'Alves ayağını kaldırdığı anda...'

Türkiye, günlerdir Fenerbahçeli Bruno Alves'in Galatasaray maçında Dzemaili'ye attığı tekmeyi konuşuyor. Yıllarca sarı lacivertli kulüpte çalışan, gecesini gündüzünü futbolcularla geçirmiş bir kişi olarak bu konuda birkaç kelam etme gereğini duyuyorum.

Haberin Devamı

O TEKMEYİ BİLEREK ATMIŞ OLAMAZ

Öncelikle Bruno Alves'in o tekmeyi bilerek attığı görüşüne katılmıyorum. Boylesine buyuk, dünyanın takip ettigi bir maçta bu seviyedeki bir futbolcunun kafasından bilerek atılmak geçmez.

SAVUNMACI DEDİĞİN SERT OLUR

Bruno sporcu karakteri olarak hem hırslı hemde "competitive" dedigimiz yani "yarışmacı" stilde biri. Oynadığı mevkii ise savunma. Bu durumda ben hiçbir savunmacının yumusak olmasını beklemem. Fakat Bruno'nun yüksek tansiyonlu maçlarda anlık diye tabir edebilecegimiz pozisyon hamlelerinde hata yaptıgını ve sonrasında kart gördüğüne sahit oluyoruz. Son maçtaki pozisyonda da gereksiz sekilde kaldırdıgı bacagını, hamleye başladıktan sonra geri çekemedi ve kartı gördü.

BRUNO ALVES'İ KİMSE BOZAMAZ

ESPN yorumcuları bu konuda çok ilginç bir değerlendirme yapıp, "Alves'i Portekiz Milli Takımı'nda birlikte oynadığı Pepe bozdu" demiş. Kesinlikle katılmıyorum. Koskoca aile babası olmuş, vatandaşı oldugu ülkenin kaptanlığını yapmış bir insan, başka kimse tarafından bozulmaz. Ayrıca Bruno geldiği zaman yerlere göklere sıgdıramadıgımız bir oyuncuydu. O zaman da Pepe'yi tanıyordu. Bruno Alves'in yaptıgı hareket affedilmez ve ölümcül bir hata ama ESPN'in bu yorumunu mesnetsiz buluyorum.

ATILMAK HİÇ HOŞLARINA GİTMEZ

Bruno'yu tanıyan ve zaman zaman da göruşen bir insan olarak, çok üzgün olduğuna eminim. Hatta bence ayağı havaya kalktıktan hemen sonra pişmanlıgı başlamıştır. Kendi kendine çok kızıyordur. Futbolcular genel olarak oyundan çıkmayı bile sevmezken, atılmak hiç hoşlarına gitmeyen bir durum.

CEZANIN CAYDIRICI OLMASI LAZIM

Bruno'ya verilecek ceza da çok speküle ediliyor. Açıkçası ceza, amacına ulaşırsa cezadır. Ulaşmadıgı taktirde ise göstermeliktir. Cezanın caydırıcı olması lazım. Sporumuzdaki cezaların çoğu caydırıcı olmayan cezalar. Seyircisiz oynama cezalarına bakın, azalacağına her sene artıyor. Bruno'ya gelirsek... Para cezası bir seçenektir evet. Ama bu cezayı verince Bruno birdaha bu hareketi yapmayacak mı? İşte bunu kulüp içinde Bruno'ya yakın calısan profesyonellerin degerlendirip, eğer oyuncuyla devam edilecekse, sonrasında verimini de artıracak etkili bir ceza düşünmeleri lazım. Ceza verirken oyuncuyu kaybetmeme konusunda hassas olunmalı.

LUGANO DO ÇOK KIRMIZI KART GÖRDÜ

Çoğu kişi Bruno'nun Süper Kupa'daki Galatasaray maçında kırmızı kart gördüğünü hatırlatıp, 'büyük maçların oyuncusu değil' diyor. Katılmıyorum. Bu pozisyonların hepsi anlık pozisyonlar. Lugano da bu maçlarda çok kırmızı kart gördü zamanında. Ama skora da katkı sagladıgı için insanların gözüne çok batmıyordu. Bruno büyük bir oyuncu, tam tersi olarak o; bu maçların adamı. Ama anlık hamlelerde yanlış kararlar verebiliyor.

LUIS SUAREZ ADAM MI YİYOR?

Bruno'nun sert futbolunun, bir süredir uğraştığı Jiu-Jitsu sporuyla ilgisi bile yok. Her şeyden önce bu sporla kendim de uğrastığım için şunu soyleyebilirim ki, jiu-jİtsu; içerisinde tekme ya da yumruk barındıran bir dövüş sporu degildir. Tam tersi bir vÜcut satrancıdır, bir sanattır. Bu sporu yapan insanlar şiddetten kaçınan insanlardır ve kime nerede sertlik uygulayacagını bilirler. Evet sert bir spordur ama bunun Bruno'nun kırmızı kart pozisyonuyla bağdaştırılması alakasız. Gereksiz bir futbol dışı hareket olarak adlandırıyorum, ki bu saha içinde cezalandırıldı. Bu mantıkla hareket edersek Luis Suarez boş zamanlarında adam yiyor o zaman!

Yazarın Tüm Yazıları