Çarpıcı bir roman

Yazdığı kurgu romanlarda okuyucularını, gerçek kadın kahramanlarının iç dünyalarıyla mest eden ve çok satanlar listelerinde yer alan Demet Altınyeleklioğlu’nun son romanı “Nihavent Hıçkırık”, yanık bir kadın sesinden dinlediği “Kimseye etmem şikâyet, ağlarım ben halime...” şarkısıyla düşüvermiş aklına.

Haberin Devamı


Yazar, “Bu nihavent şarkıyı o akşama kadar belki yüz kere dinlemişimdir. Ama ilk defa o akşam bu tarifsiz isyana nasıl bir hayatın sebep olduğu sorusu takıldı aklıma” diyor.
Altınyeleklioğlu, “Nihavent Hıçkırık”ta İhsan Raif’in yaşadığı çileleri anlatırken çocuk gelinlere, aile namusu adına kurban verilen kızlara, kadın olmanın çaresizliğine, yalnızlığına da göndermeler yapıyor.

Çarpıcı bir roman

Felsefi bir el kitabı

Yeşim Demir, “Zerdüşt-Bende Olan Ne Varsa Sizin Elinizde de Gizli” adlı felsefe kitabını yayına hazırladı.
Zerdüşt’ü anlamak için bir el rehberi bu kitap. Zerdüşt, “Herkes ektiğini biçecektir”, “İyi düşünün! İyi konuşun! İyi yapın!”, “Dünyada tek bir yol vardır, o da doğruluktur” der.
Zerdüşt’ün öğretilerinde öz saygı vardır. Zayıf, yumuşak başlı insan yerine güçlü insanın kişinin kendi içinde olduğunun farkına varmasını ister, hakikate, doğruya ve yalansız bir dünyaya dönüşümün ışığını yakar.
Onun öğretileri dünyada birçok sanatçıya da ilham olmuştur: George R.R. Martin’in “Game of Thrones”da (Taht Oyunları) karanlığa karşı galip gelen yarı tanrı kahraman Azor Ahai, zerdüştlükten esinlenmiştir.
Zerdüşt, doğruluğun ölümsüz ülkesine yolculuğun felsefesini anlatır. Bu kitaptan sonra da Friedrich Nietzsche’nin “Böyle Buyurdu Zerdüşt” kitabını da farklı bir gözle okuyacaksınız.

Haberin Devamı

Çarpıcı bir roman

 Sesli kitap deneyimi

Son haftalarda Cihangir’deki Kaktüs’e çok uğramaya başladım.
En son gidişimde yönetmen, yazar dostum Elfe Uluç’la karşılaştım, bu aralar neler okuduğunu sordum:
“Dostoyevski’nin ‘Kumarbaz’ını dinledim Storytel’den. Hayatta ilk kez okumayı değil bir kitabı dinlemeyi deneyimledim. Cümlelerin altını çizemiyorsunuz ama nargile içer gibi okuyanın sesi ciğerlerinize üfleyip onları Dostoyevski’nin cümleleriyle balon gibi şişiriyor. Siz de mutluluktan Kapadokya semalarında sanki uçuyorsunuz. Müzikle edebiyat arası bir deneyim. Kendimden geçtim. Ama şimdi hemen kitaba dönüp eserde beğendiğim cümlelerin altını çizeceğim. Rus edebiyatında hiçbir kitapta Fransızları bu kadar iyi anlatan betimlemeler görmedim!”

Haberin Devamı

Çarpıcı bir roman

Kim ne okuyor?

Ünlü ressam Bedri Baykam, Emel Esin’in “Cinlere Ayna Tutan Nakkaş; Mehmet Siyah Kalem” adlı inceleme kitabını okuyor.
ENBE Orkestrası’nın şefi Behzat Gerçeker, Andre Agassi’nin “Açık-Harika Çocuk” adlı otobiyografik kitabını okuyor.
Yönetici Mürsel Yakut, Daniel H.Pink’in “Drive” adlı kitabını okuyor.
Girişimci yazar İzzet Pinto, Gülseren Budayıcıoğlu’nun “Kral Kaybederse” adlı kitabını okuyor.

Müthiş bir hayat hikâyesi

Yıllar önce bir röportajda tanışmıştım İzzet Pinto ile...
Pinto portföyünde bulunan “Muhteşem Yüzyıl”, “Binbir Gece” gibi birçok dizi ve yarışma programı formatlarını çeşitli ülkelerindeki TV kanallarına ulaştırarak dünyada Türk dizi ihracatı furyasını başlattı.
Pinto’nun hayat hikâyesini anlattığı “Babam İçin” kitabı raflardaki yerini aldı. Çocuk yaşta başlayan ve beş farklı ülkede devam eden Pinto’nun girişimcilik maceralarını okurken bolca şaşırmaya hazır olun.
Baba-oğul ilişkisini, her şeye rağmen yılmadan çalışmayı ve hayallerinden vazgeçmemeyi anlatan kitabında Pinto, mevcut düzenin dışında kendi yolunu seçen ve hayallerinden taviz vermeyenlerin sesi oluyor.
Geçtiğimiz aylarda Cüneyt Özdemir’in tweet’ini, Saba Tümer’in kahkahasını satın alarak NFT’yi hayatımıza sokan İzzet Pinto, şimdi de kitabıyla konuşulmaya hazırlanıyor!

Haberin Devamı

Çarpıcı bir roman

Yazarın Tüm Yazıları