Unutulmaz filmlere yolculuk

Geçen hafta Caddebostan Kültür Merkezi’nde “Rus Filmleri” haftasına katılma fırsatı buldum.

Haberin Devamı

Açılış filmi olan Grigori Çukray’ın yazıp yönettiği 1959 yapımı “Askerin Türküsü (Bir Asker Destanı)” beni derinden etkiledi. Film izlerken “iyi bir savaş filmi, insanı kendine âşık eder” duygusuyla baş başa kaldım. Bir savaş filmi olsa da gerçek bir aşk filmi izlemenin gururunu yaşadık.

Bu yüzyılda unutulan bir duyguyu yeniden hatırlamak iyi geldi.

Filmde geçen cadde isimleri yapıma sizi daha çok yaklaştırıyor. Örneğin, Çehov Caddesi. Bu arada belediye başkanlarına küçük bir öneride bulunmak istiyorum. Türk edebiyatının saygın yazarlarını, cadde ve sokak isimlerinde daha çok görmek istiyoruz.

Rusya Federasyonu İstanbul Başkonsolosu Andrey Buravov’la filmden sonra tanıştık. Kendisi gayet iyi bir şekilde dilimizi konuşuyor, büyük mutluluk yaşadım. Umarım her yıl tekrarlanır bu festival...

Haberin Devamı

Türk bilimkurgu edebiyatı İtalya’da

“Türkler bilimkurgu yazabilir mi?” Bir zamanlar çokça tartışılan bir konuydu. Ama köprünün altından çok sular aktı. Bu soru geçmişin tozlu sayfalarında yerini aldı. 6 Türk yazarın kaleme aldığı bilimkurgu öyküleri, İtalya’da Future Fiction Yayınevi tarafından kitaplaştırıldı ve ortaya “Futurchia” çıktı. Böylece, Türk bilimkurgu edebiyatı yurtdışında boy göstermiş oldu.

Francesco Verso, yazar ve editör Ünver Alibey’le birlikte “Futurchia”nın editörlüğünü yaparken; öyküleri İtalyancaya Ebru Sarıkaya çevirdi. Kitabın önsözünü de ünlü çevirmen Berna Kılınçer yazdı. Ayrıca kitabın sonunda Seran Demiral’ın kaleme aldığı, Türk bilimkurgusuna dair bir makale de yer alıyor. Antolojide yer alan yazarlar ise şöyle: Tevfik Uyar, Seran Demiral, Özgür Hünel, Selin Arapkirli (iki öyküyle), Funda Özlem Şeran, Ruhşen Doğan Nar. “Futurchia: Fantascienza contemporanea turca” kitabına Amazon’dan ulaşabilirsiniz.

Jüri başkanı Osman Sınav

Bu yıl Elazığ’da ilk kez düzenlenecek olan Harput Kısa Film Festivali jüri üyeleri belli oldu. Ülkenin her yerinden yüzlerce eserin katıldığı yarışmanın jüri başkanlığını duayen yapımcı, yönetmen ve senarist Osman Sınav üstlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Elazığ Valiliği tarafından 8-11 Eylül tarihlerinde düzenlenecek olan Harput Kısa Film Festivali’nde Ahu Türkpençe, Raşit Çelikezer, Mahmut Çepiç ve Natali Yeres de jüri üyesi olarak yer alacak. Belgesel jürisinde ise Hakan Aytekin, Müjgan Taner, Murat Tolga Şen, Musa Ak ve Tülin Tezel gibi isimler var. Sinema sektörüne katkı sağlamayı amaçlayan festival Elazığ bölgesinin tanıtımı için de oldukça faydalı olacak.

Haberin Devamı

YENİ ÇIKANLAR

Picasso ve Aşçısı/Camille Aubray/Altın Kitaplar

Tutkunun, aşkın, karmaşık İlişkilerin iç içe geçtiği üç katmanlı bir romanla karşı karşıyayız.
Camille Aubray’in kaleme aldığı “Picasso ve Aşçısı”, Altın Kitaplar tarafından yayımlandı. Provence lezzetleri, Fransız Rivierası’nın karşı konulmaz manzaraları ve tüm bu güzellikler içinde Picasso’nun yaşamıyla harmanlanmış hikâyeler. “Picasso ve Aşçısı”, okurlarını bekliyor.

Küresel Bağışıklık Krizinde Doğru Beslenme/Bağışıklığı Beslemek
Prof. Dr. Murat Baş/Destek Yayınları

Bağışıklık sistemi sağlığımız üzerinde en önemli etkiye sahip unsur, vücudumuzun savunma sistemi ve ana işlevi vücudumuzu dışarıdan gelebilecek zararlılardan korumak. Peki, özellikle içinde bulunduğumuz bu pandemi sürecinde önemini daha iyi anladığımız bağışıklık sistemimizi beslenme yoluyla güçlendirebilir miyiz?
Prof. Dr. Murat Baş yeni kitabında bağışıklığımızı dengelemek ve sürekliliğini sağlamak için gerekli planları veriyor, uygulama yapmak isteyenler için tarifleri de sunuyor.

Haberin Devamı

Annem Beni Görsün/Filiz Aygündüz/Doğan Kitap

Usta gazeteci yazar Filiz Aygündüz üçüncü romanı “Annem Beni Görsün”de, akıcı üslubu ve çok katmanlı anlatımıyla, bir erkeğin annesiyle kurduğu ve hayatının geri kalanını doğrudan etkileyen ilişkiye odaklanıyor. Anne-çocuk ilişkisinin, çocukların anneleri tarafından “görülmesi”nin öneminden yola çıkan roman, görülme ihtiyacının yanı sıra ölüm korkusu, dostluk, kız kardeşlik, aile ve kadın-erkek ilişkileri, yalnızlık, mutluluk arayışı gibi insana dair birçok konuya da dokunuyor.

Kim ne okuyor?

Yazar Arzu Çağlan, Safiye Erol’un “Ciğerdelen” adlı romanını okuyor.

İletişimci yazar Bircan Silan, Ömer Yenici’nin “Gazoz Kapaklarının Peşinde” adlı romanını okuyor.

Haberin Devamı

Akademisyen editör Nimet Olcar, Elias Canetti’nin “Körleşme” adlı eserini okuyor. 

Gazeteci Zeynep Bilgehan, Charles King’in “Pera Palas’ta Geceyarısı-Modern İstanbul’un Doğuşu” adlı eseri okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları