Motorsporlarına sponsor ilgisi artıyor

Geçtiğimiz hafta sonu Türkiye, yerli elektrikli otomobilimiz Togg’un banttan indirilmesinin coşkusunu yaşarken Fransa’nın Marsilya kentinde de bayrağımız gururla dalgalanıyordu. 72 ülkeden ve 463 sporcunun 16 disiplinde mücadele ettiği 2022 FIA Motorsporları Olimpiyatları 27-30 Ekim tarihleri arasında yapıldı.

Haberin Devamı

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Toto, Zipcar Türkiye ve Puma Türkiye’nin desteklediği Türk milli takımı da 10 sporcu ile 8 ayrı disiplinde ülkemizi temsil etti. ‘TEAM Türkiye’ adına Rally4 branşında Teknik Motorspor tarafından hazırlanan Ford Fiesta Rally4 ile yarışan Ali Türkkan-Burak Erdener, yarışı ikinci sırada tamamlayarak gümüş madalya kazandı. Rally2 branşında ise bu yıl Türkiye Ralli Şampiyonu olan Orhan Avcıoğlu-Burçin Korkmaz ekibi Toksport WRT tarafından hazırlanan Skoda Fabia R5 ile mücadele etti ve yarışı dördüncü olarak noktaladı. Diğer sporcularımız da başarılı sonuçlara imza attılar ve gelecek için umut verdiler.

Motorsporlarına sponsor ilgisi artıyor

Haberin Devamı

Otomobil sporlarında Türkiye’nin yıldızı son dönemde giderek parlıyor. Hem dünya sıralamalarında daha üst sıralara tırmanıyoruz hem de Türk halkı otomobil sporlarını artık daha fazla ilgi gösteriyor. Bunun nedenlerini, Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu’nun (TOSFED) davetlisi olarak gittiğimiz Marsilya’da bizzat federasyon yetkililerinden dinledik. TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı, Başkan Vekili Nisa Ersoy, Başkan Yardımcısı Onur Sürmeli Başkan Yardımcısı Cem Akoğul, Genel Sekreter Serhan Acar ve Sportif Direktör Murat Kaya ile sohbetimizden çıkardığım satırbaşları şöyle...

- TOSFED, son dönemde T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı nezdinde, prestiji artan, değer verilen, kurumsal işleyiş açısından takdir edilen ve hatta örnek gösterilen federasyonlardan birisi haline gelmiş. Federasyonunun spor için hizmet etmeyi tek hedef olarak görmesi ve yapılan çalışmalar dikkat çekmiş.

- T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın artan desteği, yeniden hissedilmeye başlanmış, böylece otomobil sporları son dönemde yeniden popüler hale gelmiş. Bir taraftan sporun marka değeri bir taraftan da federasyonun öz gelirleri, sponsorluklarla beraber ciddi oranda artmış.

91 MİLYON DOLARA ULAŞTI

- 2015’te sadece tek bir sponsoru olan TOSFED; sponsorluk anlamında bugün 30 yılı aşkın tarihinin en güçlü dönemini yaşıyor. TOSFED tarihinin ilk ana sponsoru Lcrypex kripto para borsasının yanı sıra, Red Bull, Fiat, AVIS, Shell Helix, Petlas, Motul, Borusan Otomotiv, Power FM gibi firmaların yaptığı sponsorluklar sayesinde, ulusal organizasyon yapan kulüplere, büyük maddi destek sağlanmış. Karşılıklı güven sayesinde 3 yıla uzanan uzun vadeli sponsorluklar sayesinde TOSFED, artık tüm işletme giderlerini, devlete yük olmadan ‘kendi öz gelirleri ile’ karşılamaya başlamış.

Haberin Devamı

- 2021 yılı sonunda yapılan TOSFED Genel Kurulu’nda, mevcut başkan Eren Üçlertoprağı camianın neredeyse tamamının desteğini alıp tek aday olarak seçime girdi ve ikinci dönemi için başkanlığa seçildi. TOSFED, çoğunluğu sporculuktan gelen bir yönetim kurulu tarafından temsil ediliyor. TOSFED yetkilileri özellikle mali anlamda profesyonel bir şirket gibi şeffaf, fayda odaklı ve sürdürülebilir bir bakış açısıyla faaliyet yürüttüklerini söyledi. 

- Son dönemde yapılan tüm tanıtım ve pazarlama çalışmaları sayesinde, 2021 sezonunda, otomobil sporları Türkiye’de toplamda 91 milyon dolarlık bir reklam eşdeğerine ulaşmış. Federasyon yetkilileri bu rakamın, 2015’te 1 milyon dolar bile olmadığına da dikkat çekti.

Haberin Devamı

- FIA tarafından AC Nielsen’e yaptırılan bağımız bir araştırmaya göre Türkiye, FIA’ya üye olan 146 ülke arasında, 2015-2019 yılları arasında motorsporlarına ilginin en çok arttığı 6 ülkeden birisi olmuş. Federasyonun sporun direksiyonunda yakaladığı tüm bu gelişim ve değişim sayesinde, 2022 sezonunda, karting ve tırmanma yarışları başta olmak üzere, pek çok branşta sporcu sayısı anlamında katılım rekorları kırılmış.

Motorsporlarına sponsor ilgisi artıyorSefer Levent - Burak Erdener - Ali Türkkan - Eren Üçlertoprağı - Nisa Ersoy

FORMULA 1 VE WRC BAŞARISI

TOSFED Onursal Başkanı Serkan Yazıcı ve mevcut TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı’nın Uluslararası Otomobil Federasyonu FIA’nın sportif yönetim kurulu olan Dünya Motorsporları Konseyi’nde görevde olmasının yanı sıra, 10 farklı komisyondaki Türk delegesi ile TOSFED, dünyada spora yön veren federasyonlardan birisi durumunda. Son beş senede üç tane Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) organizasyonu, iki tane Formula 1 Türkiye GP’si yarışı ve kulüpler tarafından yüzlerce ulusal ve mahalli yarış, her geçen gün yükselen bir organizasyon çıtası dahilinde organize edildi. TOSFED, 2020’de pandemi şartlarında hem Formula 1, hem de WRC’yi organize edebilen dünyadaki iki federasyondan birisi oldu.

Haberin Devamı

TURKEY DEĞİL TÜRKİYE

BM’nin bu sene aldığı kararın ardından, TOSFED’in FIA nezdindeki girişimleri sayesinde, organizasyon sırasında ülkemizin adının, İngilizce olarak da ‘TÜRKİYE’ şeklinde alınması sağlandı ve bayrağımızın renklerini taşıyan araçlarımız ‘TEAM TÜRKİYE’ takımı adına yarıştı.

YENİ HEDEF İSTANBUL!

TOSFED Başkanı Eren Üçlertoprağı; ülkemizin otomobil sporlarında ilk kez bu kadar kalabalık ve kurumsal bir kadro ile yurtdışında temsil edildiğini belirterek “Son dönemde otomobil sporlarının yakaladığı ivmenin sonucunda, uluslararası arenada geniş kapsamlı, dört sporcusu 18 yaşın altında olan bir milli takım ile FIA Motorsporları Olimpiyatları’nda katıldık. Sporcu kafilemizden daha önce sadece bir sporcumuz bu etkinliğe katılmıştı. Elde ettiğimiz başarıya, ülkemizde kullanabildiğimiz uluslararası bir yarış tesisimiz olmadan ulaştık.Amaçlarımızdan birisi de ve bu organizasyonu ileride ülkemizde düzenlememiz halinde, TEAM TÜRKİYE’yi altın madalyalarla taçlandırabilmek adına hızlı ve genç sporcularımıza şimdiden tecrübe kazandırmaktı. Daha önce Formula 1 ve Dünya Ralli Şampiyonası da dahil, FIA çatısındaki dünya şampiyonası organizasyonlarını başarıyla düzenlemiş bir Federasyon olarak; ülkemizdeki tek uluslararası yarış pisti olan İstanbul Park’ın Türk sporuna ve Federasyonumuza kazandırılması halinde, bu dev olimpiyatları ülkemize getirmeye, yapılacak yayınların yanı sıra İstanbul’a gelecek kalabalık seyirci ve kafile kitlesi sayesinde, ülkemizin tanıtımına ve spor turizmine önemli destek sağlamaya hazırız” yorumunu yaptı.

Yazarın Tüm Yazıları