İnsansız kargo uçağı 2023’te havalanacak!

50 ülkeye ofis mobilyaları ihraç eden Nurus, şimdi de kendi kargo uçağını tasarlıyor. 300 kilo yük taşıma kabiliyetinde olacak uçak yaklaşık 10-12 metre kanat açıklığına sahip olacak. Uçak insansız çalışacak, fosil yakıtlı bir motora sahip olacak. Uçabilecek ilk model yaklaşık 16 ay içinde hazır hale gelecek.

Haberin Devamı

GENÇ mühendisler, meslek lisesi mezunu şefler, usta kadınlar, kaynak robotları, dev kalıp makineleri, güler yüzlü işçiler, yöneticiler ve iki çılgın patron...

Geçtiğimiz pazartesi günü sıradan bir fabrika turuna katılacağımı düşünürken kendimi bir anda bambaşka bir alemin içinde buldum. Ankara’da 1927 yılında marangoz ustası Nurettin Kunurkaya tarafından marangoz atölyesi olarak kurulan Nurus’un son halini nasıl tanımlarsın deseniz cevabım ‘çılgınca’ olur. Nurus Yönetim Kurulu Başkanı Güran Gökyay ve ağabeyi Başkan Yardımcısı ve Baştasarımcı Renan Gökyay öyle bir dünya yaratmış ki... Bir tarafta en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş ofis mobilyaları üretiyorlar, diğer tarafta uçak tasarımı yapıyorlar, üretim robotları tasarlıyorlar, makine icat ediyorlar. İş hayatına yeni atılmış gençlerden değme şefler, kendine güvenen mühendisler yaratmışlar, düne kadar ev işi yapan tarlada çalışan kadınları ise birer ustaya çevirmişler.

Haberin Devamı

İnsansız kargo uçağı 2023’te havalanacak

Nurus’un davetlisi olarak gittiğimiz Ankara Sincan’daki fabrikanın hangi köşesine kafanızı çevirseniz ayrı bir hikâye var.

KARGO UÇAĞI ÜRETECEK

50 ülkeye ofis mobilyaları ihraç eden Nurus, şimdi kendi kargo uçağını tasarlıyor. Üretme ve yaratma heyecanı kendinden hızlı koşan patron olarak tanımlayabileceğim Nurus Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Renan Gökyay iddialı:

“Özellikle havacılıkta projelerimiz var, küçük uçaklar. Hayalimiz olan insansız büyükçe bir kargo uçağı projemiz var. Hayalimizdeki kargo uçağı yaklaşık 300 kilo yük taşıma kabiliyetinde olacak. Yaklaşık 10-12 metre kanat açıklığında olacak, insansız çalışacak, fosil yakıtlı bir motora sahip olacak. Sivil kargo taşıma amaçlı, çok kısa ve toprak pistlere inip kalabilen bir kargo uçağı olacak. Uçabilecek ilk modeli yaklaşık 16 ay içinde elimize alabileceğimizi öngörüyoruz.” Gökyay, kompozit malzemeler alanında yaptıkları çalışmaların dron imalatında, uçak gövdesi imalatında kullanıldığı gibi otomotiv sektöründe karavanlarda da kullanıldığına dikkat çekti.

Haberin Devamı

İnsansız kargo uçağı 2023’te havalanacak

‘FIRLATMA KOLTUĞU YAPIYORUZ’

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Gökyay, 35 milyon Euro konsolide ciroları ile ciddi nakit üretme kabiliyetine sahip olduklarını kaydedip, “2022’de ise ciromuzu döviz bazında yüzde 40’tan fazla büyütmeyi amaçlıyoruz. İhracat tarafında da oldukça güçlüyüz, ihracat oranımızı yüzde 60’a çıkardığımız yılları gördük. 35 ülkeye ihracat yaparken, bugün 50’ye çıkardık. Orta Doğu’dan ve Afrika kıtasından birçok ülkeyi ihracat listemize ekledik. Bir ofis mobilya üreticisi olarak biliniyoruz, öte yandan havayollarına özel uçak koltuğu, askeri uçaklara fırlatma koltuğu gibi farklı teknolojiler de geliştiriyoruz. Ayrıca birçok hastanede gördüğümüz, özellikle Ankara’da hastanelerde yaygın kullanılan Covid-19 test kabinlerini ürettik. ‘Temiz oda’ olarak geçen bu kabinler; mikron düzeyinde temizlenmiş, filtrelenmiş olarak faaliyet gösteriyor. Orada yüksek basınçlı hava akışının hızını, çok ani filtre sistemleri ile düşürüp normalde 2-3 hafta dayanacak ultra HEPA filtrelerin günlerce dayanmasını sağladık. Bunların hepsi birer icat” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘ÇİN’E TEKNOLOJİ SATIYOR’

Renan Gökyay, yenilenen İstanbul Atatürk Kültür Merkezi için 4 binden fazla özel tasarım koltuk, İstanbul Havalimanı’nda da 32 bin yolcu dinlenme koltuğunu ürettiklerini kaydetti. Gökyay, kuruluşundan bu yana Ankara’yı üretim merkezi olarak seçtiklerini belirterek, geliştirdikleri tasarımlarla uluslararası alanda 4 büyük ödülün sahibi olduklarını hatırlattı. Gökyay, “Bugüne kadar aldığımız 60’tan fazla ulusal ve uluslararası tasarım ödülü başarımızı kanıtlıyor. Yaptığımız çalışmalar ile teknoloji üssü olmayı hedefliyoruz. Kalabalık ofisler için ürettiğimiz Akustik Pod Calma isimli ürünümüz, tam bu hedefimizin bir sonucu oldu. Bu ürünümüzün patentini ve teknolojisini Çinliler satın aldı. Böylece Nurus, Çin’e teknoloji satan tek Türk şirketi olmayı başardı. Bu ürün Avustralya’dan Hollanda’ya kadar birçok ülkeye satıldı. Ofislerde özellikle bugünlerde sıkça katıldığımız online toplantılarda yaşadığımız ses sorununa da çözüm sağlayan, ileri teknoloji ses geçirmeyen izole bir kabin ürettik” dedi.

Haberin Devamı

İnsansız kargo uçağı 2023’te havalanacak

GENÇ EKİP HARİKALAR YARATIYOR!

Aysel Güler: Ev işi ve tarlada çalışırken eğitim almış, şimdi üretim/ kontrol biriminde çalışıyor.

Ahmet Can Yiğitbaşı: Meslek lisesi mezunu. 34 yaşında ve kalıphanede üniversite mezunu mühendislerin başında görev yapıyor.

Recep Demiralan  Ar-Ge uzmanı. 32 yaşında. 2 mikron hassasiyette 5 eksen çalışan kalıp makinesi yaptı.

Murat Şahin: Düz lise mezunu. 26 yaşında. Kod yazmayı öğrendi. Artık CNC programcısı, yani makineler ile konuşabiliyor!

Muhammet Albay: Meslek lisesi mezunu.  21 yaşında. 800 bin dolarlık makineyi 100 bin dolara yapan ekipte görev aldı.

‘BÜYÜK OFİS GÖÇÜNE TALİBİZ’

RENAN Gökyay, kamu bankaları, SPK ve BDDK gibi düzenleyici kuruluşların merkezlerinin taşınması beklenen İstanbul Finans Merkezi’nin bu yılın ortalarında açılacağını söyleyerek, “Şu anda İstanbulda 4.5 milyon metrekare kullanılan ofis varken, 3.5 milyon metrekare boş ofis alanı var. İstanbul Finans Merkezi ise 1.8 milyon metrekare civarında. Yaşanacak büyük ofis göçünün ilk aşamasında yani kamu bankalarının gelmesi ile 800 bin metrekarelik bir alan dolacak. Bu hacimde bir taşınmadan ötürü biz buna ‘büyük ofis göçü’ diyoruz. İstanbul Finans Merkezi ile birlikte hayata geçecek Türkiye’nin en büyük ofis göçüne inovasyon kapasitemiz, teknoloji üretim yeteneğimiz ve yerli gücümüz ile talibiz. Nurus olarak bugün geldiğimiz noktada işimize muktedir olduğumuzu, inovasyon yapabilme kabiliyetiyle son teknoloji üretim yapabildiğimizi ve pazara sunduğumuz son derece kaliteli ofis mobilyaları ile bu çaptaki bir ofis göçüyle ortaya çıkacak mobilya ihtiyacına talip olduğumuzu vurgulamak istiyoruz” diye konuştu. 

Haberin Devamı

10 MİLYON EURO’LUK YATIRIM

NURETTİN Usta’nın kısaltmasını marka haline çeviren ‘Nurus’ 1988’den bu yana 3’üncü kuşak tarafından yönetiliyor. Ev mobilyası üretimi ile faaliyetine başlayan şirket, 1974 yılından sonra ofis mobilyası üretimine yönelerek, bu alanda adını duyurdu. Şimdi Ankara’nın Sincan ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’nde 45 bin metrekarelik alanda teknolojik üretim tesisine sahip şirket, üretimin yüzde 40’lık kısmını İngiltere’den Hindistan’a, İtalya’dan Malezya’ya, Hollanda’dan Yeni Zelanda’ya kadar 50 ülkeye ihraç ediyor. Pandemi öncesi yeni yatırım kararları alan firma, ihtiyaçlarının yüzde 95ini kendi karşılayabilen, dikey entegre teknoloji şirketine dönüştü. Nurusun yatırımlarının toplamı bu yıl itibarıyla 10 milyon Euro oldu.

Yazarın Tüm Yazıları