkanlığı’na yürümüştü. Ama Gülle bu yıl sektör kurulu başkanlığına aday olmadı. Başkanlığı seçime tek aday olarak giren Güneydoğu Anadolu Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Fikret Kileci aldı. Seçimdeki ikinci ilginç nokta Kileci’nin İstanbul İhracatçı Birliği’ni temsil eden 5 üyenin karşı oyuna rağmen Anadolu temsilcisi 9 üyenin oyunu alarak başkan seçilmesiydi. Seçimdeki ilk görüş ayrılığı sinyali de bu ilk oylama ile ortaya çıkmış oldu. Yani bir yerde saflar tutulmuştu. Başkanlık seçiminin hemen ardından başkan yardımcılığı seçimine geçildi. İki başkan yardımcısı seçilecekti.

Haberin Devamı

İKİ İSİM YAZILAMAZ İTİRAZI

Başkan yardımcılığı için yapılan seçimlerde oy çoğunluğunu Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği Başkanı Pınar Taşdelen Engin ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Zeki Kıvanç aldı. İstanbul ihracatçı Birliklerini temsil eden 5 üye oy pusulasına sadece İsmail Gülle yazarken, kalan 9 üye Pınar Taşdelen Engin ve Zeki Kıvanç’ın adını beraber yazmıştı.

İsmail Gülle, pusulada iki ismin birlikte yazılmasının yönetmeliğe aykırı olduğu yönünde itirazda bulundu. Konunun Ticaret Bakanlığı’na iletildiği belirtilirken Türkiye İhracatçılar Meclisi imzasıyla bir açıklama yayınlandı.

Açıklamada, “Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu toplantısı bugün Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleşti. Toplantıda TİM Başkanı olması nedeniyle Sektör Kurulu Başkanlığı yerine Sektör Kurulu Başkan Yardımcılığına önerilen İsmail Gülle, yeterli oyu alarak Tekstil ve Hammaddeleri Sektör Kurulu Başkan Yardımcılığına seçildi. Bu sonuçla TİM Başkanı İsmail Gülle adaylığın ilk etabı olan sektör kurulundan başarıyla geçti” denildi.

Haberin Devamı

İhracatta her ay yeni rekorlar kırılıyor. Pandemiyi de içeren zor bir dönemde başkanlık görevini üstlenen İsmail Gülle’nin tekrar başkan olup olmayacağına ilişkin tartışmalar dün de devam etti. Sektör kurulundaki iki başkan yardımcılığı için yapılan seçim sonrası ortaya 3 başkan yardımcısı çıkmış gibi gözüküyor!

Tekstil sektör kurulundaki görüş ayrılıkları ortada. Oy pusulasına 9 kişinin birden aynı iki kişiyi yazması bir tavır olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili TİM’in resmi hesaplarından açıklama yapılması da, içeriği de eleştiriliyor.

Top şimdi Ticaret Bakanlığı’nda. Bakalım İsmail Gülle’nin tekrar başkan olabilmesinin yolu açılacak mı?

Yazarın Tüm Yazıları