Dünyanın en pahalı ve en lezzetli eti Kobe Beef: KİLOSU 2750 LİRA!

Sadece Japonya’nın Wagyu bölgesinde üretiliyor, bu özel sığır türünün ülke dışına çıkarılması yasak. Güzel yağlanmaları için hayvanlara bira içirilip, her gün şarap ve sakeyle masaj yapılıyor. Yılda ancak 30 ton tüketiliyor, bunun 30 kilosu Türkiye’de satılıyor.

Haberin Devamı

O kadar çok taklidi/çakması var ki Japonya’daki Kobe Eti Derneği, her yıl nereye, ne kadar et gönderildiğini internet sitesinden duyuruyor. Listede Türkiye yok. Çünkü bu eti Beeves Burger & Steakhouse’larda satışa sunan Sidar Budak, önce Riyad’a (Suudi Arabistan’da şubeleri var) oradan Türkiye’ye getiriyor.
Dünyanın en pahalı ve en lezzetli eti Kobe Beef: KİLOSU  2750  LİRA

En iyi ölçü az-orta
Etin pişmiş halinin dış görünüş olarak diğer etlerden çok da farkı yok. Lezzetinin nereden geldiğini çiğ halini görünce anlıyorsunuz. Dilimlere baktığınızda, aralarının mermer tabakaları şeklinde yağlanmış olduğunu görüyorsunuz. Yağ tabakaları pişirme sırasında etin daha sulu ve lezzetli kalmasını sağlıyor, bunun için de Kobe etini çok pişirmemek gerek. En iyi ölçü az-orta. Ama bir kez piştikten sonra artık ortaya et demeye dilinizin varmayacağı bir şey çıkıyor, daha bıçağı görür görmez kendiliğinden dağılıyor, ağzınıza attığınızda dilinizi-damağınızı uyuşturan suyunu bırakıyor. Sonrasında bizim lokumlardan falan da tattım; o kadar sevmeme rağmen Kobe’nin üstüne insanın içi almıyor. Zaten Kobe eti biraz baskın bir lezzet. Öyle bir oturuşta birkaç dilim yiyemiyorsunuz.
Zaten Sidar Budak da 100 gramdan fazla yenilmesini önermiyor. Beeves Burger & Steakhouse’larda 80 gramlık dilimler halinde satılıyor. Bu porsiyonların fiyatı 220 lira. Kaba bir hesapla kilosu 2.750 liraya geliyor. Tabii bu, 5. derece bir Kobe eti. Bu derecelerden 13 tane var. Dereceler her sene yapılan yarışmalarla veriliyor. 12 üretici aile bu dereceler için yarışıyor.
Sidar Budak bu ailelerden birinin çiftliğini de gezmiş: Isoda. “İnanılmaz bir ortam” diyor: “Japonlar için bu neredeyse kutsal bir mesele, öyle saygı duyuyorlar. Etin içinde gördüğünüz o yağ tabakalarının oluşabilmesi için hayvanlara günde 20 litre arpa suyu içiriyorlar. Bakıcılar ağızlarına şarap ya da sake dolduruyor, hayvanların üzerine püskürtüp derilerine masaj yapıyorlar. Yattıkları yerlere tandırlarda kullanılan ateş tuğlaları döşenmiş. Strese girmemeleri için civarda asla motorlu taşıt, makine yok. Telefona bile izin verilmiyor. Ve senede topu topu 30 ton et üretiliyor...”
Dünyanın en pahalı ve en lezzetli eti Kobe Beef: KİLOSU  2750  LİRA

Başka yerde yetiştirilemiyor
Bu ırkın Japonya dışına canlı çıkarılması yasak. Tarihte sadece bir kere Avustralyalı bir girişimci Kobe sığırı yetiştirmeyi denemiş. Hayvanların Japonya’da yedikleri otlar, tohumlar bile getirtilmiş. Evet, etin içindeki mermerli doku yine elde edilmiş ama lezzet aynı olmamış. “Bu yüzden sağda solda, mönülerde ‘Yerli Kobe’ diye rastlanılan etlere itibar etmemek gerek. Kobe eti yalnız ve sadece Japonya’dan çıkıyor” diyor Budak.

Haberin Devamı

Hamburgeri geliyor
Dünyanın en pahalı ve en lezzetli eti Kobe Beef: KİLOSU  2750  LİRA

Beeves Burger & Steakhouse’lar yakında Kobe
etinden hamburger yapmaya hazırlanıyor. Onun da köftesi hayvanın döş kısmından hazırlanıyor ve yine suyunu kurutmayacak şekilde az pişiriliyor. 20 Eylül’de bütün şubelerde satışa çıkacak Kobe burgerler 100 lira olacak. İçinde 100 gram köfte bulunacak.

CUMARTESİ GECESİ ATEŞİ
Dünyanın en pahalı ve en lezzetli eti Kobe Beef: KİLOSU  2750  LİRA

Haberin Devamı

Bu akşam sen neredesin ?
Ezhel Çeşme Jolly Joker’de, Sıla Bodrum Antik Tiyatro’da, Emre Kınay Moda Kayıkhane’de, Mor ve Ötesi Beşiktaş DorockXL’da, Tan Taşçı Ankara Winner İncek’te, Selda Bağcan Antalya Konyaaltı’nda...

Dersaadet’te yaşıyorsun pekİ bunları biliyor musun?

∆ Bu akşam 19.00’da Zorlu Center’daki Eataly’de ‘İtalyan
Gibi Pişir’ atölyesi yapılacağını...
Katılımcılara parmesanlı risotto, Milano usülü şnitzel ve börülce salatası yapmayı öğreteceklerini...
∆ Ayazağa’daki Turkcell Offroad Park’ta 5-11 yaş için günübirlik yaz kampı düzenleneceğini...
Aileler temiz hava alırken çocukların egzersiz, doğa yürüyüşü, tırmanış, define avı gibi aktivitelere katılacağını...

30 TL
Bu akşam Off Gümüşlük’te Şenay Lambaoğlu konseriyle başlayacak Bodrum Caz Festivali’ne ilk gece giriş ücreti.

Yazarın Tüm Yazıları