Sayım Çınar

Amerikalı yazar Adam Fawer geliyor

24 Eylül 2024
41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 2-10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Etkinliğin konukları arasında “Olasılıksız” ve “Empati” adlı romanlarıyla çok satanlar listelerinin zirvesinden yıllardır düşmeyen Amerikalı yazar Adam Fawer da yer alıyor. Ünlü yazar, “Olasılıksız” kitabında hayatta her şeyin bir olasılığı olduğunu, hiçbir şeyin imkânsız olamayacağını söylüyor.

Kitap, David Caine’in deneysel tedaviler sonucunda kazandığı gelişmiş olasılıkları hesaplama yeteneği sayesinde, tahminlerinin geleceği görmek haline geldiğini anlamasıyla başından geçenleri konu alıyor.

Ülkemizde de bu kitap çok ilgi görmüştü. ‘En iyi roman’ kategorisinin de aralarında olduğu çok sayıda ödül kazandı.

Öte yandan “Çocukluk Şenliktir!” ana temasıyla gerçekleştirilecek 41. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın bu sene onur konuğu ülkesi, Azerbaycan olarak belirlendi.

İstanbul Kitap Fuarı bu yıl çocuk ve gençlik edebiyatının önde gelen isimlerinin yanı sıra dünya edebiyatında büyük yer edinmiş usta kalemleri de ağırlayacak.  Fuarın konukları arasında, Türkiye’de milyonlarca okura ulaşan, genç yaştaki okurlar kadar eğitimcilerin ve anne babaların da büyük ilgi gösterdiği Vladimir Tumanov, resimli kitaplarıyla birçok ödül alan illüstratör Benji Davies,  Avrupalı edebiyat eleştirmenlerince çağının önemli yazarlarından bir olarak anılan, Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü sahibi yazar Dimitris Sotakis, “1980’lerde doğmuş en iyi yirmi Latin Amerikalı yazar” seçkisinde yer alan, “Ulusal Edebiyat Ödülü” sahibi Kosta Rikalı yazar ve akademisyen Carlos Fonseca da olacak.

Böcekleri Seven Kadın

Türkçe de yayımlanan “Gökten Düşen Şeyler” romanıyla 2016 yılında Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’nü kazanan Finlandiyalı yazar Selja Ahava yeni romanı “Böcekleri Seven Kadın” ile yeniden raflarda. Böcekleri Seven Kadın Maria, cadı mahkemelerinin olduğu çağda doğup çocukluğundan beri böceklerle haşır neşir olan ve sanatla ilgilenen bir kadındır. Etrafındaki dünya değişirken Maria da böceklerin evrelerini resmetmeye, onlarla ilgili kayıtlar tutmaya başlar. Kendi kozasını örmenin peşinde 370 yıl yaşayan Maria’nın masalsı hikâyesi, cadı avı döneminde başlayıp günümüz Berlin’ine dek uzanıyor.

Yazının Devamını Oku

Bursa Gastronomi Festivali

19 Eylül 2024
Kahvaltı, günün en önemli öğünü benim için. Güne enerjik başlamamın sırrı, iyi bir kahvaltıdan geçiyor.

Ve son yılların en lezzetli kahvaltı deneyimlerinden birini gastronomi festivali için gittiğim Bursa’da yaşadığımı söyleyebilirim.
Bana bu deneyimi yaşatan mekân, Doğancı Köyü Kadınları Dayanışma Derneği tarafından işletilen Doğancı Köy Sofrası oldu.
Temelleri, köy kadınlarına gelir kaynağı oluşturmak amacıyla atılmış olan Doğancı Köy Sofrası, misafirlerini şehirden uzak, yeşillikler arasında, huzurlu bir ortamda ağırlıyor.



Sunulan kahvaltılıkların tümü, Doğancı Köyü kadınları tarafından üretilmiş doğal ve organik ürünler.
Zeytin denince destan yazan Bursalıların peynirleri de çok başarılıymış.

Yazının Devamını Oku

İki yazar güçlerini birleştirdi

17 Eylül 2024
Tüm dünyada otuzdan fazla dilde milyonlarca okurun kitaplığına giren Jodi Picoult, bu kez gücünü bir diğer çoksatan yazar Jennifer Finney Boylan ile birleştirdi.

İki yazar, kalbinde aşkın, polisiyenin ve gerilimin olduğu bir romana imza attı: “Deli Bal” bu ay itibarıyla tüm kitapçılarda okurlarıyla buluşuyor.



Mehmet Deniz Öcal’ın çevirisiyle yayımlanan kitap sürükleyici bir gerilim romanı, unutulmaz bir aşk hikâyesi ve kendimiz olmak için aldığımız risklerin, sakladığımız sırların etkileyici keşfi.
“Hepimizin yüreğinde karanlıkta kaldığı için açamayan bir çiçek vardır” sözleriyle açılan roman, Boylan ve Picoult’nun en cesur romanları arasında. 

Hayatta kalmayı başaran avcı pilotu

Avcı pilotu Erich Hartmann’ın biyografisi, Ali Kaan Cerit’in çevirisi ve “Göklerin Kara Şeytanı” adıyla dilimize kazandırıldı.

Yazının Devamını Oku

Erdoğan’ın sergisi Müstesna Bi Mekan’da

10 Eylül 2024
Tarihi Yarımada, kültür, sanat ve gastronomi alanında yeni mekânlarıyla göz doldurmaya, yerli ve yabancı turistler için yeni yerler sunmaya devam ediyor. Haliç’e nazır açılan bu mekânlar aynı zamanda kültür merkezi işlevi görüyor.

Kısa bir süre önce işletmeci değişikliği yaşayan Müstesna Bi Mekan, ilk sanat sergisiyle dikkatleri üzerine çekmeyi başardı.
Cibali’de bulunan dört katlı mekân S. Serra Erdoğan’ın eserlerine ev sahipliği yapıyor.
Balat’ın tarihi dokusu eşliğinde lezzetli kahve deneyimi sunan mekânda gastronomi ve sanat iç içe hizmet veriyor.
Kasım ayına kadar açık kalacak serginin yanı sıra Müstesna Bi Mekan’da, edebiyat söyleşileri, fotoğrafçılık ve kahve atölyeleri de eşzamanlı olarak düzenlenecek. Mekânın etkinliklerine sosyal medya hesaplarından erişmek mümkün.

Ezber bozan bir kitap

Kronik Kitap bu ay modern dünyanın diken üstünde oturmasına, sürekli korku içerisinde yaşamasına sebep olan büyük felaket silahı atom bombasının geliştirilme sürecine dair önemli bir kitap yayımladı: “Atom Bombasının Gizli Tarihi.”

Yazının Devamını Oku

Edebiyata sığınmanın zamanı

3 Eylül 2024
Sokak kitapçılarını önemsiyorum çünkü ben de sokaktan gelen birisiyim. Bir kitapçının bir adaya, bir ülkeye sağladığı katkıyı iyi bilirim. Evimin Bostancı’da olması Adalar’a daha sık gitmemi sağlıyor.

Geçenlerde yine çok sevdiğim Burgazada’ya gittim.

Türk hikâyeciliğinin en önemli yazarlarından Sait Faik Abasıyanık’ın izini, Ada’da sürmek çok keyifliydi

Şair, kitapçı dostum Muzaffer Özdemir’in derlediği “Sait Faik Abasıyanık” kitabını görünce de heyecanlandım.

Bu kitap çok sayıda Sait Faik okurlarının beğenisiyle oluşturulmuş bir seçki. Burgazada’ya yolunuz düşerse Muzaffer Abi’nin kitap standına da bir göz atın, belki bu derleme kitap sizi adalara daha çok yaklaştırır.

Ahraz çocuk İsrafil’in hikâyesi

Deniz Gezgin, Ahraz’da rüzgârın dövdüğü bir kıyı kasabasında, toplum dışı kalmış Adile kadın ile suya doğan, doğanın dilini konuşan ahraz çocuk İsrafil’in hikâyesini anlatıyor. Söylenceler, mitoslar kadar yakın tarihin izlerini de taşıyan bu benzersiz romanda, İsrafil sokak ile deniz arasında, sınırlarda yetişip kendi gibi ayrıksılarla, diğer canlılarla dostluk kurarak, dayanışarak büyür.

Yazının Devamını Oku

Kitaplı çanta

27 Ağustos 2024
Kitaplar kadar kitaplarla ilgili yan ürünlere de merakım çoktur, bilenler bilir. Gittiğim her ülkeden ayraçlar, kitap kılıfları toplarım.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyada gördüğüm bir video bu yönüyle dikkatimi çekti: Resurrected Journals adlı hesapta kitabını postacı çantası gibi askıya takarak kullanan ve omzuna takan bir okurla yapılmış bir mini röportaj var, tasarıma bayıldım!
Kitap fuarları sezonu yakında açılıyor, umarım yayınevleri kitapları kadar kitaplarına eşlik edecek orijinal ve dikkat çekici yan ürünlere bu yıl daha çok kafa yorar, dünya ilham verici örneklerle dolu!

Filmi çekilirse şaşmam

h2o kitap’ın yayımladığı Hüseyin Saylan’ın ikinci romanı “Samsara” katmanlı kurgusuyla dikkat çekiyor. Tıpkı Christopher Nolan’ın “Akıl Defteri” ve “Başlangıç” filmleri gibi. Olayın bir yandan 16. yüzyılda Tophane sırtlarında kurulan rasathanede bir yandan da 21. yüzyılda Cern Laboratuvarları’nda geçmesi, farklı yüzyıllardaki karakterlerin buluşması için harika bir ortam sunuyor.



Yazının Devamını Oku

İhanete dair bir roman

20 Ağustos 2024
Daily Mail ve Woman&Home tarafından “yılın romanı” olarak gösterilen, New York Times editörünün seçimleri arasına giren, Observer tarafından “yılın en iyi çıkış yapan yazarı” seçilen Stephanie Scott imzalı “Benden Kalan Senindir” geçtiğimiz günlerde elime ulaştı.

Deniz Öcal çevirisiyle April Yayıncılık tarafından yayımlanan kitap, enteresan bir olguyu işliyor: wakaresaseya’lık. Japonya’da pek dile getirilmeyen, dünyanın kalanında ise hiç bilinmeyen bu iş kolunun amacı yuva yıkmak, ayrılmak isteyen eşe çıkar sağlamak ve boşanmayı kolaylaştırmak. Yani karşımızda bu sefer çöpçatan değil çöpbozan var!



Romanda ilginç bir aşk hikâyesi, cinayeti aydınlatmak için mücadele veren genç bir kadın ve oyun içinde oyun var. Zevkle okuduğum, Japonya’nın gizemli arka sokaklarını tanıdığım, aşkın ve tutkunun sınırlarını zorlayan bir roman oldu “Benden Kalan Senindir”, tavsiye ediyorum.

Vedat Sakman’ın hayatı

Müzik yazarı Deniz Durukan, 50 yılı aşkın süredir müzikal tavrından ödün vermeden, popüler müzik ortamında olduğu halde popülist anlayışlara sapmadan sahnelerdeki yerini koruyan gerçek bir müzisyeni anlatıyor; müziği hayat, hayatı müzik olarak kabul etmiş̧ Vedat Sakman’ı.


Yazının Devamını Oku

6. Silahşör nerede?

16 Ağustos 2024
Sinema eleştirmeni Atillâ Dorsay, “Benim Sevgili ‘6 Silahşörler’im” adlı yeni kitabının kapağı için eserde yer verdiği yönetmenlerle birlikte objektif karşısına geçti. Ancak Zeki Demirkubuz’la kavgalı olan Nuri Bilge Ceylan o karede yer almadı.

Sinema eleştirmeni, gazeteci Atillâ Dorsay yeni bir kitap hazırladı. Dorsay, “Benim Sevgili ‘6 Silahşörler’im” adını verdiği eserinde, 90’lardan itibaren Türk sinemasına damga vuran, aynı zamanda dünya sinemasını da etkileyen günümüzün önemli yönetmenleri Reha Erdem, Nuri Bilge Ceylan, Yeşim Ustaoğlu, Zeki Demirkubuz, Derviş Zaim ve Semih Kaplanoğlu’nun filmlerini ele aldı. Ağustos ayı sonunda Remzi Kitabevi tarafından okura sunulacak kitabın kapağı için de özel bir fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.

ÇEKİME KATILMADI

Atillâ Dorsay, kapak çekimi için Reha Erdem, Yeşim Ustaoğlu, Zeki Demirkubuz, Derviş Zaim ve Semih Kaplanoğlu’yla birlikte objektif karşısına geçti. Zeki Demirkubuz’la uzun yıllardır küs olan ve geçen sene meslektaşıyla yaşadığı polemikle uzun süre gündemden düşmeyen Nuri Bilge Ceylan ise çekime katılmadı. Ön kapakta yer almayan Ceylan’ın fotoğrafı, kitabı arka kapağında kullanıldı.

Bir zamanlar arkadaştılar

Türk sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Nuri Bilge Ceylan ve Zeki Demirkubuz bir dönem arkadaştı, ancak yıllar önce araları açıldı. Ceylan’ın “Üç Maymun” filmini Demirkubuz’un senaryosundan “çaldığı”, ikilinin bu yüzden küstüğü iddiası ortaya atıldı. İki yönetmenin daha sonra çektikleri filmlerde, sahneler üzerinden birbirlerine gönderme yaptıkları da öne sürüldü. Geçen yıl sosyal medyada atışan iki yönetmen arasındaki polemik uzun süre gündemden düşmedi.

 

Yazının Devamını Oku