Hastaneden sahneye

Sahneye çıktığında bazen ‘deli’, bazen de eli tespihli bir ‘külhanbeyi’. Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Tarhun Yosunkaya, öncülüğünü ettiği ve tamamı hastane çalışanlarından oluşan tiyatro topluluğundakilerden yalnızca biri.

Haberin Devamı

Yosunkaya, bu sezon üçüncü kez sahneleyecekleri Handan’ın Kısmeti’ni, ocak ayında işitme engelli vatandaşlara oynayacaklarını söyledi. Lokman Hekim Akay Hastanesi yöneticileri ve doktorları ile aralarında hemşire, tekniker, teknisyen, güvenlik görevlisinin de bulunduğu bir grup, tiyatro tutkularını sahneye taşıdı.

Hastaneden sahneye

Geçen yıl iş stresini ve mesai yorgunluğunu unutarak ilk oyunlarını sahneleyen sağlık çalışanları, bu sezon da bir Osmanlı komedisi olan Handan’ın Kısmeti oyunuyla seyirci karşısına çıkıyor. Çalışma arkadaşlarını hastane koridorlarından tiyatro sahnelerine taşıma fikrinin mimarı ise Kulak Burun Boğaz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Tarhun Yosunkaya. Yosunkaya, üniversite öğrenciliği yıllarından beri içinde uhde kalan tiyatro oyunculuğundaki yeteneğini, yönetmenlikle de birleştirerek Devlet Tiyatroları sahnesinde sergiliyor. Önlüğünü çıkardıktan sonra giydiği kostümlerle farklı karakterlere bürünen Yosunkaya, geçen yıl sahneledikleri Fermanlı Deli Hazretleri oyunundaki ‘deli’ rolünün ardından Handan’ın Kısmeti oyununda da ağzından argo, elinden tespih eksik olmayan bir ‘külhanbeyi’ni canlandırıyor.

Hastaneden sahneye

SAHNEDE İKİ İŞARET DİLİ TERCÜMANI

Kasım ayındaki iki gösterimin ardından ocak ayında, Şinasi Sahnesi’nde sergileyecekleri üçüncü gösterime hazırlandıklarını kaydeden Yosunkaya, “Üçüncü gösterimde de işitme engelli vatandaşlarımıza ulaşmaya çalışacağız. Evet, biz tiyatrodan keyif alıyoruz ama onlar maalesef tiyatronun bu büyüsünden mahrum kalıyorlar. O yüzden altyapısını hazırladık. Oyuncuların dikkatini dağıtmayacak şekilde sahnede iki çevirmen olacak ve biz de işitme engelli vatandaşlarımıza oynayacağız. İkinci gösterimde de hastane personelimize ve akrabalarına oynamıştık. O oyunda da daha önce hiç tiyatroya gitmemiş bulaşıkçı, temizlikçi arkadaşlarımıza ulaşmıştık” diyor.

Hastaneden sahneye

ANALİTİK DÜŞÜNME İŞİ KOLAYLAŞTIRDI

Ses hastalıkları alanında çalıştığı için mesleği gereği çok sayıda tiyatrocu arkadaşı bulunan Yosunkaya’nın sahneledikleri oyunlarda hem oyuncu hem de yönetmen olması, sanatçıların da takdirini topluyor. Ünlü bir tiyatrocunun kendisine, “Siz cerrah olduğunuz için analitik düşünüyorsunuz ve bu yüzden oyunu tek başınıza çıkartabiliyorsunuz” dediğini söyleyen Yosunkaya, “Oyunu yönetmek çok zor. Neticede bunun eğitimini almamışsınız ve elinizde kocaman bir metin. Her iki oyunda da metni defalarca okuyup, oyunu önce kafamda oynadım. Karakterleri davranışları, yapıları, giyimleriyle kurguladıktan sonra rolleri arkadaşlara dağıttım” diye anlatıyor yönetmenlik tecrübesini.

Hastaneden sahneye

PROFESYONEL OYUNCU SANIYORLAR

Handan’ın Kısmeti’nde ‘paşanın kahyası’ rölünü oynayan hastanenin güvenlik yöneticisi Sıtkı Temel:
“Değerli hocamız bir rol verdi ve oyundan sonra müthiş bir övgü aldım. Daha önce hiçbir tiyatro oyununda rol almamıştım. Oyunu izleyenler bize profesyonel tiyatrocuymuşuz gibi yaklaşıyor. Yaptığım işten haz duydum.”

Haberin Devamı

MESLEĞİMİN BİR GETİRİSİ OLDU

17 kişilik oyuncu kadrosuna sahip oyunda yer alan dört çengiden biri olan fizik tedavi teknikeri Asena Açıkgöz:
“Tiyatroyla bu oyunda tanıştım. Sahnede olmak keyif veriyor. Yaptığım mesleğin bir getirisi oldu bana. İş arkadaşlarımla birlikte sahnede olmak çok güzel. Hem işte hem de tiyatroda yan yana olunca insan işini zevkle yapıyor.”

Hastaneden sahneye

Yazarın Tüm Yazıları