Mamut Art’ın ‘en’leri

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Mamut Art Project 8 Kasım’a kadar Yapı Kredi bomontiada’da gezilebilir. Sadece 45 dakikanızı ayırarak acayip fikirlere ve yaratıcılıklara tanık olacaksınız. Pandemiden korkup gitmeyene etkinliğin sitesinden ve Instagram adresinden takip etme imkânı da var.

Haberin Devamı

EN PAHALI ESER

Mamut Art’ın ‘en’leri‘İstila’, 2020

Yağmur Çalış’ın ‘İstila’sı. Bir geyik heykeli. İnsan egemenliğindeki doğada diğer canlıların varlıklarını sürdürebilmesinin ancak ‘istilacı insan’ı taklit ederek mümkün olacağını savunuyor. Fiyatını hiç sormayın. Asıl mesele, bu ‘istilacı eser’i almaya kalkarsanız nereye sığdıracağınız...

EN UCUZ ESER

Mamut Art’ın ‘en’leri

Organizasyonun en güzel yanı, doğrudan ‘üreticiden koleksiyonere’ olması. Genç sanatçıların eserleri halka açılıyor. Böylece bir sanat koleksiyoneri olmak istiyorsanız, işe küçük bütçelerle başlayabiliyorsunuz. Mesela Zeynep Aslanoba’nın kuklaları 1000’er lira.

Haberin Devamı

EN DOĞRU ZİYARET SAATİ

Pandemi önlemleri nedeniyle herkes içeri küçük gruplar halinde alınıyor ve ziyaret 45 dakika kadar sürüyor. Benim şansıma mıydı bilmiyorum, sergiyi 14.00’te gezdim ve sanatçılardan dördüyle tanışma ve işlerinde ne anlatmak istediklerini bizzat kendilerinden dinleme fırsatı buldum. Genç bir sanatçıyı heyecanla eserlerini anlatırken izlemek o kadar güzel ki...

EN ‘KARANLIK’ İŞ

Mamut Art’ın ‘en’leri‘My Youth Is Yours (Benim Gençliğim Senin Gençliğindir)’, 2020

Yamaç Atan’ın isimsiz serisi. Mamut Art’ın en ‘pop’ eserleri. Hepsinde madde bağımlılığı teması var. Dikkatli bakarsanız sanatçının imzasını resmin bir parçası olarak kullandığını göreceksiniz.

EN İLGİ GÖREN ESER

Mamut Art’ın ‘en’leri

Aytuğ Aykut’un ‘Bazı Kötü Kurtlar’ serisi. ‘İnsan insanın kurdudur’ önermesinden yola çıkarak yapılmış karakalem ve seramik tabak üzerine sgraffito çalışmalar... Niye bu kadar ilgi görüyor hiç anlamadım/anlayamadım, cahilliğime verin.

EN YENİ LAF

Haberin Devamı

Video koleksiyonerliği. Fotoğraf koleksiyoncusu sayısı artıyor. Ama video işlerini toplayanlar da var. Buradaki tartışma ‘Koleksiyon koleksiyoner için mi, koleksiyon halk için mi?’ Yani toplanan bu videoların halkın ulaşabileceği bir mecrada sergilenip sergilenmediği...

EN GENÇ SANATÇI

Mamut Art’ın ‘en’leri‘Ben, Keyfim ve Kâhyası’, 2019

Selin Türkü Birben. 2000’li. Katıldığı serinin ismi ‘The Consciousness (Bilinçlilik)’. Kendisini derinden etkileyen kişileri etrafındaki nesnelerle birleştirerek bir dünya oluşturuyor, herhangi bir eskiz yapmadan, deneyimlerini doğrudan çalışmalarına aktarıyor.

EN FARKLI DİSİPLİNLERİ BİRLEŞTİREN İŞ

Mamut Art’ın ‘en’leri‘İnekler için İnsan Sütü’, 2020

Irmak Dönmez’in ‘Süt’ü. İçinde hem karakalem, hem fotomanipülasyon hem de seramik var. İnsan uzuvlarını, mesela memeyi alıp başka ortamda bize aynı şeyi ifade edip etmeyeceğiyle kafayı bozmuş.

Haberin Devamı

EN PROTEST SANATÇI

Mamut Art’ın ‘en’leri‘Esirlik Yolları Göçmenlere Saldırı’, 2017

Kazım Şimşek. ‘Moral’ diye bir serisi var. Siyasal bir içeriği yokmuş gibi görünen ancak siyasal ve sosyoekonomik bir öze sahip tasvirlere odaklanıyor. 

EN ZORLANDIKLARI KONU

Mamut Art Project bu seneki özel koşullar nedeniyle sponsorsuz yapılmak zorunda kaldı. Önceki yedi yıl Küçükçiftlik Park’ta devasa çadırlarda düzenlenen etkinlik bu yıl Yapı Kredi bomontiada’nın ev sahipliğinde gerçekleşiyor. Dolayısıyla dev bir etkinliğin küçük mekâna sığma sorunu çıkmış. 1500 başvurudan sadece 45 sanatçının eserlerine yer verilebilmiş. Yine de mekân-yerleştirme başarısı için mimarlar ve aynı zamanda Mamut Art’ın eski katılımcı sanatçıları Zeynep Tümertekin ile Ceren Özşahin’i tebrik etmek lazım.

Haberin Devamı

BİR ÖNERİ

İyi balık, iyi meze, iyi servis...

Mamut Art’ın ‘en’leri

İstanbul, balık mevsimi, iyi balık, iyi servis ve iyi meze dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biridir Kıyı. Bu mekân, Tarabya’da açıldığı 1966’dan bu yana istikrarlı duruşunu hiç bozmadı. Dört incili...
Tarabya Mahallesi, Haydar Aliyev Caddesi No: 186/ A Sarıyer/İstanbul (0212) 262 00 02

Yazarın Tüm Yazıları