İyi şiir kötü şiiri kovar

Çağdaş şiirimizin son 50 yılında özel bir yeri olan ve 2018’de aramızdan ayrılan İzzet Yasar şiirle olan ilişkisini görkemli bir sadelikle anlatmıştı:

Haberin Devamı

“Ben ‘yargılayan’ durumunda olmak, şiirimizin yakın tarihi üstüne fikir beyan etmek istemiyorum. Behçet Necatigil’in dediği gibi, ‘biz işimize bakalım’, mızmız ya da hırçın, iyi şiir yazmaya çalışalım. Yargıyı zaman verir nasılsa ve iyi şiir eninde sonunda kötü şiiri kovar.”

İşte şimdi nihayet İzzet Yasar’ın bütün şiirleri tek ciltte toplandı.

YKY’den çıkan “Kuş Bakışı” adlı kitabı bütün edebiyat severlere öneriyorum. Umarım Yasar’ın soluk kesen güzellikteki öyküleri de yeniden yayımlanır.

İyi bir kitap seslendirmesi nasıl olmalı

Seslendirme sanatçısı Nisan Kumru’yu bir süredir yakından takip ediyorum. Sesli kitap, şiir, diksiyon dersleri alanındaki çalışmalarını YouTube kanallarında yayımlıyor.

Kendisine iyi bir seslendirmecinin neler yapması gerektiğini sordum, o da işte böyle anlattı:

Haberin Devamı

“Sesli edebiyat eserleri diyebileceğimiz ‘sesli kitap’larda dinleyicinin duymak istediği, bir sesin ona kitap okuyuvermesi değil bir sanatçının, oyuncunun o kitabı sesle yorumudur. Dinleyen okuduğuzu değil âdeta kitabı sizin yazdığınızı düşünmeli.

Duyguları sesle verebilmek, metinle empati kurabilmeyi gerektirir. (Anlatıdaki duygunun ne üzerinde olmalı ne altında kalmalı.)

Metindeki manzarayı gözünüzde canlandırabilmeli sesinizle tasvir edebilmelisiniz. Anlatıdaki hareketi okuma biçiminizle verebilmelisiniz.

Sesli kitap ne tam bir canlandırma olmalı ne de nötr duygusuz bir okuma. Diyaloglarda kimin konuştuğunu ton farkıyla anlatabilmelisiniz.

Telaffuzunu iyi bilmediğiniz kelimeleri sözlüklerden kontrol etmelisiniz. Dinleyici çok basit telaffuz hatalarınızdan samimi okumadığınızı anlayabilir.”

Eğlenceli yazılar

Mahmut Yesari’nin uzun yıllar gazetelerde yayımlanmış eğlenceli yazıları “Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları” kitabında toplandı. Kitap, 1930’ların İstanbul’unun toplum hayatına ve ünlü simalarına dair önemli ayrıntılar taşıyor. Yeni Gün gazetesinde yayımlanan bu yazılarda İstanbul’un ve sosyal hayatının geçirdiği hızlı dönüşüm, Fatih Çarşambalı Hanife Hanım’ın şahitliğiyle anlatılıyor. İstanbul’u semt semt, mekân mekân gezen insancıl Hanife Hanım, karşılaştığı tiplerle son derece eğlenceli sohbetler yapıyor.

Haberin Devamı

Devrin zenginlerinden matbuat emekçilerine, İbrahim Çallı, Neyzen Tevfik, Şükûfe Nihal, Osman Cemal gibi ünlülerine kadar sanatçı, gazeteci, siyasetçi birçok ismin dahil olduğu bu karşılaşmalar, bize zengin bir modern Türkiye haritası sunuyor.

Unutkanlık hastalık değildir

Prof. Dr. Kaynak Selekler’in yeni kitabı “Çok Unutkn Oldum”, önümüzdeki günlerde kitapçılarda olacak. Unutkanlık toplumda yaygın. Bazı unutkan kişilerde bunama endişesi var. Aslında her unutkanlık hastalık değildir.
Diğer taraftan unutkanlığı olanlar Alzheimer hastalığının erken evrelerinde olabilir. Hastalığı geciktirmek, ilerlemesini yavaşlatmak olası. Demans durdurulamayabilir ama beynin işlevleri uzatılabilir. Hastalığın risk faktörlerini erkenden teşhis edip tedavi etmek mümkün. Bu kitapta hastalığı önleyici yöntemler ve etkili gıdalar ayrıntılarıyla paylaşıldı.

Haberin Devamı

YENİ ÇIKANLAR

Bitkilerin Gizli Dünyası/ Michael Largo/ Beyaz Baykuş Yayınları

Evimizdeki bitkilerle belki de en çok zaman geçirdiğimiz bir dönemdeyiz. Bitkileri ne kadar iyi tanıyoruz? Bitkilerin hayranlık uyandıran birbirinden ilginç özelliklerini biliyor muyuz? “Bitkilerin Gizli Dünyası”, doğanın bu mucizevi ve eşsiz canlılarını daha yakından öğrenmek isteyen herkes için bir başucu kitabı.

Yürümek/ Henry David Thoreau/Kapı Yayınları
19. yüzyılın Amerikalı ünlü düşünürlerinden Henry David Thoreau, yürümeyi bu kısa ama çarpıcı eserinde harikulade bir şekilde tanımlıyor. Sınırlarını çiziyor, tasvir ediyor, tecrübelerini anlatıyor. Her okur bu kitapla birlikte yürümeyi keşfedecek. “Yürümek” artık sıradan, fiziksel bir zorunluluk olmaktan çıkıp bir hayat felsefesine dönüşecek.

Haberin Devamı

Büyü Dükkanı-Üçüncü Bahar / Yeşim Türköz/Epsilon Yayınevi
Klinik psikolog Yeşim Türköz’ün psikodrama tekniğiyle kurguladığı “Büyü Dükkânı-Üçüncü Bahar” adlı kitabı, okurlarla buluştu! Geçmiş yıllarına dönmek isteyenlerin, unutulmaz bir aşk yaşamayı arzulayanların adresi olan “Büyü Dükkânı”, içinde her şeyin bulunduğu mucizevi bir yer olarak anılıyor.

Kim ne okuyor?

◊ YKY’nın satış ve pazarlama direktörü Özgür Kalyoncu, Nancy Mcwilliams’ın “Psikanalitik Tanı” adlı kitabını okuyor.
◊ Yazar Stella Acıman, Yuval Noah Harari’nin “21. Yüzyıl İçin 21 Ders” adlı kitabını okuyor.
◊ Gezgin yazar Günsel Ülkü, Ahmet Ümit’in “Kayıp Tanrılar Ülkesi” adlı kitabını okuyor.
◊ TV programcısı Kübra Par,
Wendy Brown’ın “Neoliberalizmin Harabelerinde” adlı kitabı okuyor...

 

 

Yazarın Tüm Yazıları