“Boş ver, hayatı öğrensin!”

Kötü bir olayla karşılaştığımızda büyüklerimiz hep şöyle bir söz söylerler: “Boş ver, hayatı öğrensin!” Peki, hayatı öğrenmek için illâki kötü olaylarla mı karşılaşmamız gerekir?

Haberin Devamı

Bir çocuk düşer, telaşlanırız ve onu hemen yerden kaldırırız. Bebeklikte, o sözü edilen hayatı ‘öğrenmesine’ pek izin vermeyiz. Ancak büyüyünce, hayal kırıklıkları yaşadıkça, hayatı öğrendiğinden söz ederiz. Bir çocuk, bir haksızlıkla karşı karşıya kalır, bunu kabullenemedikçe zorlanır, kendince savaşır. Bu mücadeleyi de ‘hayatı öğrenmek’ diye tanımlarız. Sonra çocuk kendi kendine “Bu hayat neden bu kadar zor?” der, bunalır…

Çocuklarını korkutarak onlara bir şeyler öğretmeye çalışan toplumların yetişkinleri de korkuyla yönetilir. Öğrendiği ‘korku kültürü’ itiraz etmesini ve kendi yolunu bulmasını engeller. Her zaman korkarak yaşar.

“Eğer oraya gidersen bacaklarını kırarım!” cümlesi size tanıdık geldi mi? Kendi korkumuzu çocuğa bu şekilde aktarmaya alışığız. Oysa istenmeyen yere neden gitmemesi gerektiğini açıklasaydık sonuç çok farklı olurdu. Sonra çocuk, annesi babası uyardığı halde o istenmeyen yere gider, başına kötü bir olay gelir. “Ben sana dememiş miydim?” der, kızarız. Sözlerimiz hep eksiktir böyle! Sebep sonuç içermez. Korkutarak engellemek isteriz.

Haberin Devamı

Sonra o korkuyu da ‘hayatı öğrenmek’ olarak tanımlayıveririz. Madem ‘hayatı öğrenmek’ hep kötü tecrübelerle mümkün, o halde başkalarına nasıl güvenebiliriz ki? Herkes birbirine şüpheyle bakar… Nitekim bakıyor da!

Lütfen çocuklara hayatı iyi örneklerle öğretin. Güzel şeyler olduğunda hayatı öğrendiğini söyleyin. Dünya, iyiliği övüp kötülüğü yerdiğimizde gerçekten güzel bir yer olur… Korkunun olduğu her yer kötüdür!

PANDEMİ DÖNEMİNDE ÇOCUK İSTİSMARI VAKALARI ARTTI MI?

Unicef’in 20 Mart 2020 raporuna göre, pandemiyle birlikte getirilen kısıtlamalar hızla artarken çocuklara yönelik şiddet, istismar, sömürü ve ihmal riskinin de yükseldiği ifade edilmişti. 23 Nisan 2021 Çocuk Raporu’na göre ise son üç yılda 7 bin 466 çocuğun istismar edildiği açıklandı. İstanbul Bilgi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dekanı Prof. Dr. Nilgün Sarp verilerin doğru olduğunu ifade ederken neler yapılması gerektiğini anlattı.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

- Yaratıcı Drama Eğitmeni Deniz Beykont ve konuk eğitmen Hazal Ekser 26 Mayıs günü saat 21.30’da Zoom programı üzerinden ücretsiz bir “Kendine Annelik Buluşması” yapacaklar. Etkinliğe katılmak için linktr.ee/denizbeykont adresinden kayıt yaptırabilirsiniz.

- Bebeklerin mutlu ve sağlıklı gelişimleri için başlatılan ‘Hayat Bağım’ projesiyle şimdiye dek binlerce anneye, yüzlerce ebe ve hemşireye güvenli bağlanma eğitimi verilmiş, hastanelerin yoğun bakım ünitelerine ekipman desteği sağlanmış. Pandemi döneminde ise koronavirüsten korunma yöntemleri salgında anne bebek sağlığına eklenmiş ve eğitimler dijital olarak sürdürülüyor. Ayrıca anne misafirhanelerinde kalan annelere de güvenli bağlanma danışmanlığı veriliyor. Bebek bekleyen tüm çiftler yararlanabilir.

Haberin Devamı

- YouTube’un çocuklar yönelik kanalı ‘Youtube Kids’ Türkçe olarak yayında. Çocuklar için güvenli içerikleri bulabileceğiniz bir alan olmayı hedefliyor. Siteye youtubekids.com adresinden erişebilirsiniz. Ayrıca siteye girmeden önce ‘Ben çocuğum’ veya ‘Ben ebeveynim’ seçeneklerinden birini işaretlemeniz gerekiyor. Sistem böylece kimse sesleneceğini en baştan öğreniyor.

- Yayıncılar Birliği, Youtube’da çokça karşılaştığımız izinsiz sesli kitap okumalarının telif hakkı ihlali ve korsan olduğunu açıkladı. Özellikle çocuk kitaplarında sıkça karşılaşılan bu durum konusunda aileler uyarılıyor. Bu tür bir içerikle karşılaştığınızda bilgi@yaybir.org.tr e-posta adresine bildirebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları