ATIŞMALI 10 MADDEDE BODRUM-ÇEŞME 2018 KIYASLAMASI! Az Bodrumlaşsanız hiç fena olmayacak!

Yan komşum Aynur, 35’inden buçuğuna kadar İzmirli. Doğal olarak da “Siz geldiniz de kirlendi dünya” dili ve edebiyatı mezunu. Bir İstanbullu olarak Çeşme-Bodrum kıyaslaması bana düşmez. İkisi de canımız. Ama madem konuyu siz açtınız; Bodrum’u savunmak bana düştü, bu da sizin çuvaldızınız...

Haberin Devamı

1 - İki gözüm, boyozum... Çeşme’nin eski halleri, Alaçatı’nın köy içi zamanları geride kaldı da Bodrum hâlâ Halikarnas Balıkçısı’nın Bodrum’u mu? Her şeyin bir bedeli var: Arazilerin, binaların değerleri arttıkça... Ahır olarak kullanılan canım taş evler onarılıp şıkır şıkır oteller oldukça... Yolu olmayan taşlıklara trilyonlar dökülüp muhteşem sahil tesisleri ortaya çıktıkça... İnsana sorarlar: Karşılığında ne verdiniz? Söyleyeyim mi? Şimdi şikâyetçisiniz ama “Hep bana, hep bana” dediniz. Her sene kiraları katladınız, ödeyemeyeni çıkarıp kim olduğuna bakmadan yerine yenisini aldınız. Hayatların butikleşmesi, kalplerin taşlaşması, sohbetlerin tükenmesine gelince... Bu sadece sizin meseleniz değil ki. Bütün memlekette zamanın ruhu.

ATIŞMALI 10 MADDEDE BODRUM-ÇEŞME 2018 KIYASLAMASI Az Bodrumlaşsanız hiç fena olmayacak

Haberin Devamı

2 - Ah be benim zarif rüzgârgülüm... Değişiklik iyidir, sıkıntıyı giderir. Alaçatı’yı çok seviyorum ama neden üç günden fazla kalamadığımı anladım: Yeldeğirmeninin kolu gibi hep aynı çemberin içinde dönüyorsun: Sabah kalk. Hemen her otelde tabldot gibi aynı Ege reçelleri, lor üstüne böğürtlen ekşisi, bol bol yeşillik, şansınız varsa Boşnak böreği... Sonra haldır haldır doluş, arabayla, beach’e plaja. Bak bunların saatleri bile belli. Beş mi oldu? Haydi cümbür cemaat happy hour’a. Bırak, kebap seven de tatilinde kebabını yesin. Yoook, ille de rakı-balığa. Yosun gibi denizbörülcesini daya ot sevmeyen adama. Ertesi gün, daha ertesi gün, hadi bir daha, hadi bir daha. Saygı diyorsak karşılıklı olmalı. Çeşme kendisini biraz fazla dayatıyor insana.  

3 - Geçti bile, geçmiş olsun ürkek kumrum. Bu faideli çalışmalarınız sonucunda polisin sahnelerden yaka paça sanatçı indirdiğini biliyor muydun? Siz kumrusunuz, Bodrum’da, Mikonos’ta, Ibiza’da yaşayanlar yarasa. Senede bir hafta-10 gün iznimiz var; tabii ki müzik dinleyeceğiz, dans edeceğiz, eğleneceğiz. Bodrum çözümü bulmuş: Eğlence isteyen Barlar Sokağı’na, sukûnet arayan Gümüşlük’e, Akyarlar’a...

Haberin Devamı

4 - Bir dinle kalbimin körfezi, gönlümün saat kulesi... Seyyardan şikâyet ediyor, Alaçatı ruhundan bahsediyorsun ama bu sene gittin mi mesela
Ot Festivali’ne? Stantlarda ottan çok, börek-dolma-köfte üçlemesi vardı. Dışarıdan gelenin uyum sağlamasını, korumasını istiyorsanız,
bozulmaya en önce siz karşı çıkacaksınız.

ATIŞMALI 10 MADDEDE BODRUM-ÇEŞME 2018 KIYASLAMASI Az Bodrumlaşsanız hiç fena olmayacak

5 - Benim minik, şirin gevreğim... Bodrum’da da daracık daracık sokaklar
ama kızlara misket yuvarlatacak yer bırakıyorlar. Alaçatı’da sokağın ortasına kadar masa atıyorsunuz; sonra da “Neden geçemiyoruz?” diyorsunuz. Ben de bir gün şöyle bir Alaçatı’ya uyanmak istiyorum: Hâlâ bir köy mü yoksa memleketin ikinci büyük tatil beldesi mi olduğuna karar vermiş... Kimlik ve kafa karışıklığını halletmiş... Artık ufkunu/yönünü belirleyip hiç zaman kaybetmeden bir dünya markası haline gelmiş... “Alaçatı Bodrum değil, Yunan adaları hiç değil” demişsin. Doğru. Dünya markası olmak zor iştir. Çeşme bu haliyle, Türk-Türk’e toplama kampı gibi. 

Haberin Devamı

6 - Bakımlı olmak ne zamandır suç? Ona bakarsan sizin de şu tuhaf düğün fotoğrafı âdetiniz var. Gelinliğini kapan, gelinbaşını yaptırıyor, soluğu Alaçatı’da alıyor.
Her sokakta beş çekim... Bekle ki bitsin de geçelim. Sanki ahşap kapının önünde fotoğraf olmazsa bir yastıkta kocamayacak.

7 - E çünkü alternatif yok. Millet kıyameti koparmasa az daha mekânlarda dinlenen müziğe bile alt limit getirecektiniz: Kişi başı 50 lira. Bodrum ucuz mu? Hâşâ... Hatta lükste Çeşme’yi beşe katlar. Ama her şeyin, her bütçeye göre bir segmenti var. Çeşme’de alternatif yok. Nereye giderseniz gidin, o ‘yüksek minimum’u sizden alacaklar. 

8 - Asfalyaların atınca çok güzel oluyorsun da...
Rezervasyonda kızacak ne var? Hem tüketiciyi hem işletmeyi koruyan, medeni bir dünya geleneği... Akdenizli rahatlığı iyi güzel ama mesafeleriniz açık, taksileriniz pahalı. İster misin habersiz gidip kapı duvar kalmayı?

Haberin Devamı

ATIŞMALI 10 MADDEDE BODRUM-ÇEŞME 2018 KIYASLAMASI Az Bodrumlaşsanız hiç fena olmayacak

9 - Bir kere Çeşme, son bir yılda bu hale gelmedi. Bütün o AVM kılıklı yerler, çakma Ege kasabaları 15 yıl boyunca gözünüzün önünde dikildi. Ama umut fakirin ekmeği tabii. Bodrum Aman Rüya, Mandarin, Edition gibi yatırımları çekerken, siz iç çekerek Çeşme’nin gözyaşlarını silin.  

10 - Ben de Bodrum’a bırakayım o zaman son söz hakkımı:
“Bir yenilik, alternatif olarak benle rekabete girdin ama taklitle, kopyacılıkla birbirinin aynısı mekânlar, sokaklar, ortamlar yarattın. Baksana şimdiden yaşlandın, eski bayramlardan falan bahsetmeye başladın. O söylediğin eski günler çoktan geri geldi. Yine benim buraların hâkimi.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları