Sanrılar

Perdenin Ardındakiler’in ilk stüdyo albümü ‘Sanrılar’ Mart ayının sonunda yayımlandı.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta Doruk Erester ve Direnç Kaçmaz ile albümü konuşmak üzere Maçka’da bir parkta buluştuk. Havanın güzel olmasını bahane ederek, telefon ya da dijital bir ortamda konuşmaktansa, yeni şarkıları üzerine açık havada buluşarak konuşmak hepimize iyi geldi.

‘Sanrılar’ın nerden çıktığını sorduğumda Doruk albümdeki şarkıların yarısını tamamladıklarında farkettiği bir durumdan yola çıkarak bu isme ulaştıklarını söyledi. Şarkıları yazmasında vesile olan ortamlar ve insanlarla zaman içerisinde tekrar denk geldiğinde bu anıların unutmaya başladıkça bu boşlukları hayal gücüyle doldurduğunu keşfetmiş. Zamanla da o anıların ne kadarı gerçek ne kadarı hayal olduğu da unutulduğunu söyleyen Doruk, olayların sanrılaştığını ve bulanıklaştığını anladığını, şarkılara dönüp baktığında sözlerinde aktardığı duyguların sanrılaştığını farkettiğini ve albüme de bu ismin çok uygun olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Şarkıların hazırlıklarının ne kadarının geçmişten geldiğini, ne kadarının yeni dönemde yazıldığını sorduğumda, tüm çalışmanın pandemi döneminde yapıldığını belirttiler. Grup ile birkaç ay önce Youtube kanalımda söyleşi yaptığımızda, albümde birçok farklı tarzda şarkı olacağının ipuçlarını vermişlerdi. O günkü referansla ‘Sanrılar’ı bu gözle değerlendirdiğimizde gerçekten de müzikal açıdan oldukça zengin bir albüm olduğunu söylemem gerek.

Yeni tarzlara da yer verdikleri albümdeki 10 şarkının sözleri Doruk Erester’e, 9 şarkının besteleri ve düzenlemeleri Direnç Kaçmaz’a ait. Mark Eliyahu ile birlikte çalıştıkları ‘Uzaklara Savrulalım’ şarkısının müziği Direnç Kaçmaz ve Mark Eliyahu imzası taşıyor. Konu Mark Eliyahu’ya gelince haliyle nasıl bir araya geldiklerini merak ettim. Bu şarkının hikayesini sorduğumda, Mark Eliyahu ile daha önceden birkaç projede bir araya geldiğini belirten Direnç Kaçmaz, ‘Uzaklara Savrulalım’ın demosunu yaptıklarında şarkıya çok iyi bir uyum sağlayacağını düşündükleri için kendisine gönderip birlikte bir çalışma yapmayı önermişler. Üzerinde çalışıp döneceğini söyleyen Mark Eliyahu, beste üzerindeki çalışmalarını tamamlayıp gruba ilettikten sonra, şarkının son haline gelmesine kadar geçen süreçte grupla birlikte çalışmış.

Haberin Devamı

10 şarkıda mutlaka herkesin favorileri farklıdır diye düşünerek hem Doruk’a hem de Direnç’e kendi gönüllerinde yatan şarkıları sordum. Grup olarak şimdiye kadar içlerine sinmediği hiçbir şarkıyı yayımlamadıklarının altını çizdikten sonra, Doruk ‘Ben Yokum Artık’ ve ‘Zaman bir Muamma’ı zorlayarak da olsa seçtiğini söyledi. Direnç ise ‘Bu Şehir Bugün Sensiz’ ve ‘Dudaklarıma’nın kendi favorileri olduğunu aktardı. Dinleyicilerinden gelen yorumların onları şu sıralar çok mutlu ettiğini belirten ikili, esas etkinin konserde olacağını aktardılar. Albüme dair en büyük heyecanları bu şarkıları canlı olarak söylemek ve dinleyiciyle konserlerde bir araya gelmenin geri sayımını yaptıklarını belirttiler.

 

Haberin Devamı

Yıldızlar: Uzaklara Savrulalım, Kalbinde Birileri Var, Bu Şehir Bugün Sensiz, Yarınlar Var

Oscar’ımı Verdim Gitti: Zaman Bir Muamma, Dudaklarıma

 

Canozan- Kapalı Perdeler

Canozan nefis bir albüm ile üzerimizdeki kara bulutları aralıyor. Son senelerde gördüğüm en çalışkan müzik insanlarından birisi Canozan. Üretmekten vazgeçmeyen, sık aralıklarla dinleyenlerini yeni şarkılarıyla mutlu eden bir sanatçı. Sanatçının 8 şarkılık yerinde duramayan yeni albümü ‘Kapalı Perdeler’ Hypers etiketiyle geçtiğimiz hafta yayımlandı.

Şubat ayında EVDE ekibiyle yaptığımız söyleşide Canozan birkaç ay sonra rock bir albüm çıkartacağını söylemişti. Yaklaşık bir senedir bu albüm üzerinde çalışan sanatçı, albümden ilk single çalışması olarak ‘kalbimden tenime’yi Şubat ayının sonunda yayımlamıştı.  Mart ayının ilk yarısında ‘düşman benim’i yayımlayan sanatçı geçtiğimiz hafta kapalı perdeleri araladı ve nefis rock albümünü bizlerle paylaştı. Şubat ayında yayınladığı single’ı ‘kalbimden tenime’nin klibi de geçtiğimiz hafta klibini yayımladığı ‘düşman benim’ de nefis video çalışmaları olmuş. Özellikle kısa bir film gibi olan yönetmenliğini İlay Alpgiray’ın yaptığı ‘düşman benim’in videosu albümün havasına da çok yakıştığını düşünüyorum.

Haberin Devamı

Sözleri ve besteleri Canozan’a ait ‘Kapalı Perdeler’ albümünün aranjesi Canozan ve Mert Kasap’ın ortak çalışmasıyla tamamlanmış. Albümün miksleri Mert Kasap’ın ellerinden çıkarkeni albümde Kaan Arslan, Duhan Demirci, Orkun Okumuş ve Ecem İlhan vokalleriyle Canozan’a eşlik etmişler. Albümü kulaklıkla dinlediğinizde mastering’in ne kadar etkili ve kusursuz olduğunu çok daha iyi anlıyorsunuz. Arctic Monkeys, Royal Blood, The Kills gibi önemli rock gruplarının mastering’lerinde imzası olan Brian Lucey ‘kapalı perdeler’in de mastering’ini yapmış.

‘kapalı perdeler’ elektro gitar, gitar, bas ve davuldan oluşan geleneksel rock dokusunu tam hedeften yakalayan bir kayıt. Canozan’ın büyürken dinlemekten keyif aldığı rock gruplarının kendisine işlediği o tını bu albümde net bir şekilde bizlere de geçiyor. Bu albümün canlı performanslarını ve devamında gelecek olan klip çalışmalarını merakla bekliyorum.

 

Haberin Devamı

Yıldızlar: düşman benim, toprak yağmura, ağıt 1

Oscar’ımı Verdim Gitti: kapalı perdeler, küfür mü iltifat mı

 

Yeni Çıkış

Oscar And The Wolf – James

Oscar And The Wolf’un bana göre yaz mevsimiyle, güneşle ve pozitiflikle bir ilişkisi var. ‘Entity’ albümü çıktığı dönemde Yunanistan’a tatile gitmiştim, o yaz tatilinde, o kumsallarda hep fon müziğim bu albüm olmuştu. O yüzden olsa gerek ne zaman Oscar And The Wolf dinlesem hep sahil moduna dönüyorum. Türkiye’de oldukça büyük bir hayran kitlesi olan ekibin bundan birkaç sene önceki VW Arena’daki o muhteşem konseri de hep aklımda. Entity ve Infinity albümlerinden sonra bir süredir sessizliğini sürdüren grup yeni şarkısı ‘James’i GRGDN Müzik’in temsil ettiği PIAS etkiketiyle yayımladı.

 

Şarkının odağında ilişkiler, arkadaşlıklar ve aşklar var. ‘James’ şarkısında Max Colombie, Fransız ve İtalyanların hayat tarzlarından, filmlerinden ve kültürlerinden etkilenerek kaleme aldığını belirtirken, bu iki renkli dünyanın estetiğini kendi tarzıyla ustaca birleştirmiş. Neden ‘James’ diye benim gibi merak edenlere ek bilgi olsun, Max Colombie şarkının kaydı için stüdyoya girdiği gün yeğeni ‘James’ dünyaya gelmiş, şarkı adını da bu güzel olaydan almış.

 

Hiko Hikmetov – Kalbin Odaları

Adaşım diye demiyorum Hiko Hikmetov’un yeni şarkısına hayran oldum. ‘Kalbin Odaları’ geçtiğimiz hafta müzikseverlerle buluştu. Geçtiğimiz Aralık ayında ilk şarkısı ‘Yollar’ı yayımlayan sanatçı yeni şarkısı ‘Kalbin Odaları’ ile şimdi tüm dijital platformlarda.

Kalben ile birlikte yazdığı şarkının düzenlemesini Sapan grubundan tanıdığımız, solo çalışmalarıyla bağımsız bir şekilde müzik yoluna devam eden Vincent Baykal Ada yapmış. ‘Yollar’da olduğu gibi sanatçının yine evinde tamamladığı kayıtların mix ve mastering sürecini Tahsin Güngör Aktürk üstlenmiş. Şarkı aslında Hiko Hikmetov’un ilk çıkışı olacakken, bir şekilde hazır olmadığını düşündüğü için ikinci şarkısı olarak bizlere ulaşmış. Bir ayrılığın konu edildiği ‘Kalbin Odaları’ Hiko’nun yaratıcılık anlamında tıkanıklık yaşadığı bir dönemde ortaya çıktığı için kendisi için de ayrı bir önemi var. 1975, Mystery Jets, The Smiths havalarının karması gibi hissettiğim bu şarkıyı dinledikçe açılıyor ve daha da güzelleşiyor. Hiko Hikmetov’dan her yeni şarkı geldikçe solo kariyeri üzerine beni daha da bir merak alıyor, devamında gelecek şarkıları ve hikayeleri için sabırsızlanıyorum.

 

Yazarın Tüm Yazıları