Edebiyattan sinemaya en sevdiğim uyarlamalar

.

Haberin Devamı

Aşk ve Gurur

Çünkü filmin temaları gerçekçilik, romantizm akımından besleniyor. Joe Wright tarafından yönetilen, Jane Austen’ın 1813’te yayımlanan kitabından uyarlanan film görülmeye değer. Austen’in romanları, 18. yüzyıl anlatı geleneğinden çok modern romana daha yakın durur. Film de roman tadında. Yeniden izlemek insana iyi geliyor. Duygusal, romantik, hüzünlü ve tutkulu karakterler hayatıma anlam katıyor.

Edebiyattan sinemaya  en sevdiğim uyarlamalar

Zorba

Nikos Kazancakis’in “Zorba”sı, çünkü trajik, acımasız, dürüst ve sahici bir kitap. “Zorba”, zaman zaman çok seveceğiniz sizi neşelendiren, hüzünlendiren, dans ettiren ve bazen eleştiri oklarını yöneltebileceğiniz sağlam bir karakter. Yönetmenliğini Mihalis Kakoyannis’ın üstlendiği filmin oyuncu kadrosunda Anthony Quinn, Alan Bates ve Irene Papas var. Film, 7 dalda aday gösterilip 3 Oscar ödülü kazandı!

Haberin Devamı

Temmuzda Günışığı Kitaplığı “Kuzeyde Bir Yaz”

Renkli romanı “Karaca Olmak İsteyen Tilki” ile ülkemizde de sevilen Kirsten Boie, “Kuzeyde Bir Yaz”da kentli üç kardeşin, yabancısı oldukları kırsalda, anneannelerinin bir kıyı köyündeki çiftlik evinde geçirdikleri zorunlu tatile odaklanıyor. Çocukların doğal yaşama uyum sağlama becerilerini sürükleyici bir kurguda anlatan ödüllü roman, okuru kişisel keşiflerle dolu, duygu yüklü bir hikâyeye davet ediyor.

Edebiyattan sinemaya  en sevdiğim uyarlamalar

Kendi şarkını söylersen tüm engelleri aşabilirsin!

Ödüllü Amerikalı yazar Lynne Kelly, Türkçeye çevrilen ilk romanında, mesafelerin aşılabilir olduğunu, sevginin sınır tanımazlığını duyumsatıyor.
Okuru, kendine özgü şarkısıyla okyanusta tek başına yaşamak zorunda kalan balina “Mavi 55”in hüznüne ortak ediyor ve onun sesini izleyen sağır bir çocuğun peşinden sürüklüyor.

Edebiyattan sinemaya  en sevdiğim uyarlamalar

Pes etmeyen inatçı kızın sıcacık hikâyesi, farklılıkların mükemmelliğini her yaştan okura hatırlatıyor. Okyanusun derinliklerinden, Alaska buzullarından, bazen bir radyodan, bazen de bir sınıftan umut dolu bir cümle yükseliyor: Ses yeterince güçlüyse tüm engelleri aşabilir!

Haberin Devamı

Paramızı neye harcıyoruz?

Son zamanlarda en çok konuşulan konuların başında para geliyor. Para kazanma derdiniz olmasaydı nasıl bir hayatınız olurdu?
Peki finansal özgürlüğünüzü ilan etmek ister misiniz?
Parayla ilişkimiz hiç olmadığı kadar önem kazanmış durumda.
Peki ama bu ilişkiyi doğru kurabildik mi? Ne için çalışıyoruz?
Mert Başaran’ın “Küçük İşler Büyük Özgürlükler” adlı kitabında yaşanmış hikayeler var. Tam da döneme uygun bir kitap!

“Sakın Günlüğümü Okuma”

Son derece başarılı genç işadamı Bora ve ona hayran genç ve güzel karısı Eda’nın hayatlarının altüst olmasına sebep olan olayların sırrı, gizemli bir şekilde kaybolan günlükte saklı. Ayça Warner’ın kaleme aldığı heyecan dolu polisiye “Sakın Günlüğümü Okuma”, yaz tatilinde de okuyucusunu gizemli bir yolculuğa çıkarıyor. Polisiye romanı sürükleyici kurgusuyla elinizden bırakmayacaksınız.

Edebiyattan sinemaya  en sevdiğim uyarlamalar

Romanın en ilgi çekici yanlarından biri, aynı olayları hem erkek hem de kadının gözünden görecek şekilde kurgulanmış olması.

Yeni Çıkanlar

Haberin Devamı

Odağında iki genç kız var

Daha önce “Seni Koruyan Kadınlar Var Bu Dünyada” isimli hikaye kitabıyla edebiyatseverlerin karşısına çıkan oyuncu, senarist ve yazar kimlikleriyle tanınan Gül Gülsün Yıldız, hikayelerinde kendi deyimiyle ‘feleğin sillesini yemiş’ gerçek kadın hikayelerini anlatmış ve büyük ilgi görmüştü. Yazarın yeni kitabı “Yanılsamalar” da tüm kahramanlar yaşanan olayları kendi bakış açılarıyla yorumluyor. Merak duygusunu diri tutan romanda güldüren, ağlatan ve düşündüren anlatımlar var. Gerçeğini arayan Masal’ın peşinden giden okuyucu beklemediği sürprizlerle karşılaşıyor.

Edebiyattan sinemaya  en sevdiğim uyarlamalar

“Yavaş Yavaş Bilemiyorum”

Günümüzün usta şairlerinden Süreyya Berfe’nin “Yavaş Yavaş Bilemiyorum” adlı şiir kitabı Yapı Kredi Yayınları’nın şiir dizisinden yayımlandı. 1969 yılında “Gün Ola” ile başlayan şiir serüveninde Cemal Süreya, Behçet Necatigil, Orhon Murat Arıburnu, Ceyhun Atuf Kansu, Melih Cevdet Anday ödülleri sahibi Süreyya Berfe’nin “Yavaş Yavaş Bilemiyorum” 13. kitabı. Teknolojinin dayatmalarına karşı doğa-insan uyumunu gözeten Berfe, yaşama sevincini, insan ömrünün kısalığını, hak ve sevgi arayışını dile getiriyor.

Haberin Devamı

Edebiyattan sinemaya  en sevdiğim uyarlamalar

“İbn-i Haldûn’un Tarih Felsefesi” ilk kez VBKY’de

VakıfBank Kültür Yayınları, 20. yüzyılın en önemli İslam siyaset felsefesi ve Fârâbî uzmanı kabul edilen Prof. Dr. Muhsin Mahdi’nin “İbn-i Haldûn’un Tarih Felsefesi” kitabını yayımladı. Türkçeye ilk kez kazandırılan eser, İbn Haldûn araştırmaları için değerli bir referans olmasının yanı sıra, İslâm tarih yazıcılığının ana akımlarına ve klasik felsefenin metinlerine hâkim bir bakışla İbn Haldûn’un hayat hikâyesini okurla buluşturuyor.

Edebiyattan sinemaya  en sevdiğim uyarlamalar

Kim Ne Okuyor?

* Sanatçı Erol Evgin, Nikolay Vasilyeviç Gogol’un “Müfettiş” adlı eserini okuyor.
* Oyuncu Serap Aksoy, Stefan Zweig’ın “Satranç” adlı eserini okuyor.
* Müzisyen Zeynep Alasya, Tom Robbins’in “Parfümün Dansı” adlı romanını okuyor.
* Sinema yazarı Sadi Çilingir, Leman Dorsay’ın
“Bu da Benim Hayatım” adlı kitabını okuyor.

Yazarın Tüm Yazıları