Sayım Çınar

Ankara Film Festivali’nden notlar

15 Kasım 2023
Yazmak için gezmek beni zenginleştiriyor. Geçen hafta da Ankara’daydım, 34. Ankara Film Festivali’nin film ara boşluklarını daha çok “Orta Dünya” adlı mekanda geçirdim çünkü burası Cihangir’deki Kaktüs gibi...

Orta Dünya’da birçok ünlüye rastlayabiliyorsunuz. Nitekim de öyle oldu.
Nebil Özgentürk’le karşılaştık, festivalde gösterilen belgeseli “Madelet”ten bahsetti. Daha sonra belgeseli izleme fırsatım oldu.
Kadın Paraşüt Milli Takımı’nda Türkiye’yi temsil etmiş Madelet Grabbe Başusta’nın hayatı başarılarla dolu.
Fırsatını bulunca mutlaka izleyin çünkü sahici bir hikaye... Unutmadan Ezgi Koman’ın “Dal Değdi Gözüme”, Ahmet Karanfil’in “Dinamo Mesken” adlı belgesellerine de listenize alın, bir döneme tanıklık ediyorlar.

Serkan Çellik’in seçkisi

Ankara Film Festivali’nde genç pırıltılı bir sinema yazarına rastladım: Serkan Çellik. Serkan’a festivalde izleyip beğendiği filmleri sordum. İşte yazarın dikkatini çeken filmler...

Yazının Devamını Oku

İstanbul’un yeni sanat durağı

8 Kasım 2023
Geçen hafta Eyüpsultan’ da yeni bir sanat galerisi açıldı. Tarihi yapılarda oluşturulan galerileri severim, insana geçmişi de hatırlatıyor.

Galeri Eyüpsultan, Feshane’nin hemen karşısında, ulaşıma çok kolay.

İlk sergisi ‘Bilenlere Selam Olsun’ ise etkileyici. Bedri Rahmi Eyüboğlu, Sabri Berkel, Fahrelnissa Zeid, Dervim Erbil, Burhan Doğançay, Adnan Çoker... Türk resim sanatının seçkin isimlerini bu sergide görmek, sergiyi anlamlı kıldı.

Fahrelnissa Zeid ve Denis Brown eserleri de zenginlik katmış.

Ziyaret edenler zamanını geniş tutmalı. Galeriyi hayata geçiren Eyüpsultan Belediyesi, restore ettiği bu tarihi binanın bahçesine de yeni bir ek yapmış, alanı genişletmiş.

Bu ek galerinin dışında yani bahçede ise Garip Ay’ın keyifli bir video art çalışması yer alıyor.

Sensörlü bir eser, karşısına geçip eseri incelerken sizi de içine alıyor, esere dahil oluyorsunuz.

Bu tarz interaktif eserler günümüzde çok seviliyor, Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ve ekibini kutluyorum.

Yazının Devamını Oku

‘Mreydi Çarşısı’ bir destan

1 Kasım 2023
Iraklı tiyatro ve sinema yönetmeni, yazar, senarist Kassem Hawal’ın “Mreydi Çarşısı” adlı romanı h2o kitap tarafından yayınlandı.

Kitabı Arapça aslından Sevra Baklacı çevirdi. Bağdat’ın en büyük çarşılarından biri olan Mreydi Çarşısı, çevresindeki alanlara bitpazarı görünümünde taşmış, gündelik hayatın merkezi olmuştur.

Kitapevlerinden kuyumcusuna, kasabından telefoncusuna, kebapçısından tuhafiyecisine her türden dükkânın bulunduğu bu âlemin küçük yıldızı, çarşı ile aynı addaki Mreydi, geçimini tespih satarak sağlamaya çalışmaktadır.




Mreydi belden aşağısı doğuştan felçlidir. Tiyatro oyuncusu bir genç ülkesine işgal ordularına mihmandarlık yaparak döner.

Yazının Devamını Oku

Sonsuza kadar Cumhuriyet

25 Ekim 2023
Cumhuriyet’in 100’üncü yılı nedeniyle her ay neredeyse birkaç şehri ziyaret etmeye başladım.

Geçen hafta da Koton’un etkinliği için Ankara’daydım.
Gazetemizin de yazarı olan Saffet Emre Tonguç gezinin rehberiydi.
Saffet’in anlatımları geziye anlam kattı çünkü kelimelerin anlamlarını sorgulamak onun yaşam biçimi olmuş. Etimoloji, bir kelimenin kökenini araştırıp ortaya koyan ve de aynı zamanda hangi dillerde nasıl yayıldığını tespit eden bir bilim dalı.
Örneğin bizdeki “kolonya” sözcüğü, Almanya’nın Köln şehrinin Fransızcada “Colognia” olarak geçmesine dayanıyor. Zamanında bir parfümcü kolonyaya ‘Köln Suyu’ anlamına gelen ‘Eau de Cologne’ adını vermiştir. “Konuşmak” sözcüğünün “konmaktan” geldiğini hiç düşündünüz mü?
Ankara’da bir güne çokça şey sığdırdık.
Moda ve medya dünyasından isimlerin de eşlik ettiği ziyarette, tarihi 1’inci ve 2’nci meclis binalarını gezdik, ziyaret programının tamamlayıcı hedefi Anıtkabir’de Cumhuriyet’in kurucusu Atatürk’ün huzuruna da çıktık.
Ankara’ya gidip Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni ziyaret etmemek olmazdı.

Yazının Devamını Oku

İstanbul Kitap Fuarı başlıyor

18 Ekim 2023
Geçtiğimiz günlerde İstanbul’un simge otellerinden Pera Palas’ta önemli bir basın buluşmasına katıldım.

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle kırkıncı yılında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 28 Ekim-5 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek.

Toplantıda da fuarın detayları paylaşıldı.

Fuarın onur yazarı Nermin Abadan Unat, ana teması “Yaşasın Cumhuriyet” ve odak pazarı ise Hindistan oldu. Yayıncı dostum Nazlı Berivan Ak da Hindistan’dan gelecek yayıncılar ile iki ülkenin trendlerini konu alan bir panel gerçekleştirecek.

Uluslararası Yayıncılar Birliği başkanı Brezilyalı yayıncı Karine Pansa da fuarda olacak.

Toplantıda hızla bir TÜYAP belgeselinin yapılması önerimi paylaştım. 40’ıncı yıla fuarın geçmişini ve geleceğini konu edinen bir çalışma çok yakışır.

Basın toplantısın ardından Pera Palas’taki Atatürk’ün kaldığı odayı gezdik, toplantıya böyle anlamlı bir final yapmak güzeldi.

Akbar’ın müziği doğaya daha yakın

Yazının Devamını Oku

‘Zübeyde, Analar ve Oğullar’ın İzmir galası

11 Ekim 2023
Geçen hafta, Mustafa Kemal Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın hayatını konu alan “Zübeyde, Analar ve Oğullar” filminin İzmir galasına gittim.

Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’yi canlandıran Devrim Nas da filmde çocuklarıyla birlikte rol aldı.Devrim Nas, yıllar önce Pera Güzel Sanatlar “Tiyatro” bölümünde, “Hareket” dersi hocamızdı.
Çok heyecanlandım hocamı görünce. Hasret giderdik, hem de sinema sektörüne dair uzun uzun sohbet etme fırsatı bulduk.
“Zübeyde, Analar ve Oğullar” filminin hikâyesi, Osmanlı’nın son dönemlerinde karışıklık içindeki Selanik’te başlıyor ve Cumhuriyet’in ilanına kadar olan süreci yansıtıyor.



Hakkında pek bilgi sahibi olmadığımız Zübeyde Hanım’ın savaşlar, salgın hastalıklar, göçler ve yokluk içinde 6 çocuğundan 4’ünü ve eşini kaybederken ‘Mustafa’sını nasıl yetiştirdiğini de beyazperdeye aktarıyor.
Filmi izlerken, seyirciler filmin duygusuna alkışlarıyla katıldılar.

Yazının Devamını Oku

Son tanık Hıfzı Topuz da sonsuzlukta

4 Ekim 2023
Dostum Öner Ciravoğlu, Hıfzı Topuz’un editörü. Kendisi Remzi Kitabevi’nin önemli bir neferi aynı zamanda.

Onun sayısız anısı var ama çok özel bir anısını benimle paylaştı:
“Yıl 2017. Hıfzı Topuz’la Nazım’ı konuşuyoruz. Onu tanıyan ünlü kültür insanlarını saydım. Örneğin Yaşar Kemal aramızda değil. Hıfzı Bey’e dedim ki, ‘Yaşayan ve Nazım’ı yakından tanıyanları bir araya getirelim.’ ‘Tamam’ dedi. Telefona sarıldı. İbrahim Balaban ve Orhan Karaveli daveti kabul ettiler. Esentepe’deki evde buluşuldu. Tarihi bir buluşmaydı. Ayakta şiirler okundu ve Nazım’a seslenildi. Önemli bir tanıklıktı bu... Şimdi üçü de aramızda değil. Son tanık Hıfzı Topuz da sonsuzlukta...”

Komşu ülkeler edebiyatlarını Atina’da Konuştu!

Yunanistan, Almanya, Güneydoğu Avrupa ve Türkiye’den yayıncı ve ajanslar geçtiğimiz günlerde Atina’da gerçekleşen önemli bir yayıncılık toplantısında bir araya geldi. Temel amaç olarak bölgedeki yayınevi profesyonellerinin iletişim ve paylaşım ağlarını desteklemeyi misyon edinen Let’s Talk programı, kıymetli bir görev üstlenmiş durumda. İngilizce kitapların ağırlıklı olarak yayınlandığı çeviri dünyasına yeni dilleri katmak, farklı coğrafyaların edebiyatlarını okurla buluşturmak için Goethe Institut Atina ile iş birliği yapan Frankfurt Kitap Fuarı’nı ve Hellenic Foundation’ı kutluyorum.



Yazının Devamını Oku

İşte benim ‘Altın Koza’m

27 Eylül 2023
Sinema çevrelerinin heyecanla beklediği, 30. Adana Altın Koza Film Festivali için geçen hafta Adana’daydım. Festivalin ‘Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’ bölümünde yarışan tüm filmleri izledim. Yorumlarımı sizlerle de paylaşmak istiyorum...

AÇIK KAPILAR ARDINDA

Y: Alpgiray M. Uğurlu O: Zeynep Neslihan Arol, Aslıhan Börühan, Ufuk Tan Altunkaya
Alpgiray M. Uğurlu’ya Adana’da ‘Film Yönetmenleri Derneği en iyi yönetmen ödülü’nü getiren “Açık Kapılar Ardında”, içinden Berlin geçen siyah beyaz bir film.
Bilgisayar mühendisi Gökçe’nin Berlin’de kendine yeni bir hayat kurmaya çalışmasını anlatıyor.
Uğurlu, festivaldeki söyleşide filmin siyah beyaz olmasının tamamen teknik aksaklıklardan kaynaklandığını söyledi.
Berlin’ e uzun yıllardır giden biri olarak bu renkli şehrin renksiz atmosferini ve kente dair genellemeleri maalesef sevemedim.

ANNESİNİN KUZUSU

Y:

Yazının Devamını Oku