Edebiyatsever Cihangir masaları

Seray Şahiner kalemi ve kalbini sevdiğim, çağdaş edebiyatımızın en kıymetli isimlerinden biri.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz günlerde Cihangir’in tadını birlikte çıkardık, ona en sevdiği kitapları sordum: “Yeşilçam dedikleri Türkiye, Vedat Türkali çünkü zaten Yeşilçam sosyolojisi çalışıyorum uzun zamandır ve bu kitap beni çok doyuran bir kitaptır. Gurbet Kuşları, Orhan Kemal çünkü siyasetin sokağa inmiş halini gösterir, yalınlığı müthiştir. Gecekondu, 6-7 Eylül olayları, ‘göç nedir?’ toplumsal sorununu parmak sallamadan anlatır. Tatlı Betüş, Aziz Nesin çünkü bakış açısı ve üslubu hayranlık uyandırıcıdır, dışarıya espri yapar Betüş ama bunu çevresindekiler anlasın diye değil, içinden kendini güldürmek için yapar. Hayatta kalmak için bu gerekiyor belki de, kendini içeriden eylemek!

Deniz mahsullerinin hikâyesi

Sofralarda balığın yerini yeniden tanımlayacak “Denizden”, bir yandan da balık tüketimindeki kişisel farkındalık, doğaya saygı üzerine sosyal sorumluluk içeriyor.

Haberin Devamı

“Bundan 50 yıl sonra sofralarınızda hamsi olmayacak, uyarıyorum doğa sinyal veriyor” diyen MasterChef yarışmasında da jüri üyeliği yapan Mehmet Yalçınkaya; doğaya ve nesillerin devamına saygı duymamız gerektiğinin altını çiziyor.

Kitap kapağında kullanılan ve denize atıfta bulunmak için sulu boya tekniğiyle illüstrasyonu yapılan şefin özel portresi de şef kitapları için ilk kez uygulanan bir ‘art effect’ olarak tanımlanıyor.

Mehmet Yalçınkaya, ‘Balığın iade-i itibarı’ motto’suyla hazırladığı ve 35 yıllık kariyerinin birikimiyle oluşturduğu 84 çok özel tarif içeren ilk kitabı “Denizden” ile ülkemizin deniz ürünlerini dünyaya tanıtacak.

Dijital detoks yapmaya ne dersiniz?

Pandemi nedeniyle ekranla fazla haşır neşir olduk.

Şimdi biraz kendimize vakit ayırma ve dinlenme zamanı. Tatil planlarınıza dijital detoksu da dahil etmek fena fikir değil.

“Dijital Bilge” kitabının yazarı Ayşegül Bulut Atalay, dijital detoks yapmak isteyenlere tavsiyelerde bulunuyor. Birkaç örnek vermek gerekirse...

◊ İhtiyaç listesi yapın.

◊ Bildirimleri kapatın.

◊ Telefondan uzaklaşın. Sosyal medya alışkanlıklarınızı değiştirmeye çalışın.

◊ Alışkanlıkları birden değiştirmek zordur. Detoksu kademe kademe yapmaya başlayabilirsiniz. Akıllı cihazları önce yemek masasından ve yatak odasından çıkararak ilk adımı atabilirsiniz. Hatta sizle aynı hedefi olan birini bulabilirseniz detoks arkadaşı olarak bu yolculuğunuzdan daha çok keyif alabilirsiniz!

Haberin Devamı

Güz Her Şeyi Bilir

Hulki Aktunç’un öykü kitapları Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanıyor. Her birinin kapağında Hulki Aktunç resimlerinin yer aldığı beş öykü kitabı yeni editoryal çalışmayla okuruna ulaşıyor.

Modern öykücülüğümüzün ustalarından Hulki Aktunç’un “Her yazı, önce iyi bir okuma olmak zorundadır, her okuma da iyi bir yazı” diye başlayan “Güz Her Şeyi Bilir” kitabı çağdaş öykünün yapısını sarsan, dil-biçim araştırmalarında uç noktaları yoklayan bir eser.

İyi bir edebiyat uyarlaması

Bernhard Schlink’ten “Okuyucu” Çünkü “suç nedir, suçlu kimdir”i anlatmak iyi roman işidir. İmkansız bir aşk, kaçış, yakalanma korkusu öyküsü. Nihayetinde dünya edebiyatının en özel romanlarından biri. Sinemaya da uyarlanan senaryosunu David Hare yazmış, filmi Stephen Daldry yönetmiştir. Başrollerinde Ralph Fiennes ve Kate Winslet yer almaktadır.

Haberin Devamı

Önce kitabı okuyup sonra da filmi izleyemeye ne dersiniz?

Kim ne okuyor?

  • Seslendirme sanatçısı Nisan Kumru, yazar Engin Geçtan’ın “İnsan Olmak” adlı eserini okuyor.
  • Yapımcı, iletişimci Mehmet Sarıca, yazar Devrim Yakut’un “Aklımın Aynalı Çarşısı” adlı kitabını okuyor.
  • Yazar Yeliz Bozkurt, büyük şair, yazar Orhan Veli’nin “Yalnız Seni Arıyorum-Nahit Hanım’a Mektuplar” adlı eserini okuyor.
  • Yazar Atilla Dorsay, Amin Maalouf’un “Empedokles’in Dostları” adlı çok satan kitabını okuyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları