Dijital sanat ve milyonlarca dolarlık NFT pazarı

Son bir aydır büyük bir rüzgâr ya da balon aldı başını gidiyor.

Haberin Devamı

Son birkaç yıldır ortalıkta olan NFT son birkaç aydır blokzinciri ile alakalı topluluklar arasında konuşulan en sıcak konu haline geldi.

Nasıl gelmesin ki?

Elon Musk tweet atmaya başladı bu konuda.

Elon Musk’ın kız arkadaşı Grimes isimli sanatçı birkaç çalışmasını 20 dakika içinde NFT olarak sattı ve 5,8 milyon dolar kazandı. Bu bugünün kuruyla 20 dakikada 45 milyon TL demek.

Olaylar bu kadar enteresan hale geldiğinde bir Fransız düşünür çıktı ve dedi ki Fransa Mona Lisa tablosunu 55 Milyar dolara satarak tüm milli borçlarından kurtulabilir. Ve bunu bir kişiye değil NFT ile milyonlarca kişiye satar ve hala Fransa büyük hak sahibi olarak da kalır diyordu bu yazar.

Öte yandan NFT ile birlikte algoritmaların ortaya koyduğu sanat hayatımıza girmeye başladı. Buna generative art deniyor. Bu tamamıyla blokzincirinde gerçekleşen kesinlikle değiştirilemeyen türden çalışmalar. Bu blokzinciri üzerinde algoritmaların ortaya koyduğu dijital sanat kısaca.

Haberin Devamı

Geleneksel anlamda bir güzellik ifade ediyor olmasa da bu çalışmalara ilgi gösterenlerin çoğu bu işin önemini ilk anlayan kişiler olduklarını haykırırcasına bu çılgın rakamları ödüyor.  

Mona Lisa için önerilen fractional yani kesirli NFT de geleceğin önemli konu başlıklarından biri olmaya aday …

*

Peki nedir bu NFT?

NFT non fungible token demek.

Biz Türkçe’de buna Takas Edilemeyen Jeton yani TEJ diyoruz.

Bugün NFT her yeni trendde olduğu gibi oldukça kısıtlı bir topluluk tarafından ilgi gören bir alan.

Kimler ilgi gösteriyor?

Özellikle blokzinciri teknolojilerine yatırım yapmış, bu ekosistemin içinde olan grup. Bu grup şimdi kendi içinde daha yenilikçi olabilecekleri bir alt alan buldu. İşte bu yüzden Twitter kurucusu Dorsey‘in ilk tweet’ine milyonlarca dolar ödemeye gönüllü olanlar çıktı.

NFT/TEJ gerçek anlamda kullanım alanı sunacak teknolojiler. Şöyle ki; dijital veya fiziksel ürünler bu özel teknoloji ile programlanarak daha kolay ve yaygın olarak ticarete açılabilir. Örneğin Türkiye’de biz her şeyi emlak perspektifinden değerlendiriyoruz. Örneğin değerli bir mülkün NFT/TEJ yoluyla satışa çıktığını düşünün. Bu şekilde böyle bir varlığa ulaşabilen kişilerin sayısı çoğalacağı gibi bu varlığın daha doğru pazar fiyatına ulaşması da mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

Onun ötesinde dijital varlıkları olan ses sanatçıları, yazarlar veya grafik sanatçıları da aynı şekilde çalışmalarını NFT/TEJ kanalıyla sunduklarında imtiyaz ücretleri de programlanabilecek ve bu şekilde o ürünün her satışından sanatçı da kazanım sağlayabilecek. Her bakımdan dijital çalışmaları olanlar için bu teknolojileri deneyimlemek için mükemmel zaman şu an!

Bir ses sanatçısı veya grafik sanatçısı iseniz ve dijital ürünleriniz varsa, NFT pazarına katılmanızı ısrarla öneririm. Bu yeni teknolojileri keşfetmenin ve oluşmakta olan bu yeni pazarı tanımanın en mükemmel zamanı şimdi!

Ben geçtiğimiz hafta bloğumda NFT/TEJ yol haritası konulu bir yazı kaleme almıştım. Bu linkten ulaşabilirsiniz.

*

Haberin Devamı

İnternet’i icat edenlerin vizyonu insanlığa kopyala yapıştır kültürünü yüklemek değildi. Ama bugün geldiğimiz noktada kopyala yapıştır İnternet dendiğinde akla ilk gelen şey.

Blokzinciri bunu değiştiriyor. NFT/TEJ ise bu değişimin önemli ilk kullanım alanlarından biri. Bu sebeple kıymetli.

Ancak blokzincirinde hala gidilecek çok yol var.

Örneğin Bitcoin ve diğer blokzinciri platformları kullandıkları enerji miktarı ile sürdürülebilir değil.

Ethereum platformu NFT konusundaki en güçlü ekosistem. Bu ekosistemde yapacağınız bir NFT alışverişi için ödeyeceğiniz gaz ücreti 100 doların üstünde ise NFT cüzdanınıza bir günden kısa bir süre içinde gelebilir. Eğer daha düşük bir gaz ücretini seçerseniz NFT’nin cüzdanınıza ulaşması haftaları bulabilir.

Haberin Devamı

Bugün Bitcoin’in kullandığı enerji yaklaşık 5 milyon nüfusu olan Yeni Zelanda’yı aşıyor. Onun ötesinde son derece merkezi bir teknoloji. Şu anda Bitcoin’in arkasındaki en büyük 3 madencilik şirketi Çinli. Bitcoin madenciliği şirketleri Bitcoin ağının çalışmasını sağlayan şirketler. Bu şirketler çok sayıda bilgisayarla karmaşık matematik problemleri çözerek Bitcoin ağının çalışmasını sağlıyor. Tüm bu problem çözümü sırasında çokça enerji tüketiliyor. Öte yandan diyelim ki Çin Komünist Partisi bu 3 Bitcoin madenciliği şirketini bir anda kapamaya karar verdi. Bu Bitcoin ekosistemi için nasıl bir şok olurdu?

Bitcoin ve Ethereum da ve var olan diğer platformların her biri de kendi içinde ciddi sorunlar barındıran ve çözümler arayan yeni teknolojiler.

Haberin Devamı

Dijital paralar ve NFT/TEJ bu teknolojilerin kullanım alanlarını gösteren enteresan deneyler.

Bu platformlar arasında sağlam teknik altyapıya sahip olan ve hızlı bir şekilde büyüyebilen platformlar kazanan birkaç ana platformdan biri olup geleceğin altyapı teknolojilerini oluşturacak.

Şimdiden bu teknojilerle tanışmak ve fikir edinmek önemli.

Blokta NFT konusunda ayrıca giderek büyüyen geniş bir NFT link havuzuna da ulaşabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları