Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Değişim yaratan liderlik programı

Merhabalar sevgili okurlar.

Haberin Devamı

 

Değişim Liderleri Derneği (DLD), genç kadınlara daha aktif ve kendine güvenen bireyler olma yolculuklarında liderlik becerileri kazandırabilmek amacıyla kurulmuş bir sivil toplum kuruluşu. 

 

Derneğin kurucusu Sema Başol ABD’de 19 yılı aşkın süre profesyonel olarak çalıştıktan sonra, hayatının ikinci macerasına “Ben ne yapmak istiyorum?” sorusu ile başlıyor. Cevap arama sürecinde kurslara gidiyor, bolca okuyor ve düşünüyor. Genç kadınlara ve Türkiye’ye faydalı bir şeyler yapma fikri de kendi cevaplarını ararken şekilleniyor. 

 

Ancak Başol’un Türkiye’ye kesin dönüş yapması mümkün değil. Bu yüzden ülkesine gelip liseden sınıf arkadaşı olan Jale Ergelen ile birlikte “Kıvılcımlar Programı” nı başlatıyor. 

 

Haberin Devamı

Kıvılcımlar Programı ile öncelikle genç kadınların özsaygı ve özgüvenlerinin güçlendirilmesi, ardından da “yapamam” diye düşündükleri her şeyi “yapabilirim” e dönüştürme gücüne sahip olduklarını fark etmelerinin sağlanması ve potansiyellerinin açığa çıkarılması amaçlanıyor. Bu amaca ulaşmak adına onların ilham alınacak rol modellerle tanışmaları; hayat, kariyer ve liderlikle ilgili beceriler edinmeleri sağlanıyor. 

 

Mülakat ile seçilen ve “Kıvılcım” olarak adlandırılan üniversiteli genç kadınlar, 8 aylık bir süre boyunca 6-8 kişilik gruplar halinde çalışarak, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri doğrultusunda bir sosyal değişim projesi üretiyorlar ve ürettikleri projeyi planlama safhasından başlayarak aşama aşama gerçeğe dönüştürüyorlar. Örneğin; 2018-2019 yıllarında bir Kıvılcımlar Grubu tarafından Eskişehir’de “Engelsiz Yaşam Alanları” isimli bir proje gerçekleştirilmiş; bu proje kapsamında engelli çocukların da kullanabileceği bir salıncak tasarlanarak üretimi sağlanmış ve Eskişehir’in en merkezî parklarından birine yerleştirilmiş bulunuyor. 

 

Haberin Devamı

Kıvılcımlar bu 8 aylık süreçte “kolaylaştırıcı” olarak adlandırılan ve programın bel kemiği sayılan kişilerle birlikte çalışıyorlar. 25 ile 35 yaş arasında, iş hayatında tecrübeli, tercihen üniversitelerin sosyoloji, psikoloji, iletişim veya insan kaynakları bölümlerinden mezun kadınlar arasından seçilen kolaylaştırıcılar; bu süreçte, bir lider ya da otorite olmaktan çok Kıvılcımlar’ a eşlik/rehberlik ediyorlar. 

 

Gruplar, 8 ay süren bir dönem boyunca kolaylaştırıcıları ile devam ettirdikleri haftalık toplantılarda önce dernek müfredatında yer alan “Türkiye’de Kadın Olmak”, “Toplumsal Cinsiyet”, “Ekonomik Adalet”, “İnsan Hakları” gibi konular üzerinde araştırma yapıyor ve bu konuları tartışıyorlar. Bu toplantılarda birbirlerinden de öğrenme sürecine giren Kıvılcımlar, gelecekte de destek alacakları ve destek verecekleri dostluklar kurma şansı yakalıyorlar.

 

Haberin Devamı

Kıvılcımlar Programı Türkiye’de yaparak öğrenmeye dayalı, 8 ay gibi uzun bir zaman dilimini kapsayan ve derin değişim yaratan tek liderlik programı. Ülkemizde üniversiteye başlayan genç kadınların mezun olma oranları %30’larda seyrederken, Kıvılcımlar Programı mezunlarının tamamı üniversite diplomalı. Yine Türkiye'de üniversite mezunu kadınların

 %50’ye yakını ev dışı alanlarda faaliyet göstermez iken, Kıvılcımlar Programı mezunlarının tamamına yakın çoğunluğu iş hayatının içinde yer alıyor.  

 

2009 yılından bu yana yürütülen Kıvılcımlar Programı ile İstanbul, Ankara, İzmir, Kocaeli, Düzce, Bolu, Bursa ve Eskişehir’de çeşitli üniversitelerde okuyan 400’den fazla genç kadına; bu genç kadınların gerçekleştirdiği sosyal değişim projeleri ile de binlerce kişiye ulaşılmış ve onların hayatlarına dokunulmuş bulunuyor. Sema Başol ve Jale Ergelen benim de liseden sınıf arkadaşlarım. Onların; genç kadınların kendilerini keşfetme, bir adım önde yürüyebilme ve kendi hayatlarının liderleri olma yolculuğunda fayda sağlayabilme yolundaki uğraşları bana gurur veriyor. 

 

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Atatürk’ ün söylediği gibi: “Kızlarımızın vatan ve milletin yüksek menfaatlerini savunup koruyabilecek kabiliyette yetiştirilmesi milli eğitimde esas tutulmalıdır. Ve kız çocuklarımıza entelektüel yetkinlik kazandırılması elzemdir.”

 

Atatürk’ ün izinden giderek; kadınların etkin liderler olarak var oldukları daha adil, eşitlikçi, barışçıl, gelişen bir Türkiye ve dünya yaratma vizyonundan şaşmadan çalışmayı sürdüren başta Sevgili Arkadaşlarım Sema Başol ve Jale Ergelen olmak üzere tüm Değişim Liderleri Derneği üyelerini yürekten kutluyorum.

 

Engellerimizi hissettirmeyecek engelsiz günler dileği ile…

 

 

Yazarın Tüm Yazıları