GDO haberimiz nasıl yapıldı?

GAZETECİYSENİZ, iyi bir haber yakaladığınızda keyfinize diyecek yoktur. Ama bazı haberler vardır ki aynı zamanda üzer insanı. Arkadaşımız Burak Coşan’ın dünkü Hürriyet’te manşetten yayınlanan ‘Ekmeğimizle oynuyorlar’ haberi de böyle bir haberdi bizler için.

Haberin Devamı

Burak, yaklaşık 10 gün önce bir mühendisin iddiasıyla geldi toplantı masamıza. Olay yeri Adana’ydı ve kentteki hemen hemen tüm fırınlara katkı maddesi sattığını söyleyen bir firmanın ürünlerinde GDO’lu madde olduğu ileri sürülüyordu.

Konu halk sağlığını ilgilendirdiği için söylentiyle hareket etmemiz doğru olmazdı. Hemen ürün temin ettik, ardından da test ettirdik.

Bir hafta sonra sonuçlar elimize ulaştığında ekmek katkı maddelerinde GDO’lu soya kullanıldığı iddiadan çıkmış, artık resmiyet kazanmıştı. Ekmek sofraların vazgeçilmez ürünlerinden. Haberimizin konusu Adana’ydı ama neticede buna benzer onlarca katkı maddesi Türkiye’nin her ilinde ekmek fırınlarına satılıyordu. Adana’daki firma gibi diğer firmalarında GDO’lu soya kullanıp kullanmadığını, bunların çeşitli illere, fırınlara ulaşıp ulaşmadığını ne yazık ki hala bilmiyoruz. Yapılacak ciddi denetimler bu sorulara netlik kazandıracak.

Haberin Devamı

Biz GDO’lu soya içeren ekmeklerin soframıza ulaşıp ulaşmadığını hala bilmiyoruz ama dün Fırıncılar Federasyonu Halil İbrahim Balcı Türkiye’de satılan ekmeklerin hiçbir şekilde GDO içermediğini öne sürdü. Birçok TV kanalına çıkarak Hürriyet’in halkı yanıltığını da ileri süren Balcı şunları söyledi:

“Haber gıda mühendislerinin denetimde söz sahibi olması için yapılmışa benziyor. 2010 yılına kadar fırıncılar gıda mühendisi çalıştırmak zorundaydı. Bunlar fırına uğramadan para kazanıyordu. Ancak 2010’dan sonra bu zorunluluk kaldırıldı. Adana’da 2016’da fırınlarda 1182 denetim yapıldı. Bunların hiçbirinde GDO’lu ürüne rastlanılmadı.”

Hangi birini düzeltmeli bilmiyorum. Tarım Bakanlığı net sayıyı açıkladı. 2016-2017 yıllarında Adana’da sadece 29 GDO denetimi yapılmış. Ayrıca bu denetimler sadece fırınları da kapsamamış. Türkiye’de satılan hiçbir ekmekte GDO olmadığını savunan Balcı ekmek katkı maddesi kullanmanın da yasak olduğunu belirtti. Peki ama paket halinde satılan ekmek katkı maddesi fırınlar için üretilmediyse kimin için üretildi? Balcı’nın dile getirdiği ‘katkı maddesi sadece paketli ekmeklerde kullanılıyor’ iddiası ise akıllara yeni bir soru getirmiyor mu? Hangi marka paketli ekmekler katkı maddesi kullanıyor?

Haberin Devamı

Balcı’nın denetimlerin artmasını, halkın sağlığı ile oynayanların ortaya çıkarılmasını savunmak yerine, ekmek katkı maddesinde GDO çıkmasını bir mühendisin lobi yaptığı iddiasına bağlamasını da yadırgadığımızı belirtmeliyim.

Umarım bu konudaki haberlerimiz işini dürüst bir şekilde yapan binlerce fırıncıyla, üç kuruş fazla kazanmak için halkın sağlını tehlikeye atanların ayrışmasına vesile olur. 

Yazarın Tüm Yazıları